• soygun sahnesindeki soyguncular bekleyen bej ford un radyosunda çalan şarkı lalo schifrin- no more lies, girl şarkısıdır.
  • serinin ilk filmi için konuşuyorum: bayağı bayağı beğenmediğim film. batman animated series'in 20 dakikalık bölümleri çok daha tahmin edilemez, çok daha sağlam senaryolu, çok daha iyi kötü adamlı ve genel olarak çok daha iyi.

    uzun uzun yazmaya gerek yok, bildiğin cüneyt arkın filmleri sığlığında ki bazı cüneyt arkın filmlerine de ilham olmuş. yalnızca imdb'de bu filmi çok beğenen letonyalı birinin yorumunu aşağıya kopyalayıp yorumunda katılmadığım yerleri parantez içinde belirtip gidiyorum:

    "this movie might appear simple, plain, predictable or even childish to some fan art movie fans (tam olarak böyle! basit, boş, tahmin edilebilir ve hatta çocukça!), but for me it's a true force! (zevkler renkler tabii) what it may lack in plot, it gains in superb acting, directing, script (script!!) ("the most powerful handgun in the world" line is just unforgettable, it's instant classic) (evet, bir tek bu söz akılda kalıcı bunun hakkını veriyorum), and some decent social and philosophical ideas (allasen ne sosyal ve felsefik fikirleri? işkenceci polislere övgü mü?). ıt gives us a perspective on the way of maintaining order in the society which gradually decays at the astronomic speed. (antik yunan'dan, çin'den beri zaten hep toplum çöküyor ve "şimdiki gençler çok kötü") ın 70s, it might have been an artistic impression, now it's close to reality. this is truly the best part ever played by clint eastwood (yuh), and arguably one of the best and most stylish action movies ever (yuh yuh, aksiyon sinemasına hakaret). ı give it 9/10 (ben 6 verdim clint eastwood'un kariyeri için önemini göz önüne alarak, yoksa 6 da çok)."
  • içinde çocuk vokallerinin olduğu şarkılar içinde bir numaramdır.

    ayrıca, türk insanının asla anlam verilemeyen kendini kuma gömdürme isteğini taşıdığımdan mıdır nedir bilmiyorum ama şu hayatta yerinde olmak istediğim insanların başında bu şarkının klibinde çölde kumların içinden çıkıp hiçbir şey yokmuş ve yaptığı şey çok doğalmış gibi takılıp rap yapmaya başlayan zenci abi geliyor. adam o kadar doğal ki sanki sokakta yürürken başlıyor şarkıyı söylemeye. o umursamazlık, o rahatlık ve kendinden eminlik. işte hepinizin yüzüne tükürmeye geldim der gibi.
  • başrolünde clint eastwood'un oynadığı 1971 yapımı klasik aksiyon filmi. başrol karakteri harry callahan kanunların mazlumu değil, suçluyu koruduğuna kanaat getirdiğinde, başlarım kanunundan deyip 44'lük magnum'uyla adaleti kendi başına kovalayan bir polis dedektifidir. san francisco sokaklarında asayişi sağlarken şiddete kaşarlanmıştır. tüm pis işler gelip onu bulduğu için ona kirli harry derler.

    --- spoiler ---

    harry bir çatışmanın sonunda yerde yaralı yatan ve silahina davranma konusunda tereddüt yaşayan bir soyguncuyla başbaşa kalmıştır.

