• nazım hikmet'i çok sevdiğimden hakkındaki kitapları da büyük bir iştahla alıyorum ve okuyorum.
    bu kitapta nazım hikmet'in annesi celile'nin hayatının detaylarıyla birlikte nazım hikmet'in hayatının da dönüm noktalarını okuyoruz.
    yahya kemal'in hem aşkına sahip çıkmamış olması hem de nazım hikmet'in haksız yere yıllarca hapiste yattığı sürenin sonundaki kampanyaya dahi duyarsız kalması anlaşılır gibi değil...
    bence kitaba adını vermeyi bile hak etmiyor şiiri... 'ela gözlü pars'
    kitap içeriği sebebiyle ilgimi çektiğinden seri bir şekilde okudum. ancak yazı dilinden pek etkilenmedim. hani sürükleyici bir roman havasına bir türlü giremedim.
  • osman balcıgil’in 2016’da yayımlanan kitabı. nazım hikmet’in annesi celile hanım’ın hayatı üzerinden, bir dönemin çalkantılı olaylarını, osmanlı’nın yıkılmaya giden dönüm noktasını anlatan, akıcı, keyifle okunan bir eser. sanatçı bir ruhun yaşadığı dramatik, romantik bir aşk hikayesiyle birlikte, dönemin sosyal, sanatsal, siyasal durumundan da yer yer kesitler verilmesi, tarihten kesitlerin kahramanlar açısından değerlendirilmesi çok güzel aktarılmış.

    “osmanlı'nın en güzel kadınlarındandı. saray ressamı fausto zonaro'nun rahleyi tedrisinden geçti. paris ve roma'da eğitim gördü. adını resim sanatına altın harflerle yazdırdı. padişah hafiyeleriyle, balkan çetecileriyle, ittihat ve terakkicilerle boğuştu... korku nedir hiç bilmedi! gönlünü kendinden dört yaş küçük olan yahya kemal'e kaptırdığında evliydi, iki çocuğu vardı. "ela gözlü pars" diye şiirler yazdı ünlü şair onun için. güzel kadın, hayatında ilk kez bulutların üzerinde uçtuğunu düşündü. aşkı uğruna eşini, evini terk etti! maalesef, onu taşıyabilecek büyüklükte bir yüreğe sahip değildi şair. onu yarı yolda bıraktı, sıvışıp kaçtı. çok üzüldü, kahroldu ama yıkılmadı ela gözlü pars. aynı çocuk iki kere doğurulabilir mi? doğurdu celile! oğlu nâzım hikmet yirmi sekiz yıllık hapis cezasının on ikinci yılında ölüm orucuna başlayınca, bir panter gibi ileri atıldı ve büyük şairi, ölümün kıyısından çekip aldı. bir solukta okuyacaksınız. tıpkı öteki osman balcıgil romanlarını okuduğunuz gibi...”
    alıntı
  • henüz başladığım kitap. okuduğum kısıma kadar güzel ilerliyor. nazım hikmet hayranı olarak nazım'ın hayatındaki detayları öğrenmek amacım. umarım yardımcı olur.
  • çok seri okunan kitap. ara ara tarihsel gelişmeler ağırlık katarak heyecanı arttırmıştır.

    ‘ela gözlü pars’ (bkz: yahya kemal beyatlı)’dan

    edit: imla
  • çok akıcı, harika bir eser. nazım hikmet'in annesi dönemin en güzel kadınlarından biri olan celile'nin hayatını anlatan bu romanı şiddetle tavsiye ediyorum. haliyle romanda nazım hikmet'in hayatındaki dönüm noktaları da bolca anlatılıyor.
    nazım hikmet'in hem anneden hem de babadan dönemin çok önemli osmanlı paşalarının torunu olduğunu bilmiyordum örneğin. milli mücadele sırasında anadoluya geçip mustafa kemal'in yanında mücadele ettiğini de bilmiyordum.
    osman balcıgil yeni okumaya başladığım ve çok sevdiğim bir yazar oldu benim için.

