• şuradan izlenebilecek olağanüstü olay simülasyonu. 500 km çapındaki bir asteroidin dünyaya çarpması sonucunda neler olduğunu gösterir. the great gig in the sky (bkz: dark side of the moon) eşliğinde daha da etkileyici hale gelmiştir.
  • hayallerde yaşıyor bazı ibne asteroidler.
    öyle destursuz nereye dalıyosun lan?
    senin gibi ateş-taş kütle değiliz, can taşıyoz amcık.
  • sıfır noktasındaki hasarın azlığı dışında gayet gerçekçi olan simulasyon. kaldı ki daha küçük ebatlardaki bir asteroid bile aynı etkiyi gösterebilir zaman içinde. bütün dünyayı kaplamaz belki ama yarattığı bulutlar ilk önce bitkileri öldürür sonra da hayvanlar gider zaten güneşsi, kül bulutlarıyla kaplı atmosferde.

    öbür taraftan kimisi yazmış neden yanar dönerli diye, uzayda oksijen mi var vs vs. şimdi efenim, kuyruklu yıldızlar neden yanıyosa bu da öyle yanar, hoş kuyruklu yıldızlar da aslen asteroiddir zaten, yıldıza yeterince yaklaştıklarında yanar bünyesindeki bazı mineraller, buz vs. hadi sizin mantık doğru diyelim, güneş'te oksijen mi var amk paso yanıyor.
  • astreoid pasifik üzerinde dünyaya çarpıyor, yalnız simülasyondaki cisim o kadar büyük ki ebatları dünya ile kıyaslanabilir. buna iki gök cisminin çarpışması demek gerekir. dünyaya düşmesi demek yanlış olur. tamam, böyle bir cisim gezegeni közlenmiş kömürleşmiş bir nesneye çevirir, okyanusları kurutur, onlar gösterilmiş ama kürenin öte tarafında harap olmuş şehirler ve kalıntıları var, bu bile fazla iyimser geldi, londra da alevler içinde big-ben harabesi. bana kalırsa yer kabuğunun bir halı gibi dalgalanması ve yırtılması ile onlar üzerinde bir tül kadar hacmi kütlesi olmayan insan yapılarının yüzlerce binlerce metrelik kül ve toprak yığınları atlında kalması gerekir.
  • astroid ne ki . saatte 1,5 milyon km hızla andromeda galaksisine bodoslamadan gidiyoruz koca samanyolu olarak . bu iş karakolda biter diyecem de karakol da ortada kalmaz
  • simulasyon deyince boyle asteroidin capini/kutlesini falan biz seciyor olsak, sonra hizini. dunyaya carpis acisini secebilsek. teget gecince ne oluyor mesela, merak ediyor insan... (edit: surdan yapilabiliyormus ayarlar--#49576121.)

    o degil de "jupiter dayi bizi korur!" iddiasina dokundurmak istiyorum. bu dogru degil. bir iki simulasyon var konu uzerine. ama onlar ikna edici degil. jupiter'in yarardan cok zarari var. bu konuyu uzun uzun anlatmak lazim ama ben 2 maddede ozetleyeyim.

    1) jupiter'in bizi gunes sistemi disindan gelen astreroidlere karsi korudugu falan yok.
    soyle dusunelim: jupiter dedigin elips yorungesi uzerinde takilirken disaridan gelen astreoidler sisteme her yerden girebilir. gunes sistemini masanizin duzleminde gibi hayal edin. asteroid tepeden inip ya da masanin altindan cikip dunyaya caaat diye gecirebilir. jupiterin ruhu duymaz. diyelim masa duzleminde ilerleyen bir asteroid var. jupiter yorungenin diger tarafindayken astreoid dunyaya gecirebilir, jupiterin yine ruhu duymaz.
    yine de diyebilirsiniz ki "ara ara yakalar ama gelenleri!!1" evet dogru. ama ara ara da dunya'dan fersah fersah uzaktan gidecek gok cisimlerinin yorungesini degistirip dunya'ya dogru yonlendirebilir. hatta dunya'ya en yakindan gecmis asteroidi o cok sevdiginiz jupiter dayi yollamistir bizim tarafa.

    2) gunes sisteminde dolasan basi bos, irili ufakli nesneleri supurur, bize ulasmasini engeller. bizi korur kollar.
    gunes sistemi olusali 4.6 milyar yil olmus, sormazlar mi adama hala basibos dolasan belli bir periyodu olmayan bu kayalar ne is diye? 4.6 milyar yildir kararli bir yorunge bulamamislar mi bu adamlar? kararli birer yorungeye otursalar, ya da simdiye kadar gezegenlere carpip yok olmus olsalar boyle derdimiz olmayacakti.
    peki neden olmadi? iste hep o sizin ovguler duzgugunuz, buyuklugune sigindiginiz jupiter yuzunden. bu ufak tefek taslar tam huzurlu bir periyoda ulasacaklar, bu ayioglu ayi devasa kutle cekimiyle gelip duzenlerini bozuyor bunlarin. kutlecekim gelgitleriyle ordan oraya savruluyor yavrucaklar. jupiter asteroidleri supuruyormus! peh. la jupiter rahat biraksa adamlar orda donup duracak zaten. hem ortaligi karistir hem de sana dogru gelenleri supuruyorsun diye prim yap. gunes yonune sacilanlar ne olacak? onlar, gunesin de yardimiyla, dunyaya dogru yonelip basimiza yagacak.

    jupiter'e karsi cok doluyum. bi olayi yok yahu bu adamin. ovup durmayin su koca gotluyu.
  • abartı bulanlar için bazı gerçekler:

    "o kadar su nereye gitti?"

    burada sorunu "dünyanın 4'te 3'ü su" gibi yanlış bir bilgi yaratıyor. dünya yüzeyinin o kadarı suyla kaplı, ama "kaplı". gezegenin kendisiyle karşılaştırınca da incecik bir katmandan başka bir şey değil. bu görselde tüm suyu bir araya toplayarak göstermişler, aslında bütün suyumuz bu yani.

