• başbakan recep tayyip erdoğan'ın son beyanatı (bkz: http://www.haberturk.com/…vlet-eliyle-tiyatro-olmaz) haklı tabii, devlet eliyle tiyatro olmaz. devlet eliyle yolsuzluk olur, baskı olur, katliam olur ama tiyatro olur mu? haşa. yine de devletimizi çok sevmeliyiz. (bkz: böyle buyurdu rte)
  • bir sonraki adım olarak "devlet eliyle müzik olmaz" diyerek trt sanat ve halk müziği korolarının da özelleştirilmesini bekliyorum. bu koroları da sonra gider nihat doğan, ibrahim tatlıses satın alır filan... mis gibi... sonraki adım da "devlet eliyle seks yapılmaz" diye genelevlerin kapatılması olabilir. tabi o yemez pek*.
  • akp nin bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki doğru söylrmlerinden biri. sanat özgür olmalıdır.
  • sorun devlet eliyle tiyatro yapılıp yapılmayacağında değil. sorun sözün devamında:

    "tiyatroları özelleştirmek suretiyle buyurun tiyatrolarınızı istediğiniz gibi oynayın. destek gerekirse biz de istediğimiz oyunlara sponsor oluruz. buyurun işte özgürlük".

    yani sorun "bizim istediğimiz oyunlar destek alır, istemediğimiz almaz" tavrında. tiyatrolar özelleştirilecekse ya oyunun içeriğine bakmadan devlet sübvansiyonu olur, ya da sübvansiyon hiç olmaz. ama "bize uyana biz de para veririz, uymayana zırnık koklatmayız" derseniz, her türlü alternatif görüşü ezmeye, tiyatroyu propaganda aracı olarak kullanmaya çalışıyorsunuz demektir. buna da totalitarizm denir.
  • devlet eliyle tiyatro, tiyatronun özerk ve özgür olması, idareciler tarafından her şeye karışılmaması ve müdahele edilmemesi koşuluyla gayet de olur. yoksa sizin şehir tiyatroları'na getirdiğiniz yönetmelikle tabi ki olmaz devlet eliyle tiyatro. insanlar bir özel tiyatroya verecekleri parayla devlet ve şehir tiyatroları'nda en az 2-3 oyuna gidebiliyorlar. bütün tiyatrolar özelleşince yapılacak desteklerle (ki onun da hangi tiyatrolara ne kadar yapılacağı şüpheli) bu tiyatrolarda bugünkü devlet ve şehir tiyatroları'nın bilet fiyatlarıyla oyun seyredilebileceğini zannetmiyorum. bu zaten bir avuç olan tiyatro izleyicisini de televizyona mahkum etmekle sonuçlanacaktır.

    tabi kamuda merkez bankası dışında özerk bir kurum ya da kuruluş bırakmayan bir iktidar özerkliğin ne olduğunu, ne anlama geldiğini de bilmez, bilse de işine gelmez. tiyatro hayatın aynasıdır, muhaliftir, insanlara farklı bakış açıları sunar, muhakeme yeteneklerini arttırır, sorar ve sorgulatır. asla tek bir düşünceye %100 bağlı kalınmaz. eğlendirirken, hüzünlendirirken düşündürür. işte bu nedenle tek kalıptan çıkmış, sorgulamayan, her şeyi kabullenen, fazla iyimser nesiller yetiştirmek isteyen özgürlük düşmanı iktidarlar tarafından hep baskı altına alınmaya, hizaya sokulmaya, gerekirse yok edilmeye çalışılmıştır ama hiçbiri başaramamıştır. özgür düşüncenin akışının önüne hiçbir set konamaz, ancak geciktirilebilinir. bu geciktirme de zafer değildir çünkü set yıkılınca akış birikmeden dolayı hızlanır.
  • devlet eliyle yüzbinlerce konut dikilip, milyalarca doların kontrolsüzce harcanabileceğine ve hatta bu işi yapan kamu kurumunun hesaplarının denetlenemeyeceğine inanan, fakat devlet eliyle tiyatro yapılamayacağına inanan bir kişinin beyanıdır.
  • nasıl da acı bir beyanat. dayandırıldığı nedenler de bir o kadar tutarsız ve anlamsız.

    alt metninde; "hem 'aç' karnınızı doyurup hem de sizin taşlamalarınıza maruz kalıp kendimi cümle aleme rezil edemem. özgürlük istiyorsanız, ahanda kapı orda, kodum mu tepiği gidersiniz" minvalinde bir düşünce yattığı anlaşılıyor.
    sanat, eleştiri yapmanın en estetiksel ve en düzeyli halidir aslında. televizyonlara çıkıp, birbirine yenilir yutulur cinsten olmayan sözler söylemektense, eleştiri yapılacaksa sanatla yapılsın.
    devlet dediğin şeyin kompleksi olmaz arkadaşım. özgürce sanat yapabilmek için illa holdinglere yem mi olmak lazım?
    bu düşünceyi destekleyenlere de şaşıyorum doğrusu. demek ki devletin kendi çatısı altında, kendi uygulamalarına dair yapılan eleştiriler bu denli kabul edilemez sizin için.. bunu kabul etmek aciziyettir bence. bile bile eleştiriye tahammülsüz bir iktidara sahibiz demektir.
    hem nerde kaldı sosyal devlet anlayışı? halkın kültürel düzeyini böyle mi yükselteceksiniz?
    özelleştirilmeden sonra afedersin ama nah bulursun 3 liraya 5 liraya tiyatro biletini.
hesabın var mı? giriş yap