• 1 ekim 2008 itibari ile sağlık uygulama tebliğine göre eczanelerin hastalardan muayene fark ücreti tahsil etmesidir.
    özel hastane ya da tıp merkezine muayene olduğumuzda ilaç farkı dışında eczaneye 10 ytl muayene farkı ödememiz gerekmesiymiş.
    bu parayı niçin ödeyeceğimizi bilen varsa anlatsın lütfen.

    haberi için
    http://haber.mynet.com/…odeyecek/06ekim2008/n178155
    ilgili sut maddesi:
    6.1. ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı
    (1) birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmaz.
    katılım payı;
    ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında………………….. 3 ytl,
    eğitim ve araştırma hastanelerinde………………………….. 4 ytl,
    üniversite hastanelerinde …………………………………… 6 ytl,
    özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ……………………….. 10 ytl,
    olarak uygulanır.
    6.2. ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı
    kurumdan gelir ve aylık alanlar için %10, diğer kişiler için %20 oranında katılım payı alınır.

    6.6.1. ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tahsili;
    a) kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle,
    b) diğer kişiler için ise reçete ile ilaç temini için başvurulan kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden,
    tahsil edilir.
    6.6.2. ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı tahsili;
    a) kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle,
    b) diğer kişiler için ise kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden,
    tahsil edilir.
  • eczacıların kendilerine ödenen bu muayene ücretinden cebine 1 kuruş girmemektedir. hastaların eczaneye ödediği muayene ücreti kuruşu kuruşuna sgk'ya aktarılır. eczaneler bir nevi aracılık yapmaktadır.
  • emeklilerin ayligindan kesilen ucretin calisanlar acisindan eczanelerde tahsilidir.
    yani eskiden hastanede alinan ucretin bir kismi artik eczanede alinmaktadir. kisaca eczacilari tahsildar durumuna getirmislerdir, baska da bir sey degildir. (bkz: biz devletin tahsildari olmak istemiyoruz) (eczacilar birliginin eczanelere dagittigi ilanda aynen bu yazmaktadir)

    hastalarin geneli "hastanede odedim ucret burada niye oduyorum? siz de mi muayene ettiniz beni?" diye sordugunda gerekli yaniti vermek pek mumkun olmuyor. nasil veresin ki? zira elinize verilmis bir arguman yok, olanlar da yukarida bahsettigim tahsildarlik mantalitesinde. zira bu para eczanelerden kesilmekte, yani eczane bu parayi tahsil etti diye odullendirilmemekte, herhangi bir bonus almamakta. sgk eczanenin alacaklarindan mahsuben bu rakami bir guzel cukkalamaktadir. niye eczanelerden? bilinmiyor.

    daha da ilginci diyelim ki ozel hastaneye gittiniz muayene oldunuz ve bir ilac yazdi doktor. atiyorum ilac da 10 ytl. eczaneye gidip recetenizle o ilaci almak isterseniz en asagi 13 ytl (tahmini atmasyon rakam) odeyeceksiniz ama recetenizi gostermeden o ilaci alirsaniz 10 ytl odeyeceksiniz.
    hali hazirda eczanelerle hastalarin aralarini acmaktan baska bir ise yaramamaktadir bu uygulama. aferim bunu dusunene.
  • sağlıkta başa dönüldüğünün habercisidir.

    sağlık konusunda yapısal hiçbir iyileştirme yapmadan , bol keseden herkese her hastane açık olacak , herkes her yerden ilaç alacak balonu yatsı bile okunmadan sönmüştür. an itibariyle sağlık sistemi , bu kez daha büyük bir karmaşa ile başa dönmüştür. sgk anlaşmalı özel hastanlerde ne kadar masraf çıkacağı hastanenin ortaklık yapısına göre şekillenmekte, insanlar hergün çıkan yeni bir karar ile mavi ekran vermeye yaklaşmaktadır. seim meydanlarında ssk kuyruklarını bitirdik , insanca sistem getirdik diye bağıranlar şimdi kendi aldıkları kararların ekonomik ve yapısal olarak hiçbir temele dayanmadığını kendileri de kabul etmiş görünmektedir. işin acayip tarafı bizi yönetenler bir zamanlar eleştirdikleri ve değiştirdikleri sisteme geri dönerken kendilerini eleştirenleri ekonomiden anlamamak ile suçlamaktadır.
  • muayene sonrasi doktorun portakal suyu ic demesi halinde eczane yerine manava odeme yapmamizi gerektiren uygulama. tesekkurler turkiye.
  • istanbul eczacı odasının eczanelere, hastaları bilgilendirmek üzere el ilanı ve afiş dağıttığı yeni uygulamadır.

    el ilanlarının bir yerinde şöyle demektedir;
    "biz eczacılar bu uygulamanın, aynı siz hastalarımız gibi, mağdurlarıyız. çünkü sizden almak zorunda kaldığımız bu paranın, kasamıza girmemesine karşın, vergisini ödemek zorunda bırakılıyoruz."

    siyah renkli afişlerde ise kırmızı kocaman harflerle şöyle yazmaktadır;
    "hastalar müşteri, eczacılar tahsilat memuru değildir."
  • gülünesi durumdur sadece gülmek de yetmez yanın da düşünülmesi de gereklidir. 2008 in yaz aylarında 1ytl alıyordu eczaneler, 1 ytl nin tahsildarı biz değiliz diyerek geçtiğimiz yaz eylem bile yapıldı. kaldı ki devlet baba yine yapacağını yapmış ve o 1 ytl nin yanına birde 0 eklemiştir.

    ortalama bir soğuk algınlığı durumunda yazılan 3 kalem ilacın katılım payları ve muayene ücreti hesaplandığında nakit olarak 12 ytl ye alacağınız ilacı reçete ile 13 ytl ye alabiliyorsunuz. reçetesiz işlem yapıldığı zaman yapıldığı halde ücreti alınamayan bir de muayene kalıyor.

    uzun lafın kısası devlet baba artık bize her başınız ağrıdığında doktora gitmeyin kardeşim demek istiyor.
  • vatandaşın sgk'lı olmasını anlamsız bırakan olaydır.

    neden sigortalı oluyoruz, neden prim yatırıyoruz sorunsalının ana cevabıdır.
  • özel hastanelerde muayene ücreti 10 ytl olsa da pratik olarak bu rakam daha yukarılara çıkmaktadır. çünkü zamanında bir şekilde ödenmeyen muayene ücretleri bir sonraki ilaç alımında karşınıza çıkmaktadır. sgk eczane uygulaması isimli programa reçeteyi girdiğiniz zaman ekranda alınması gereken ya da maaştan kesilen muayene ücreti görünmektedir.

    bunu hastaya anlatmak oldukça yorucu oluyor. zaten birçok şerefsiz yüzünden eczacılık rant mesleği olarak görülmektedir. sen adama 30 ytl muayene ücreti artı ilaçların yüzde 20 sini ödeyeceksin dedin mi orada bazen kayış kopabiliyor. 2 saat bunun eczaneyle alakası olmadığını, sistemin bu parayı kestiğini anlatıyorsun, programdan aldığın çıktıları gösteriyorsun.

    bir başka sıkıntı ise eczane uygulamasında. bu programa reçete bilgileri girilir (hastane kodu, tc kimlik, protokol, doktor adı, doktor diploma numarası, ilaç alım tarihi, reçete tarihi, reçetenin yazıldığı sağlık karnesi sayfa numarası, ilaçların barkodu, kullanım şekli ve adedi, teşhisler, raporlar vs..) ve sgk serverına bağlanarak sisteme kaydedilir. bunun sonucunda programdan çıktı alınıp yazrdırılır. fakat türkiyede mevcut internet altyapısı malesef yeterli olmadığından ve sgk serverları yüklenmelerden maksimum derecede etkilendiğinden bazen reçete kayıtları yapılamaz. sürekli hata mesajı çıkar. dolayısı ile alınması gereken muayene ücreti ve yüzde kestirilemez. bu durumda hasta tanıdıksa telefon numarası alınır ve sistem açıldığında reçete girilerek ne kadar borcu olduğu sonradan bildirilir. ancak hasta tanıdık biri değilse (şehir dışından gelenler oluyor mesela) burada müthiş bir ikilem başlar. zaten devlet ilaçların etiket fiyatının nerdeyse yarısını ödediğinden, almıyorum muayene ücreti falan da diyemezsiniz. ilaçları vermezseniz müşteri kaybedersiniz. özellikle küçük yerlerde adı çıktı mı bir dükkanın sonu kötü olur.

    sonuç olarak devlet babamız yeterli altyapıyı kurmadığından ve gerekli bilgilendirmeyi yapmadığından kabak eczanelerin başına patlamaktadır. bikaç haftada bir ulusa sesleniş yapan sayın başbakanımız ihracat rakamlarını ve akp nin ne kadar iyi bir parti olduğuuı açıklayacağına biraz da bu konulara girse hiç de fena olmaz.
  • sanılanın aksine 1 ekim'den önce de varolan uygulamadır. ama önceden 1 ile 3 ytl arasında yani şimdikine göre daha düşük tutarlar olduğu için fazla dikkat çekmemişti. önceden ssk, bağkur, emekli sandığı mensuplarının her birine farklı bir tarife uygulanırken şimdi bu kurumlar arasında uygulama birliği sağlanmıştır. fakat bu sefer muayene olunan sağlık kurumuna göre bir tarife belirlenmiştir. evet maalesef tarife diyorum çünkü sağlık hizmetlerini tamamen ekonomik olarak ele almaya başladılar.

    peki neden eczaneden tahsil ediliyor? bunun açıklamasını "hastanelerden vezne yükünü kaldırmak" olarak yapıyorlar. ikna olmak veya olmamak size kalmış. ama esas görünen, her yerde dile getirdikleri "ücretsiz muayene" mavralarına inandırmak için psikolojik ortam sağlamak. evet hastaneye beş kuruş vermiyorsunuz ama ah bu sahtekar (!) eczacılar yok mu, onlar bir işler karıştırıyorlar.

    bir de her zamanki gibi uygulama sorunları var. hastaneler kimi zaman mükerrer kayıt yaptıkları için veya bir doktor başka bir doktora sevk ettiği için veya enjenksiyon, tahlil gibi durumlarda yeni girişler yapıldığı için; aynı gün içinde birden fazla muayene olmuş gözükebiliyorsunuz. böylece izahı zor bir durum ortaya çıkıyor. bunun gibi daha önce hastaneye gidip ilaç almadığınız muayenelerin ücreti de ilk ilaç aldığınız zaman karşınıza çıkıyor. kaçış yok!

    velhasılı kelam, neresinden tutsak elimizde kalıyor. çok da uzatmaya gerek yok. bu sağlıkta dönüşüm hikayesini önümüzdeki dönemde sık sık karşımıza çıkarken göreceğiz.
hesabın var mı? giriş yap