    "hea alevler malevler, taş geldi kabuğu kırdı oldu amk"

    yine, kafadaki gezegeni ortası sıcak bir kaya olarak düşünmekten kaynaklanıyor. dünya'nın yarıçapı 6370 km, kabuğun kalınlığı ortalama 40 km. bu ikisinin oranı 0.006 gibi komik bir değer. eğer bunu kafanızda canlandıramıyorsanız, bu oran için genelde şeftali örnek gösterilir. şeftalinin kabuğunu düşün, heh ayağımızı bastığımız yer o kadarcık işte. gerçi muhtemelen hayatınızın bir döneminde ders kitaplarınızda şöyle bir diyagram da vardı ama neyse.

    görsel inandırıcılığını bir kenara koyarsak abartı değil az bile yapmışlar diyebiliriz.
  • kullanılan animasyonu ilk izlediğimde obama'nın başkan seçilmesine daha 5 ay vardı hey gidi günler heyy dediğim video.

    kanıt: http://youtu.be/s363ixv9ozk

    sonuç: (bkz: hayırlı olsun kardeş internet bağlatmışsın)
  • boktan animasyonlara simulasyon deme olayi nereden cikti bilmiyorum fakat ifls de populer haber yapacagim diye carpitmalara sik basvuruyor, o da suclu.

    elle tutulur hiçbir yanı yok animasyonun. bilimselmis gibi paylasilmasi sacmalik.

    asteroid'lerin en onemli ozelligi kutleleri az oldugu icin jeolojik surec gecirememeleri, dolayisiyla gunes sisteminin ilk zamanlarinda olusmus kimyasal yapilarini korumalaridir. haliyle gunes sisteminin ilk zamanlarina ait bilgiler icerirler. rosetta bu nedenle bir asteroid'e gonderilmistir. bundan dolayi, animasyonda gosterilen 500km caplı cisim goruntu asteroid falan olamaz. gorulen sey planetoid, yani olusmakta olan bir gezegenimsiye benziyor.

    gelen cismin hizi bilinmiyor fakat gok cisimleri yakinlastiklari zaman birbirlerine ciddi gelgit etkisi yaparlar. kutlesinin yarattigi cekim gucu nedeniyle bir arada butun olarak durabilen bir cisim, cok daha buyuk bir gok cismine yaklastiginda uzerine diger cisimden etkiyen kuvvet inanilmaz boyutlara ulasir. roche limitine ulastigi zaman parcalanmaya baslar. animasyondaki gibi yekpare bir sekilde ilerleyemez.

    dunya'ya yaklaştikca yarattigi gelgit etkisi nedeniyle okyanuslari kendine dogru kabartmaya baslar ve oldukca siddetli depremlere neden olur. bunlari da dusunememisler... parcalar carptiktan sonra yaratacagi krater ince yer kabugunu tabii ki kiracak ve krater bir magma golu olacaktir. ay'daki koyu renkli, deniz diye adlandirdigimız duzlukler bu sekilde olusmuslardir. fakat 500km capinda bir cismin carpmasiyla ortaya cıkan sismik sok nedeniyle, hem dunya hali gibi silkelenir, hem de carpma bolgesinin 180 derece zitti olan yerde de ciddi deformasyonlar, kirilmalar, daglar, kanyonlar olusmasi gerekir. merkur'de eskiden oldugu gibi.

    carpisma sonrasi hem dunya'dan hem de carpan cisimden yorungeye ciddi miktarda madde firlar, hatta yorungeyi falan gectim bildigin venus'e mars'a falan bile ulasma ihtimali var bu parcalarin. dunya'da mars'tan gelme 100'den fazla tas var bu sekilde carpmalar sonucu kopan. her neyse, carpma sonucu oyle papatya gibi acilip serpilme olmaz. dunya yorungesinde bildigin halka sistemi olusur gecici bir sureligine.

    dunya'nin basina 6 kere boyle bir olay gelmemistir. 6 buyuk yok olusun sadece birkac tanesinde goktaslari rol oynamaktadir ve onlar da bu kadar buyuk degillerdir. dunya uzerindeki okyanuslar ortalama 3,75 - 4 milyar yilliktir. bu derece ciddi bir etki dunya'ya mars'a yakin buyuklukte bir cismin carpmasi ve sonucunda ay'in olusmasi zamanina* denk gelir.

    dallamaligin sinirlarini zorlayarak big ben'i ve arka siluette kubbeli yapilari ayakta birakmislar zaten, tuy dikmisler.
  • 4:10'da türkiye görünüyor. bakınız şirince sapasağlam.
hesabın var mı? giriş yap