• amerikada yargilandiginiz suctan bir daha hukum giyemezsiniz anlaminda (ya da buna benzer) hukuki bi terimmis.. filmin yalancisiyim...
  • uluslararasi bir hukuk terimidir.. insan haklari bildirgesine konmustur.. double jeopardy babinda kimse ayni suctan iki, üc, dört kere yargilanamaz.. sirf bu zamazingo yüzünden temyiz , insan haklari gibi terimler hukuka girmistir..

    fakat andora, belçika, almanya, hollanda, ispanya ve birleşmiş krallik gibi ülkeler insan haklari bildirgesinin bu maddesine katilmamislar ama sonra anayasal bir sekilde "devletin yonetim biçimi cumhuriyettir ve bu degistirilemez" demislerdir.. ozur dilerim.... "kimse ayni suctan iki kere yargilanamaz" demislerdir..
    dedigim gibi bir yüksek mahkeme onla da doymayanlar icin daha da yüksek mahkemeler kurmuslardir da bu kurali atlayip gecmislerdir bir sekilde.. ama sonucta hukuk denen hadise de tükenir ve iyiler her zaman kazanir..

    latincesi tam olarak "non bis in idem" dir..
  • ashley judd'in tommy lee jones ile oynadigi klasik ama guzel bi macera filmi..
  • aşırı saçma bir hukuk goygoyudur. yukarıdaki entry'lerde bu durumu tanımlamak için "bir kişi bir suçtan birden fazla kere yargılanamaz" denmiş ama tam karşılığı bu değil. tam karşılığı "bir kişi masum bulunduğu bir davada yeniden yargılanamaz" şeklinde olacaktır. mesela bir yerde bir cinayet işlendi ve sizi mahkemede sanık olarak yargılayıp suçsuz olduğunuza hükmettiler. bu durumda bu kuralın uygulandığı ülkelerde bu suçtan dolayı yeniden yargılanamazsınız.

    peki olayın saçmalığı nerede? mesela bir cinayet işlendi ve suçu işlediği düşünülen birisi tutuklandı ve yargılanmaya başlandı. daha sonra delil yetersizliğinden dolayı kişinin suçsuz olduğuna kanaat getirildi ve beraat verildi. bundan sonraki gün daha önce varlığı bilinmeyen bir kanıt ortaya çıktı ve adamın gerçekten de suçlu olduğu kanıtlandı ama bu kuralın uygulandığı ülkelerde bu dava kapanmış sayılıyor. hatta daha da ileri gideyim, bir kişi bir suçtan beraat ettikten sonra mahkeme çıkışı aslında suçlu olduğunu itiraf etse bile hapse atılamıyor çünkü dava kapanmış sayılıyor.

    birkaç sene önce bu konuda örnek teşkil eden bir davaya denk gelmiştim. yurtdışında bir çete üyesi iki kişi birleşip ortak bir şekilde cinayet işliyorlar. bu ikiliden birinin cinayeti işlediğine dair oldukça güçlü kanıtlar var ama diğeri hakkındaki kanıtlar daha zayıf. hakkındaki kanıtlar zayıf olan adam suçu kabul etmiyor ve avukatı da iyi çıktığı için kendini suçlayan kanıtların zayıf olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. sonunda kanıtlar yeterince güçlü bulunmadığı için bu kişi suçsuz bulunuyor ve beraat ediyor. bu arada ikinci sanığın davası devam ediyor ve birinci sanık bir sonraki mahkeme gününde mahkemeye geliyor ve "suçu tamamen ben işledim, arkadaşım suçsuzdur" diye itirafta bulunuyor ve bu saçma karar yüzünden yeniden yargılanamayacağı için kendisi zaten garanti aldındayken arkadaşını da kurtarmış oluyor.

    ha burada davanın savcısı da gerizekalıymış ama sonuçta her an yeni kanıtların bulunabildiği, kararların değişebildiği, suçluların suçsuz, suçsuzların suçlu hale gelebildiği hukuk sistemlerinde böyle bağlayıcı kurallar olması çok saçma geliyor.
  • bu akşam izleme fırsatı buldum, sonunda bir annenin oğluyla hasret gidermesindeki duygusallık, sahnedeki samimiyet bile vasatın üzerine taşır bu filmi. gözlerimde oluşan ıslaklık kolay kolay geçmez...
  • hukuktan pek anlamayan senaristin senaryosunu yazdığı film. double jeopardy filmdeki gibi işlemez, herşeyden önce suçlar zaman ve mekan spesifiktir, yani kadın hapisten çıktıktan sonra kocasını öldürürse yeni bir suç işlemiş olur. eğer double jeopardy filmdeki gibi işleseydi bir kere banka soyup 5-10 sene yatan birisi ölene kadar ceza almadan banka soyabilirdi...
  • (bkz: o. j. simpson)
  • stargate sg-1 dizisinin 4. sezon 21. bölümünün adı. tin man bölümünün uzantısı niteliğindedir. sg-1 ekip üyelerinin robotik kopyaları ortalarda dolaşmaya ve goa'uld ile mücadele etmeye karar verirler ve tabii olaylar da gelişir.
  • aynı suçtan iki kez mahkeme huzuruna çıkarılma.

    (bkz: zargan)
  • (bkz: pardon (film))
hesabın var mı? giriş yap