    (bkz: en hüzünlü eylül) bir başka romanı.
  • ela gözlü pars biyografi tarzında osman balcıgil'in nazım hikmet'in annesi osmanlı'nın en güzel kadınların biri ve nü ressamı olan celile'yi anlatıyor. eser 2016 yılında okurları ile buluşturmuş kısa sürede okudum bitti. yahya kemal beyatlı ela gözlü pars celile diye şiirler yazmış ve bu iki çocuklu evli kadından kendinden 4 yaş küçük şaire gönlünü kaptırmış. bunca fedakarlığa rağmen yahya kemal onu taşıyabilecek büyüklükte bir şair değildi. ortaokulda türkçe öğretmenimiz şenel özdemir sessiz gemi isimli şiirin hep ölüm arkasındaki yas temasını işlediğini söyledi ama baktığımızda celile ile buluşmasından sonra celile'nin ada vapuru ile gittiğinde soğuk çayevinde yazmış olduğu şiirdir ve bu haliyle gözümüzden düştü. ilişki okulda duyulduğunda birkaç gün gitmedi sonra hınzır öğrencisi necip fazıl kısakürek kibrit suyunda boğulmadınız mı yoksa? dedi ve ona kodes cezasını uygulatmış çok güzel olmuş keşke daha fazlasını alsaydı belki ağzı bozuk kumarbaz ve güç yanlısı olmazdı. bu da yetmezmiş gibi yahya kemal, nazım hikmet'i kurtarma kampanyası imza atmayı istemiyor ve "beni böyle işlere bulaştırmayın" diyor celile defalarca duysa da inanamıyor ve hain diyor. bu kitaptan sonra yahya kemal'in korkaklığı ve iç yüzü meydana çıkıyor. büyükada'da nazım hikmet'e özel dersler veren hocasının cebine "muallim olarak girdiğin bu eve babam olarak giremezsin" diyor. kendisi de az değil nüzhet hanım ile boşandıktan sonra iki çocuklu dul piraye ile evleniyor. hapiste olmasına rağmen karısından sıkıldığını mektup yazarak bildiriyor. bu da yetmezmiş gibi kuzeni kendinden 15 yaş küçük münevver'e göz koyuyor. her fırsatta celile galata köprüsüne çıkacağım bağırıp çağıracağım diye sürekli bir isyana giriyor ki çabaları sonunda nazım hikmet'i kurtarıyor. mavi gözlü dev hiç rahat durmuyor sürekli bir eleştiri ve suçlanma ile karşı karşıya kalıyor.
    oğlunun resimlerini de yapıyor hapiste iken ve bunu kitaba da koymaları da güzel olmuş. üzerinde bir de not bırakmış "benim gözümle oğlum 1931." diğer"bursa cezaevinde nazım"
    türkiye cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarından küçük ayrıntılar vermesi güzeldi ve dip notlar da yeni şeyler öğrenmemize neden oldu. son olarak bir solukta okuyacaksınız.
  • bir arkadaş tavsiyesiyle elime alıp kısa sürede bitirdiğim, nazım hikmetin annesi celile hanımın hayatını, özellikle de yahya kemalle yaşadığı ve hayal kırıklığıyla neticelenen aşkı konu alan akıcı bir kitap.
  • her kadın hayatında en az bir kez yanlış erkeğe aşık olur. celile de öyle yapmış, yahya kemal'e aşık olmuş. kitabı okuyunca yaşadığı döneme göre oldukça radikal kararlar alabilen cesur bir kadın profili gördüm. nazım hikmet'in babasına değil annesine çektiği isabet olmuş.
  • yahya kemal'in karizmayı çizdirdiği kitap
  • yer yer kronolojik hatalar olsa da inanılmaz akıcılığı ve sıkmayan, yormayan diliyle çok severek okuduğum osman balcıgil kitabı.

    --- spoiler ---

    yahya kemal beyatlı kalıbına tüküreyim senin!!

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap