• stresin tetiklediği en boktan olaylardan. bi yerden sonra artık o kadar rahatsız ediyor ki bünyeyi, gün boyu diş fırçalamaktan diş etlerini de kanatıyor, ağız tadının da içine ediyor. hay çekmene başlıcam ama...
  • ucu sivri, minik ancak hafiften korkunç görünümlü bir aletle, doktor dişlere bodozlama dalar. olay sonucunda ağız kan manyağına dönecektir. bunu yapan noel baba kıvamında göbekli ve 30 yıllık yaşlı diş doktoruysa, siz ulan kan gövdeyi götürüyo agzımda derken ho-ho-ho-ho nidalarıyla, bak dişlerini doğru fırçalamıyosun ondan oluyo diyorsa daha zevkli olabilen bir eylem. bi siktir git çay koy ve beni bana bırak demek ister iken aldı da bir yağmur.*
    ps: iki günden itibaren diş eti kendisini yukarı yukarı attırmakta, dişler normal boyutlarına geri dönebilmekte, doktora edilen tüm küfürler tevbe istifar suretiyle geri çekilmektedir.*
  • kadınlarda adet dönemi öncesi ve sırasında da görülebilecek, diğer nedenlerin aksine birkaç gün içinde geçebilen rahatsızlık.
  • çekilen diş eti eski haline dönmez. ancak daha kötü hale gelmesinin önüne geçilebilir. şöyle ki, mantıklı bir diş hekimine gidilir. bu diş hekimi anestezi altında diş etlerinizi kaldırarak altta oluşan taşları bir bir çıkartır. tüm dişlerle uğraşsa bile en fazla bir, bir buçuk saatinizi alır. biraz kanlı bir işlemdir. ancak anestezi sayesinde herhangi bir şey hissetmezsiniz. işlemi takip eden süreçte iyi bir diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazanırsanız dişlerinizin dökülmesine engel olmuş olursunuz. zira önüne geçilmeyen diş eti çekilmesi ileride söz konusu dişlerin bir bir dökülmesine ve diş eti çekilmesini aratan sorunlara yol açabilmektedir.
  • diş eti çekilmesi ve kemik erimesi mevcut. dün derinlemesine diş temizliğinin ilk seansı yapıldı, tüm ağız uyuşturuldu ve temizlik 45 dakika kadar sürdü. işlem esnasında ve sonrasında hiç ağrı ve soğuk sıcak hassasiyeti olmadı.

    1 hafta sonra ikinci seansa gideceğim, doktor bu seansın daha çok kontrol ve eksik kalan veya gözden kaçan bölgelerin tamamlanması olarak bilgilendirdi.

    tedavi olması gereken arkadaşlar varsa çekinmeden yaptırsın, korkutucu görünse de hiç öyle bir durumu yok. ayrıca ertesi gün ağzınızda ferahlığı hissediyorsunuz.
  • bu sorunla karşı karşıya kalan biri olarak şunu söyleyebilirim ki; diş eti çekilmesi başladıktan sonra geri dönüşü yok maalesef. süreci yavaşlatabilirsiniz, ancak durduramazsınız. fırçalama esnasında diş etleriniz sürekli kanama yapar, diş kökleriniz görünmeye ve konuşma aşamasında dudağınız diş etinizi çektiği için sızlar, en ufak bir nefes almada minesi çatlamış diş sızlaması hissiyatı duyarsınız, bu da artık operasyonluk olduğunuz anlamına gelir, geçmiş olsun.

    rutin düzeniniz elverdiğince stressiz olmaya, ağız - diş bakımınıza özen göstermeye ve özellikle bu konuda destekleyici vitaminleri kullanmaya başlasanız dahi, üzgünüm ilerliyor.

