• mümkündür.
    ama borç aldığın parayı taşa, binaya, avm'ye gömerek değil, ileride daha büyük katma değer sağlayacak örneğin bilişim sektörü veya herhangi verimli bir alandaki arge çalışmalarına aktarmakla mümkündür.
  • muhasebe 101 ilk derste anlatılıyor arkadaşlar.

    varlıklar = özsermaye + borçlar

    yani erişebildiğin para senin olsun ya da olmasın, senin ekonominin içindedir.

    ayrıca borçlanabilmek, kredibilite çok önemlidir.

    misal ayda 10 bin lira geliri olan adam rahatlıkla aylık 2000 tl araba kredisi taksitlerini ödeyebilir. çünkü 10 bin lira gelir iyi bir gelirdir. fakat bu kişinin birikmişi yoksa, araba alabilmesi için krediye ihtiyacı vardır. kredi banka kredisi olabilir ya da senetle araba satacak mahalle arası galericinin kredisi olabilir, fark etmez. kredi veren olmazsa araba almak için; misal 80 bin tl diyelim araba fiyatına, 80/2 = 40 ay beklenmesi gerekir. olur mu lan öyle şey 10 bin geliri olan kişiye her banka kredi verir mi diyorsunuz? o işler öyle olmuyo usta! yıllık 1 milyon tl kar eden şirkete, kredi limiti olarak 10 bin tl verildiğini, fakat aylık 5.000 tl maaşı olan şahsa 30 bin tl kredi kartı limiti verildiğini gördü bu gözler.

    ya da işini geliştireceksin diyelim, yeni bir makine alıp, hammadde alıp üretimini arttırmak istiyorsun. kredibiliten varsa, borçlanabiliyorsan alımı şimdi yaparsın ve kar elde etmeye şimdi başlarsın, kredibiliten yoksa para biriktirir yatırımı sonra yaparsın.

    velhasıl borcun artması kötü bir işaret değildir. hatta tersine borcun artması yüksek güven duygusu oluştuğunu gösterir ve iyiye işarettir.

    kötü olan ödenmeyen borç oranının artmasıdır. bakın burada da "miktarı" demiyorum, "oranı" diyorum.

    100 milyon kredi verdiğinizde 50 bin tl geri ödenmiyorsa, bir yıl sonra 300 milyon kredi verdiğinizde 150 bin tl geri ödenmemesi normaldir. oran aynıdır. durum değişmemiştir.

    fakat bu durumda durumu iyiye yormak isteyenler aşağıdaki yorumu yapar:

    - ekonomi 3 kat büyüdü. her şey süper! (aslında 1 den 3 e çıkarken 2 kat büyümüştür ama %300'lük oranı ifade etmek için bu ifade kullanılır.)

    durumu kötüye yormak isteyenler aşağıdaki yorumu yapar:

    - borç stoğu 3 katına çıktı. batıyoruz!

    fakat dediğim gibi aslında oran aynıdır. gerçi oran aynı iken kredibilitenin yükselmesi iyiye işarettir.

    hatta geri ödenmeyen kredi oranı artmış olsa bile, kredi tutarının büyüklüğünün artmasındaki avantajın, geri ödenmeyen kredi oranındaki artıştan kaynaklanan dezavantaja ulaşana kadarki alanda ise sıkıntı yoktur.

    borçlanarak ekonominin büyümesi aptallık ise bu işte en büyük aptallar, bu borcu verenlerdir ve inanın bana o kadar para aptal insanlarda olmaz.
  • keynes'i mezarında ters döndürmeden önce okumakta fayda var, büyüme ile dış borcumuz temelli bazı yazılar:

    http://www.mahfiegilmez.com/…-ve-yorum-farklar.html
    http://www.mahfiegilmez.com/…l-kesimin-borclar.html
    http://www.mahfiegilmez.com/…iyenin-ds-borclar.html (en güncel bu, diğerleri daha eski)

