• günümüz türkiye'sinin bugünlerde tartışılması gereken ve hatta çok geç kalınmış sorunu olur kendisi.

    işi temele indirgediğimizde devleti halk kurar. devleti oluşturan birey ve unsurlar halkın bir parçasıdır. kısaca halk olmadan devletin olması anlamsızdır.

    durum böyle olunca, insan düşünmeden edemiyor. ben tek başıma kalsam hayatımı idame ettirebilir miyim? kocaman bir evet. peki ben olmasam bu devlet yaşamaya devam edebilir mi? kocaman bir hayır. yani yaşaması için ben bu devleti beslemek zorundayım.

    pekiiii, ben bu devleti besliyorum da bunun bana faydası ne? bana ne sunuyor? daha iyi, daha kaliteli bir hayat yaşamam için bana gerekli şartları sağlıyor mu?

    bakıyorum, eşşeeekkk gibi vergi ödüyorum. niye? devlet baba yaşasın diye. peki bu vergiler ile ne yapılıyor biliyor muyum? hayır. bu para benim refahım için harcanıyor mu, biliyor muyum? hayır.

    kafamı ne karıştırıyor? 2 köprü, 1 tüp geçit yapıldı. ben daha rahat edeyim diye sanırım. rahat ettim mi, pek edemedim, çünkü bu olanakları kullanamıyorum. niye çünkü hayvan gibi pahalı. niye buralar ücretli? ben vergi vermemiş miydim? benim verdiğim paralar nerede? nerede kullanıldıysa, orayı ücretsiz kullanayım. haaa bir de geçmediğim için de benden para kesiliyormuş. böyle de bir kara mizah var işin içinde.

    örtülü ödenek diye bir mevzu var. ödeneğin kaynağı ne? benim verdiğim vergiler. bu para nereye kullanılıyor, biliyor muyum? hayır. kardeşim benim paramı gasp edip, dilediğin gibi kullanacaksan, bana yararın ne? sen niye varsın? kan emen bir asalaktan ne farkın var?

    saraylar yapılıyor, uçaklar alınıyor. neyle? benim verdiğim vergiyle. eee hani bu para benim refahım için harcanacaktı? sen kendi refahın için, bana harcaman gerekenden daha çok kendine harcıyorsun. olmadı ki şimdi. bana bunun hesabını vermek zahmetine bile katlanmıyorsun.

    kardeşim sen niye varsın?
  • bazı kesimler için bile bu soru ''vay vatan haini'' olmaya aday yapar insanı, yani ülkemizde halk devlet için var demek ki
  • insanları yaşat ki, devlet yaşasın!
  • kendisine saygısı olan bir insanın devlet halk içindir şeklinde cevaplaması gereken sorunsal.
  • halk, devlet için; devlet, zengin için vardır. henüz aksi bir durum tespit edilememiştir.
  • olmayan sorun. halk olmasaydı devlet diye bir şey söz konusu olmazdı zaten. yumurta-tavuk problemiyle aynı şey değil.
  • olması gereken: devlet halk için var.
    aslında olan: halk devlet için var.
  • aşağıda örnekleri olan sosyal deney ve sanat eserleri bu soruya cevap niteliğindedir.

    (bkz: zimbardo deneyi)

    (bkz: sineklerin tanrısı)*

    (bkz: das experiment)
  • bir çok ülkede geçerli olanını bir kelimeyle gösterebilirim.

    devlet halk içindir, yersen.
  • demokratik devletlerde devlet halkına hizmet eden bir kurumdur, antidemokratik devletlerde ise halk devletin kölesidir.
hesabın var mı? giriş yap