    çözümü düzenli diş hekimi kontrolü, ağız - diş bakımı, diş eti ve taş temizliği. dişleri bastırarak fırçalamak dişi daha temiz yapmıyor, aksine kaş yapayım derken göz çıkarıyoruz, aman diyeyim.

    yakın zamanda ilk kez greftleme dedikleri operasyonu geçirmiş biri olarak müthiş korkarak oturdum dişçi koltuğuna, ancak dünyalar tatlısı doktorum sayesinde hiçbir şey hissetmedim. ağzınızda diş etine ve damak bölgesine hiçbir şey hissetmeyeceğiniz düzeyde lokal anestezi uygulanıyor, damağınızdan alınan parçanın diş eti çekilmesinin yoğun olduğu bölgeye yapıştırılıyor ve dikiş atılıyor. yaklaşık 2 haftalık süreçte iyileşiyorsunuz, diş etinin kaynama durumuna göre dikişler 2-4 hafta kadar ilgili bölgede kalıyor. ortalama 1-2 ay gibi bir dilimde ise eski rutine dönebiliyorsunuz. sonrasında ise kontrollerinizi aksatmamanız ve diş bakımınıza ekstra özen göstermeniz gerekiyor. sağlıklı günler dilerim efenim.

    edit: meğer ne çok benzer durumda kalan arkadaş varmış bu mecrada. operasyon sürecine ilişkin çok sayıda mesaj aldığımdan hemen bilgi güncellemesi yapmak isterim.

    ortalama 45-60 dakikalık operasyon ardından bölgeye soğuk kompres uygulayarak klinikten ayrıldık. mümkünse yanınıza size refakat edebilecek biriyle gidin, ağrınız fazla olabiliyor, toplu taşıma kullanacaksanız konuşma yetiniz bir süreliğine olmayacak, destek biri iyi olacaktır. bana reçete edilen ağrı kesici, damaktan doku alınan yere yapıştırılan alçı kıvamını alan macunun düşmesinin ardından oraya sürülecek bir jel krem, damak ve diş etlerinde ödem oluşmaması için kortizonlu iğne, ağız spreyi ve iki farklı yumuşaklığa sahip diş fırçası idi. ağrı kesiciye pek ihtiyaç duymamıştım, kullanım tercihi tamamen size bağlı, ancak iğneyi olmanızı öneririm. jel kremi de kullanmadım pek.

    anestezi etkisi geçtikten sonra kafanızı söküp atmak isteyebileceğiniz ağrınız olabilir, normal. bir süre konuşmanızı önermiyorum, dikişlerin ve diş etlerinin gerilmemesi adına. yok ben konuşmadan duramıyorum derseniz, dudak ile diş etini bağlayan kısma baskı yapıp gerilmeden kalmasını sağlayarak konuşmayı deneyin (benim operasyon alt çenedeki ön dişlerde idi, dudak altındaki boşluğa bastırarak konuşuyordum gerektiğinde).

    verilen iki farklı yumuşaklığa sahip fırçanın numara ya da markasını anımsamıyorum, doktorunuzun önerisine göre eczanelerden bulabilirsiniz. biri aşırı yumuşak idi, bunu greftleme yapılan bölgenin temizliği için kullanıyorsunuz. eğer bölge üst çenede ise yukarıdan aşağı, alt çenede ise ters yönde incitmeden yavaşça ve sabırla fırçalıyorsunuz, maksat tüketilen yemek artıklarından arındırmak. ikinci turda günlük rutinde kullandığınız fırça ile devam edebilirsiniz. gargara kullanma alışkanlığınız var ise, ilk birkaç gün yalnızca su ya da alkolsüz olanları ve deli dehşet mentollü olmayanları tercih edin derim.

    gelelim beslenmeye. greftleme sonrası damak bölgesi ve diş etleri hassas olduğundan ilk birkaç gün bu bölgeleri yormayacak şekilde sıvı beslenmeyi önerdi diş hekimi. tercih ettiklerim blenderdan geçirilmiş sebze yemeği, meyve ve süt - yoğurt karışımı, çorba ve ayran oldu. pipetle tükettim tüm bunları. sonraki günlerde haşlanmış sebze - yumuşak ve damağı yormamasına dikkat ederek - tüketebilmeye başladım. beşinci gün haşlanmış patates yiyebildiğim için mutluydum. sonraki günler ise yine benzer şekilde çok yormadan normal beslenme şeklime dönmeye başladım. daha önce bahsettiğim damağı korumak adına yapıştırılan alçımsı macun kendiliğinden çıkıyor, ancak kaldığı süre boyunca ağız tadını rezil ediyor. hatta bu yüzden yemek yemeyi pek istemiyordum.

