• önce öz yönetimin diyarbakırlı'ya olup da izmirli'ye neden olmadığına cevap verilmesi gereken durum. sana var da bana niye yok kardeşim? trabzonlu'ya niye yok? istanbullu'nun, tekirdağlı'nın suçu ne? ona niye yok?

    tam tersini düşünün. mesela sadece izmir'de uygulanacak bir öz yönetim. ya da sadece ege bölgesi'nde. mantıklı geliyor mu? öz yönetim konuşulacaksa antalyalı'nın öz yönetim hakkı da konuşulmalıdır, karslı'nın da, nevşehirli'nin de. ha amaç öz yönetim kisvesi altında başka işler çevirmekse onu bilemeyeceğim.
  • (bkz: diyarbakır'daki öz yönetimin x şehrine etkisi)

    sembolik olarak gösterilecekse böyle denmesi gerekmez miydi? neyse.
  • ozyonetim her yere olacaktir olacaksa, haliyle diyarbakir ankaradan kurtulurken izmir yozgattan konya da izmirden kurtulacak.
  • şehirler tamamen sembolik olarak seçilmemiştir. gerisini siktir et.
  • kesinlikle olumlu olacaktır. ahmet insel'in, tam da bu konuyla ilgili bir yazısı vardır. çankırılının, erzurumlunun, konyalının muhafazakar hassasiyetleri neden onlar gibi olmayan izmirliyi de bu kadar doğrudan bağlasın ki? izmirlinin ödediği verginin, gökçek'in saçmasapan üst geçitleri ve bitmek tükenmek bilmeyen dünya bankası kredi borçları için heba edilmesinde izmirlinin ne gibi bir çıkarı var? iktidar partisine fazla teveccüh göstermiyor diye hizmette geride bırakılmaktan izmirli hoşnut mu?

    'sana var da, bana niye yok?' noktasına gelinmesi daha da umut verici aslında. demek ki olumlu bir şeyler görülmüş özyönetim veya yerinden yönetimde. yalnız hdp'nin seçim bildirgesinde tüm bölgeler için önerilmekte. suç sanki özyönetimi talep etmeyip her demokratik talebi 'bölücü' nidalarıyla boğanlarda gibi.
  • hayatında bir kez dahi gitmeyeceği yerde askerlik öğretmenlik vs. gibi zorunlu kamu görevleri yapmayacağı için epey faydalı bir etkidir ama üniter devletçi sığırımız bunu göremez.
  • izmirde yanıbaşında çalışıp izmirin nimetlerinden faydalanıp,diyarbakırda özyönetim isteyen öküzler oldukça etkilenir.eğer özyenitimi destekleyip batının nimetlerinden faydalananlar izmiri terkedecekse ozaman etkilenmez.
  • olumlu etkidir.

    öz yönetim olduğu takdirde, batıdaki şehirler(ama en batıdakiler, doğu'ya göre batıda olanlar değil) bundan en karlı çıkacaklardır. zira akdeniz, ege ve trakya illerinin verdiği verginin çoğu iç anadolu, karadeniz ve doğu'nun hizmetleri için harcanmaktadır.

    nüfusları yakın olan birkaç ilimizi inceleyelim
    tekirdağ; 906 bin nüfusu var. ödediği vergi 4 milyar 7 milyon tl.
    trabzon; 766 bin nüfusu var. ödediği vergi 1 milyar 239 milyon tl.
    mardin; 788 bin nüfusu var. ödediği vergi 196 milyon tl.
    erzurum; 763 bin nüfusu var. ödediği vergi 636 milyon tl.

    gördüğünüz gibi, özyönetim gelirse izmir ya da tekirdağ bundan zarar görmez aksine karlı çıkar.

    kürtler, gelirimiz az olsun ama biz yönetelim diyorlar. kabul ediyorlar. ilginç.

    özyönetime en çok karşı çıkan erzurum ya da trabzon gibi yerler ise az vergi ödeyip çok hizmet alma imtiyazından vazgeçmek istemez tabi ki.
  • bence sembolik olarak değil de şehirleri hayali olarak seçin.
hesabın var mı? giriş yap