    2009 krizine borçtan borç yaratmaya, çarpan mekanizmalarına bakmakta fayda var:
    (bkz: kaydi para)
    (bkz: kredi çarpanı)
    (bkz: ninja krediler)

    o borçların yatırıma mı, arge'ye mi, yoksa tüketime mi gittiğine bakmakta yine fayda var.

    kredi kartı borcuyla da tüketime dayalı şekilde ekonomi büyümez, ülke içindeki para el değiştirir. geleceğinizi ipotek altına alırsınız. sahte bir büyümedir yani bu.
    (bkz: servet transferi)

    sözün özü, tüketime dayalı büyüme bir aldanmadır. daha doğrusu o tüketimin sağlam temelleri yoksa.
  • sınırlı sorumluluk esasina dayalı anonim şirket ya da limited şirket isen yapilabilecek eylem. en kötü iflas edersin, elemanlarin issiz kalir ama tutup hapse girmezsin (hileli iflas yoksa).

    gercek kisi olarak borclandiysan o borcunu seve seve odemezsen kodesi boylarsin.
  • basliktaki bilgiler gozleri kor edecek cinsten. bunlar nasil duz mantik oglum? o oyledir, oyleyse boyledir. bu sekilde ekonomi mi yorumlanir lan? al bak, cok basit bir sekilde borclanmanin mantigi su:

    a ulkesi $1 uretim kapasitesine sahip. disaridan $2 borc alarak uretim kapasitesini $2 dolara cikariyor ve kalan $1'i da ic gelisime harciyor.

    a ulkesi simdi $2 uretim kapasitesine sahip ve $2 dolar borcu var. a ulkesi $1 dolar odeyip, bu sefer $3 dolar borc aliyor. uretim kapasitesini $4 dolara cikariyor, kalan $1'i yine ic gelisime harciyor.

    a ulkesinin simdi uretim kapasitesi $4 ve borcu $3. borcundan fazla uretiyor, ancak borcunu kapatmasi demek uretim dusuklugu demek. o yuzden borcunu hep guncel tutarak uretimini buyutuyor, ic piyasa yatirimini arttiriyor, halkina refah sagliyor. a ulkesi ecnebilerin deyimi ile "development" yapiyor.

    bir de elimizde b ulkesi var. b ulkesi $1 uretim kapasitesine sahip. disaridan $2 aliyor ve bu $2 full bicimde ic piyasaya yediriyor. simdi b ulkesinin $2 borcu var ancak hala $1 uretim kapasitesine sahip.

    bu b ulkesi gidip $2 daha borc aliyor ve ayni sekilde bu parayla avm ve bina falan yapiyor. uretime katki 0. sonuc? b ulkesi $1 uretim kapasiteli ama $3 borclu bir ulke. sonuc olarak b ulkesi ekonomik olarak "buyuyor"* ancak "gelismiyor."*

    a ulkesi gelismis ulke. b ulkesi? bir baskadir benim memleketim
  • yırtık elbiseye yama yaparak giymek.
  • kapitalizmde doğru olandır.
    dostlar alışverişte görsün diye ihtiyacı olmadığı halde borç alan devletler ve şirketler mevcuttur.
    borçlanarak ev alan kişiler de borçlanmayarak alanlardan daha zengin olacaktır.

    not: "alan" kelimesi burada önemli. alamayıp evi bankaya kaptırmak genelen iyi ekonomi değildir. bankaya planlı kaptırılıyorsa iyi ekonomidir.
  • henüz konuya tam hakim değilim, umarım ileriki sınıflarda daha çok yoğunlaşırım ve bilgilenirim ama şimdilik: ekonomiyi borçlanarak büyütmek her zaman kötü olmayabilir.. (bkz: abd)
  • dış ülkelerden bu ülke adına borç alıp kendi kişisel hesabına aktarmak mesela vatan hainliğidir. aldığı borca binaen ülke toprağını ipotek etmek de öyledir.

    bunu yapan birini tanıyor muyuz?
  • ulan dünyada komunizm çökeli 25 yıl olmuş. ekşide hala devletin borçlanması kötü bir şey sanılıyor.

    bir ton yalan yanlış bilgiler içeren başlık.
hesabın var mı? giriş yap