    ilk iki haftadan sonra greftleme yapılan bölgenin doku kaynaması ve dikişlerin durumu için kontrole gittiğimde, 2 hafta daha kalmasını önerdiler. eriyen dikiş ya da estetik dikiş dedikleri uygulamayı yaptıklarından sonraki gidişimde (yine 2 hafta kadar sonra) kalan dikişleri aldılar. halihazırda diş etlerim hala iyi durumda. tekrar herhangi bir çekilme yaşamadım, ama bu durum yinelemeyeceği anlamına gelmiyor. operasyon sonrasında ise diş fırçalama ve ağız bakımı alışkanlığım kökünden değişti.

    bu operasyona ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız öncelikle doktorunuzla görüşünüz. benim alelade şekilde gittiğim bir diş taşı temizliği esnasında ortaya çıktı bu durum. diş köklerinin görünüyor olması pek hayra alamet sayılmıyor. bir süre sonra ciddi anlamda hayat kalitenizi etkiliyor her ne kadar ufak bir bölgede olsa da.

    edit-2: uzun zaman olsa da o dönem kullandığım fırçaların markalarını buraya işlemek isterim. ana temizlik için curaprox marka fırça (5460 ultra soft - hala bunu kullanıyorum gündelik temizlikte de) ve operasyon bölgesi temizliği için ise şu linkteki fırçayı önermişti.
  • diş eti çekilmesinin düzelmesi mümkün değildir. yani diş eti bir kere çekilmeye başlıyorsa, tedavi sonrasında ya da bahsedilen yapılması gerekenler ile tekrar yerine geri gelmez. sadece diş eti çekilmesi durdurulabilir, yavaşlayabilir.

    ancak çoğunlukla genetik bir durum söz konusu ise, maalesef bunun önüne geçemiyorsunuz. oldukça zor ve kötü bir süreç sizi bekliyor.

    tabii ki doğru ağız bakımı, stressiz, sigarasız bir hayat, doğru vitaminler ile bunu en başta önlemek mümkün de iş işten geçtikten sonra yapacak bir şey yok.

    sadece daha az acı çekmek ve süreci uzatmak için önlemler alabilirsiniz.
  • elektrikli diş fırçası aldıktan sonra bende de başlayan sorun. henüz başlangı aşamasında diye düşünüyorum. normalde çok sert fırça ile bastırarak yönüne dikkat etmeden fırçalardım. normal fırçaya dönüp, kırmızıdan beyaza fırçalamaya özen göstericem sanırım. umarım eski haline döner çünkü dişin o kısmı gerçekten çok hassas ve bu da çok rahatsız edici. bu sıkıntıyı yaşamayanların bu tür fırçalamaya önem vermesini tavsiye ederim.
  • sebepleri (bildiğim kadarıyla);
    *diş köklerinin görülebilir kısımlarındaki üçgenlerde (üçgenin tabanı diş eti) yemek artıklarının birikmesi. bunlar biriktikçe diş etine baskı uygulayarak çekilmesine yol açıyor. artıklar diş fırçasının erişemediği yerlerde olduğundan diş ipi kullanılmalı.
    *dişlerin oturuşunda bir sakatlık olması. üst çenedeki bir diş alt çenedekine fazla baskı yapıyor (ya da tam tersi). böyle bir şeyin olup olmadığı dişçilerdeki renkli kağıdı (bildiğimiz karbon kağıdı) ısırmak, dişleri sağa sola gıcırdatmak vs sonucunda öğrenilebiliyor. dişlerin, oturuşunda problem olan kısımları renkli kağıtla boyanıyor, boyalı kısımlar törpülenince problem ortadan kalkıyor.
    *dişleri sert ya da yanlış şekilde fırçalama.
    *diş plakları. diş etine baskı yapıp çekilmesine yol açıyor. diş plakları dişin iyi fırçalanmamasından kaynaklanabildiği gibi tükürükle bile oluşabiliyor (bkz: kan tükürsün adını candan alan dudaklar). belirli aralıklarla (6 ay-1 yıl) dişçiye gidip bu plakları temizletmek gerekiyor.

    çekilen diş eti, iyi bir diş bakımından sonra bile eski haline gelmiyor.
  • dişlerinizi adeta pense ile sıkıştırılıyormuş gibi hissettiren rahatsızlık. diş diş olmaktan çıkıp sanki ete vurulmuş inşaat çivisi etkisi yaratıyor.
hesabın var mı? giriş yap