    "ne düşündüğünü biliyorum. altı defa mı ateş etti, yoksa sadece beş defa mı? doğruyu söylemek gerekirse, bütün bu heyecan içinde, sayıyı şaşırdım. ama bu 44'lük magnum, dünyanın en güçlü silahı olduğuna ve beynini dağıtacağına göre, kendine tek bir soru sorman gerekiyor: şanslı hissediyor muyum? öyle misin, serseri?"
    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    türkçesiyle "kirli adam", 1971 abd yapımı unutulmaz polisiye-gerilim filmi. yılları içerisinde bir kült film haline gelen yapım, türkiye'de sinemalarda "kirli adam" adıyla gösterilmiş ama trt televizyonundaki bir gösteriminde "korku şehri" adı kullanılmıştır. sinemalardaki gösteriminin üzerinden uzunca bir zaman geçince filmin ilk afiş adı unutulduğu için olacak, son yıllarda sinema sitelerinde ve internette özgün adının tam çevirisi olan "kirli harry" kullanılır olmuştur. don siegel'ın yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği filmin başlıca rollerinde clint eastwood, harry guardino, reni santoni, john vernon ve andrew robinson oynamışlardır. görüntüleri bruce surtees'e ait olan filmin özgün müziğini ise bu işin usta isimlerinde lalo schifrin bestelemiştir. yapımcı firma clint eastwood'un kendi film şirketi olan the malpaso company'dir ve eastwood'un yönettiği ve oynadığı filmlerin çoğu bu şirket tarafından yapılmıştır. filmde san francisco polis müdürlüğünde görevli "nevi şahsına münhasır" polis müfettişi "kirli harry" lakaplı harry callahan'ın (clint eastwood), şehre korku salan dürbünlü tüfekli bir seri katilin peşine düşmesi ve onu alt etmeye çalışırken de hukuk kurallarının dışına çıkıp kendi kurallarını uygulaması çarpıcı bir dille anlatılmaktadır. "dirty harry" çok tutulup kısa sürede bir kült film haline gelince, arkasından dört "kirli harry" filmi daha çekilmiştir. bunların hepsinin de başrolünde yine clint eastwood'un oynamıştır. bu filmler; -sırasıyla- magnum force (1973), the enforcer (1976), sudden impact (1983) ve the dead pool'dur (1988). bunlardan sudden impact filminin yönetmeni de clint eastwood'dur. sonuçta, önemli bir seriyi başlatan çok önemli bir klasik polisiye filmidir denilebilir. filmde net biçimde devlet yanlısı ve sağ bir üslup benimsemiş ve polis şiddeti meşrulaştırılmıştır. yine filmin alt metninde bence biraz ırkçı göndermeler de vardır.

    oyuncu kadrosu

    aktör/aktris rolü
    clint eastwood dedektif harry callahan
    harry guardino teğmen al bressler
    reni santoni dedektif chico gonzalez
    john vernon vali
    andrew robinson scorpio, seri katil
    john larch şef
    john mitchum dedektif frank digiorgio
    mae mercer mrs. russell
    lyn edgington norma
    ruth kobart otobüs şoförü
    woodrow parfrey mr. jaffe
    josef sommer bölge savcısı william t. rothko
    william paterson yargıç bannerman
    james nolan içki satan dükkânın sahibi
    maurice argent sid kleinman

    film hakkında notlar
    - filmde clint eastwood'un kullandığı silah, 44'lük "magnum" mermileri kullanan ve "dünyanın en güçlü tabancası" olarak lanse edilen "smith & wesson" un model 29 tabancasıdır (bir iddiaya göre de silah 41 kalibrelik mermi kullanan model 57 tipiydi). film gösterime girdikten sonra, bu model tabancaların satışında bir artış görülmüş ve bu güçlü silahın popülaritesi üzerinden geçen 37 yıla rağmen (2008) hiç azalmamıştır. 20th century fox'un 2008'deki bir anketine göre, "filmlerde kullanılmış tüm zamanların en popüler tabancaları" sıralamasında bu silah ikinci sırada yer almıştır.
    - "kirli harry" (dirty harry), aslında paparazzi fotoğrafçılarını veya çıplak modellerin resmini çeken bazı fotoğrafçıları tanımlamak için kullanılan bir argo deyimdir. onların kullandığı tek mercekli refleks fotoğraf makinasının argo karşılığı da 44 magnum'dur.
    - filmin kötü adamı seri katil scorpio'yu canlandıran andrew robinson, film piyasaya verildikten sonra ölüm tehditleri almış; bunun üzerine telefon numarasını değiştirmiş ve telefon idaresinden gizli numara almak zorunda kalmıştır.

    imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt0066999/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/dirty_harry

    vikipedi - https://tr.wikipedia.org/wiki/kirli_adam

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=hjbnldyiumg

    --- spoiler ---
  • harry isimli nükleer bombanın denemesi sırasında beklenenden çok fazla fallout'a sebep olması ile aldığı isim.

    (bkz: havada metalik bir tat olması)
  • 44 lük magnum
  • --- spoiler ---

    filmin son sahnesinde harry'nin rozetini adeta 'sikerim adaletinizi/adaletsizliğinizi' dercesine denize fırlatması ve yürüyüp gitmesi beni çok etkilemişti yıllar önce. geçen izledim hala etkileyici hala karizmatik.

    --- spoiler ---
  • ilk defa cradle of filth'ün temptation klibinde gördüğüm abla.
  • filmin afisinde buyuk punto çekerim emaneti sikerim adaleti yazmaktadir.
hesabın var mı? giriş yap