• evet. artık 16 senelik lale devrinin bittiğini görüyoruz. ciddi bir alım gücü düşüklüğü ile kurların hali, ekonomimizin durumunu ortaya koyuyor. eskiden araba, telefon gibi aletler maddi manevi zarar ederken; artık sınıf alınan aracın seneler sonra bile kur farkı sebebiyle, alınan fiyatı rakamsal olarak koruduğunu görüyoruz.

    peki 16 senede ne oldu?

    türkiye çok zorluklar yokluklar yaşayan bir ülkedir. kemer sıkma tabiri sadece bizim vefalı insanlarımıza özgüdür. hani kemal sunal'ın dediği gibi '' devlet malıdır efendim, üzerime zimmetlidir. '' bu güzel bilinç ile geçen dönemlerde insanın, kendi seçtiği üst kurumlara ( yasama, yürütme, yargı ) saygısı vardı. daha doğrusu demokrasiyi deniyordu vatandaş. demirel olmadı, ecevit olmadı erbakan vs...

    peki şimdi ne oldu?

    al al toplumuna döndük, eskiden okumanın eğitimin değeri varken, artık sadece paranın konuştuğu ve mertebe simgesi olduğu bir türkiye'ye evrildi bu ülke. insanların sadece gözü dönmüşçesine aldığı; gelir olarak üretim yerine sadece aracıya da distribütör firmanın alt kollarında, düzenin bir parçası olarak önüne konulan miktarı alıp bankaya teslim etti. ev aldı, evlendi, araba aldı ancak hepsi borç ile. kredi çekti, tüm geleceğini bir iki misli fazlası ise öder hale geldi.

    vakıf üniversiteleri bir iki vasıflı ve eskiden lüks kabul edilirken, şimdi çoğaldı ve peynir ekmek gibi fiyatlara okuma itibarsızlaştırıldı. liseler öğretimden çok, adeta öğrenciyi 18 yaşına kadar zapt etme yuvasına döndü. hocaların işi gardiyanlıktan farksızdı artık.

    instagrama girdim geçenlerde uzun bir zaman sonra. son bilidirim 68 hafta önce gelmiş. 68 hafta sonra ilk yani. insanlar hala aynı, verilen pozlar ve yapıyorum geziyorum kültürünün değerli kılınması... acıdır. alacağı iphone telefonun rengini oylamaya açan insanlar gördü bu gözler. birbirlerinin hayatına müdahaleli, vasıfsız şekilde yaşatılan ve zamanları öldürülen bir toplum oldu. gençlik yapboz edilen eğitim sistemi ve sosyal medya dijital çılgınlığı ile, saygıdan cinselliğe her konuda laçkalaştı. bunu oturma grubunun rengine 1 haftada karar verirken, eğitim tercihine 3-4 günü bile ayırmayı çok gören ebeveynlerin suçu büyüktür. haliyle ailelerin oluşturduğu milletin de tüme varımda suçlu olduğu görünmekte.

    peki ne olur bu kriz ile?

    yenilenmek, tazenlenmek gerekir dostlar. anamızın yaptığı, ablamızın kurduğu sofraya heves ile oturmak gerekli. belki bir senelik emeğin sonucunda alınacak bir hediye ile idare edilmesi öğretilmeli. okulda, kriz sebebiyle kapatılan ve geriye kalan nitelikli okullardan çıkacak değerli genç hocalara sonsuz güven duyulmalı. kriz sonrası yeni iktidar olmalı ya da mevcut iktidarın kendini tazelemesi gerekli.

    yenilik gerekir dostlar. acılar çekmek inanın biz namuslu insanların artık kanıksadığı bir şey. ha bir de bu krizde yandaşların ve o havadan para alanların suyu kesilecek. kuşa döndürülen emekli aylıkları elbette sağlam kalacak. dalavere ile alınan raporlarla yaşlı bakım paralarına olacak olanlar. yapay gelen kolayca gidecektir anlayacağınız.

    bu kriz ile gelecekte kültürel karışılıklık yaşayacağımız, şimdiden sorun olan suriye'liler de gider belki ülkeden. fakir ülkede kalmazlar onlar, kendi ülkeleri elden giderken bir kurşun atmayan insanlar çünkü.

    ülkenin sokakları bizim olsun, fabrikaları kalanları ile emekçilerin, ecevitin sözü bile bitirelim yazımızı;

    (bkz: toprak işleyenin su kullananın)

    kalın sağlıcakla.
  • bu fakir edebiyatının ülkemize ne yazık ki hiç bir yararı olmaz.

    sosyal medya çağındayız.senin bunu kötülemen yada zararlarını anlatman hiç bir işe yaramaz.yönlendirmen gerekir.spora,güzel sanatlara ve fenni bilimlere.bunun için kültür gerekir.kültür için eğitim,toplumsal eğitim için de para.bunlar hepsi birbirine bağlı.biri olmadan diğerleri hep yarım kalır.

    örneklendirelim:

    suudiler.para var.eğitim yok.toplumsal kültür yok.yok olmaya mahkum.eninde sonunda olacak.

    persler.para yok.eğitim yok.toplumsal kültür var.zar zor ayakta duruyorlar.

    çinliler.para var.eğitim var.toplumsal kültür var.21. yy'ın yükselen gücü.

    abd.para var.eğitim var.toplumsal kültür yok.parayı basıp kültürü satın almaya çalışıyorlar.ama eninde sonunda trump'ı başa getiren bir yüzde 50 var orda da.

    özet olarak türkiye'nin üretmesi gerekiyor.ve dünyada çok az ülkenin sahip olduğu iki gücü var.tarım ve turizm.bunlara yoğunlaşıp,katma değer yaratsa bile çocuklarımızın geleceği kurtulur.illa apple'lar samsung'lar yaratmak gerekmiyor.
hesabın var mı? giriş yap