• amerikalı bir fizikçi olan amos dolbear tarafından 1897 yılında "bir termometre olarak cırcır böceği" makalesinde keşfedilmiş yasa.

    yasaya göre cırcır böceğinin dakikadaki ötüş sayısıyla havanın sıcaklığı* arasında orantı bulunmakta. ve bu orantı bize havanın kaç derece olduğunu söyleyebilmekte. işte o yasa;

    sıcaklık = 10+(dakikadaki ötüş sayısı-40)/7

    yani formüle göre bir cırcır böceği dakikada 180 defa ötüyorsa havanın sıcaklığı 30 santigrat derecedir. formül için kısayol isterseniz cırcır böceğinin 8 saniyedeki ötüş miktarına 5 eklemek de aynı sonucu verecektir.
  • sevgili amos cırcır böceklerinin soğuk havalarda daha az kanat çırptığını sıcak havalarda da daha çok kanat çırptığını gözlemlemiştir yani yukarıdaki arkadaşın da bahsettiği üzere çıkarttıkları ses ile (cırlama) hava sıcaklığı doğru orantılıdır. ben de arkadaş ile aynı şeyi yazmış olmamak adına fahrenhayt cinsinden ölçümün formülünü buraya iliştirivereyim. esenlikle.

    sıcaklık(f)=50+(n-40)/4
    n=kanat çırpış sayısı
  • bugün öğrenmiş olduğum bir yasa. sekiz saniye içinde cırcır böceğinin ötüş sayısına 5 eklersen hava sıcaklığını veriyormuş. bilimsel araştırmada bir şeyin kanun olması için teorinin ispatlanmış olması gerekir. eğer ki kanun dendiyse ispatlanmıştır diye düşünüyorum.
  • kafa dagitmak icin yarim gozle izleyip dinledigim cam tavanlar dizisinin 2. bolumunde haberdar oldugum yasa. turkce pek kaynak bulamasam da yabanci kaynaklarda gayet aciklayici bilgiler bulunmaktadir. teori degil de yasa olmasi yukardaki suserin dedigi gibi ispatlandigi anlamina gelir.
hesabın var mı? giriş yap