• tam 17 dile çevrilmiş avrupa da birçok çok üniversitede tıp kitapları arasında hak bulduğu yeri almış ibni sinanın ilk ve tek eseridir.
  • orijinali arapça olan ve geç de olsa günümüz türkçesine çevrilmiş eser (sanki osmanlı zamanında yapılmış türkçe tercümesi vardı diye hatırlıyorum, o yüzden günümüz türkçesi dedim ). çeviriyi, türkiye'de bilim tarihi'nin kurucusu olan ordinaryüs profesör aydın sayılı'nın (bakınız 5 tl'nin arkasındaki beyefendi) öğrencisi prof. esin kahya yapmıştır.
  • ingilizceye the canon of medicine olarak tercüme edilmiş, avicenna olarak da bilinen ibn-i sina'nın 14 ciltlik tıp ansiklopedisidir.

    anlamadığım şu, kitap piyasada bulunmuyor demişsin işte, hiç savunasım yok ama, neslin suçu ne?
  • ibn-i sina basligi altinda cokca bahsedilen kitap
  • avrupa'da avicenna olarak anılan ibn-i sina'nın ölümsüz eseri. fransa'da 17. yüzyılın sonuna kadar ve genel olarak tüm avrupa da ana kaynak olarak kullanılmıştır.

    1. isminin kanun olması ibn-i sina'nın da konuya ne kadar hakim ve kendinden eminliğine bir işarettir.
    2. kitap da grek dönemi hekimlerinden gallen ve hipokrata atıfta bulunarak hem cite etme hem tıp etiği konusunda bilinen ilk yazardır.
    3. gözün dış kaslarını tam doğruluğa yakın tarif etmiştir, iyi bir göz hekimidir.
    4. çocuklarla ilgili tespitleri halen geçerliliğini korumaktadır.

    türkiyede verilen tıp tarihi ve deontolojisi dersinde yada herhangi bir derste pek adından bahsedilmez. yani ben fazla duymadım. ayıbımız...
  • anadili sanırım uygurca olan ibn-i sina'nın bu eserinin orjinali arapçadır. tam türkçe çevirisi henüz yoktur. kanun ismiyle farsçaya çevrilmiştir.

    edit: @alorak'a teşekkür ederim. 5 cilt halinde türkçeye çevrilmiş.
  • hypokrat ve gallen'in talebeleri öğretilerini kağıda geçirmişti, fahrettin er razi ise metodoloji bilmeden bazı eserler yazdı ne yazık ki kıymeti bilinemedi. bilimsel anlamda tıp dalında yazılmış bilinen ilk textbookdur. orjinali arapça ve 14 cilttir.
  • türkiye'de verilen tıp tarihi ve deontolojisi derslerinde üstüne basa basa adından söz edilen fakülteler de vardır.
  • islam tıbbı diye ayrı bir koldan bahsedersek, kuşkusuz bu eser onun atardamarıdır. tıpta kanun/tıp kanunu adını taşıyan bir tıp ansiklopedisi olan bu eser, gallen'den yapılan tercümelere, incelemelere ve düzenlemelere dayalıdır.
  • yusuf ağa yazma eserler kütüphanesi'nden 2000 yılında çalınan, geçtiğimiz aylarda ingiltere'deki sotheby’s müzayede evi'nde açık arttırmaya çıkarılacakken kültür ve turizm bakanlığı tarafından satışı engellenen, fakat tekrar müzayedede açık artırmaya sunulacak 1000 yıllık eser. hadi devletin getirememesini geçtim. tamam getiremedi diyelim, hayır benim anlamadığım madem satışı var, devlet alsın getirsin. belli ki adamlar niyeti bozmuş satacaklar. o kadar saçma sapan paralar harcanıyor da, şu kitaba mı ödenek ayıramadınız?
hesabın var mı? giriş yap