• franz kafka'nın yapıtı...kitabın ana karakteri gregor samsa üç şeye karşı çıkar: baba otoritesinin baskısına, duygusal yaşamın yokolmasına, ekonomik sömürüye.bunlar kitabın özünü oluşturan üç temel kavramdır ..
  • frranz kafka nin en meshur kitabidir.ilk cumlesi "als gregor samsa eines morgens aus unruhigen träumen erwachte, fand er sich in seinem bett zu einem ungeheueren ungeziefer verwandelt." cevirmenler tarafindan cok tartisilir.sebebi bu cümlenin sadece almancaya ait ogeler icermesidir ki bu ve bunun gibi cumleler kafka tarafindan sevilerek yazilmistir.bu sebepten dolayi genellikle hayal urunu yada gercekle bir baglantisi olmayan cümlelerle cevrilmistir.kafkanin yarattigi o korkunc hava malesef almancada tam anlasilabilmektedir bu sebeple kitabin almanca okunmalsi tavsiye edilir.
    kelimenin sözlük anlami donusumdur,degisim ve metamorfoz gibi örnekleride vardir ki bunlar kesinlikle türkce karsiligi degildir.metamorfoz basligi kafkanin bu eserine yapilabilecek en buyuk hakaretlerden biridir cunku ortada bir donusum vardir ve bu kelimeyle imkansiz anlatilir."metamorfoz bir sürectir ve dönüsen bir hayvandir"diyen kafka kitabinin salt "böcek" temasi etrafinda anlasilmasini istememistir bu nedenle yayincisina ricada bulunarak kitabin kapagina asla bir böcek resmi konulmamasini istemistir.ünlü alman elestirmenler ve edebiyatcilar bu sebeple bazi basimevlerini cok ciddi sekilde elistirmislerdir basilan kitap uzerinde bir "böcek" resmi oldugu icin.kitaptada,gregor samsa nin donusumunden sonra boyutlari ve gorunusu cok az bilgi verilmistir.verwandlung da esas tema insan olgusu oldugu icin kafka bu benzetmelerden ve sapmalardan ozellikle kacmistir
  • franz kafka'nin yasadigi topluma sekil veren sanayi devrimi'ne karsi bir tepkidir donusum. sadece calisma saatleri ve de urettigiyle degerlendirilen yiginlarca insanin insanliklarini kaybedislerinden baska bir sey degildir bir bakima burda franz kafka ustune basa basa anlattigi sey. insanlarin birer uretim araclari haline geldigi ve uretim araclarindan daha fazla deger goremedikleri duzenin onlarin ne hale geldiklerini gosterir bir eserdir. kitaptaki en ilginc karakter zannimca gregor'dan korkmayan hizmetcidir. nacizane yorumuma gore kendisi olabilecek en degersiz bocekten baska bir sey degildir ve de aslinda cok uzun zaman once bir bocege donusmesine ragmen ondaki ilgincligi yaratan sey bundan rahatsiz olmamasidir.
    gregor'un ailesinin sorunu da kendilerini degerlendirirken tum deger yargilarini gregor tabanli olusturmalari ve kendi degerlerini ogullarinin sosyal statusuyle olcmeleridir. kendileri sanki bir deger bareminde ogullarinin ustundeki basamaktadirlar ve ona bagli olarak hareket etmektedirler. gregor'un degeri dustukce onlar da degersizlesmektedirler ki insanlarin "asil degisen gregor degil ailesi" yorumunu yapmalari da ailenin gregor insanlarin gozundeki en degersiz yaratik olan pis bir bocege donusmesinden sonra kendileri de degersizlesmektedirler.
    kitaptaki cerceve imgesi sadece iki yerde* gecmesine ragmen gregor'un zaten sahip oldugu tek insancil niteliginin merkezi olmasi acisindan onemlidir. bu cerceve gregor'un tek ozel yasantisi kendisine ayirdigi zamanin bir simgesidir. babasinin patronu geldiginde hemen oglunun bu kendine ozel tek ugrasini ortaya surmesi "gelin gregor'un yaptigi cercevelere bakin" demesi oglunun insanligina ne kadar deger(!) verdiginin gostergesi ve de franz kafka ile babasi arasindaki muhtesem(!) iliskinin bir egretilemesidir belki de...*
  • (bkz: verwandlung)
  • bence bu oyku icin dikkat edilmesi gereken sey samsa'nin bocege donusmesi degil ailenin bu "donusum"u normal bir olaymiscasina karsilamasidir. tepkisizlikleridir hayrete dusuren ve insani dusunduren.
  • işin ilginç yanı , kimse kafka'nın bu kitabında bir kez olsun, bu adamcağız neden böceğe dönüştü diye sormaz , merak etmez, derhal kabullenilir.
  • anlatimi cok farkli ve soyut olan kitap. gregor samsa bir böcege dönüsmüs gibi görünmektedir ama ne gregor ne de kafka bunda ilginc bir yan bulmamis olacak ki kitapta sasirma sok olma gibi efektler cok az. yani gregor böcege dönüstügünün farkinda ve bundan kurtulmaya calisiyor ama hayatinda olagan bir seymis gibi anlatiyor.
  • franz kafka'nın 1915 yılında yayınlanan dönüşüm adlı romanı, yazarın, anlatım sanatının doruğuna ulaştığı bir yapıtıdır. küçük burjuva çevrelerindeki tiksindirici aile ilişkilerini en ince ayrıntılarına kadar irdeleyen bu roman, aynı zamanda toplumun kalıplaşmış, işlevini çoktan yitirmiş akışına bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı biçimde dile getirir. romanın kahramanı gregor samsa'nın başkalaşması, bir böceğe dönüşmesi, salt bir çarkın kaskatı dişlisi, eleştirmeyen, ama yalnızca boyun eğen bir toplum bireyi olmaktan çıkma anlamını taşır; böylece böcekleşenin yazgısı, elbet toplumca dışlanmaktır. kafka'nın en kalıcı yapıtları arasında yer alan ve nobel ödülü sahibi elias canetti'nin "en yüksek düzeydeki anlatım sanatının tipik örneği" diye nitelediği dönüşüm'ü ahmet cemal'in çevirisiyle sunuyoruz.

    (arka kapaktan)
  • kafka = samsa.

    daha bariz bir açıklaması zor olan kitaptır.(yada değildir)
  • mütercim tercumanlık(almanca) bölümünde 2.sınıfta ele alınan ve bayaa bi uğraştıran eser..meğer altında neler yatıyormuş da biz görememişiz ..böcek gregor'un sırtına atılan elmalar adem ve havvanın yasak meyvesine yapılmış bir göndermedir örneğin..bunun gibi daha bir çok bilgiye dayanan şeyler içeren bu metin gerçekten okudukça şaşırtıyor..*
hesabın var mı? giriş yap