• üst edit konuşmanın bir kısmını paylaştıkları için söylem biraz yanlış anlaşılmaya neden olmuş. konuşmasının ilgili kısmında bunu nasıl yapacağını şu şekilde anlatmış

    --- spoiler ---

    özet olarak

    -2.5 milyon sulanmayan taşlı toprak var. taşlar ayıklanmadan tarım yapılmıyor.
    -2.5 milyonluk tarım yapılamayan taşlı arazilere güneş sistemleri kurulacak. bu yöntem ile taşlı alanlarda elektrik tarımı yapılacak. bunu çiftçilerle birlikte yapacağız.
    -hem elektriği bedava kullanacaklar hem de elektrik üretecekler.
    -kanal istanbul mu önemli yoksa güneş tarlaları kurup orta doğunun en güzel tarım merkezi haline gelmek mi?

    --- spoiler ---

    konuşmanın içeriğinde özet olarak nasıl yapacağına dair bilgiler veriyor. akla mantığa uyan, hayata geçirilmesi kolay, ülkemize katkı sağlayacak bir iş. konuşmayı yarım yamalak dinleyerek yazıp konuşmamak lazım arkadaşlar.

    muhalefetin buradan çıkarması gereken ders şu olmalı. projelerinizi insalarda beklenti oluşturarak sunun. şu konuşmanın tamamını dinleme gereği duymamamın nedeni sıradan bir konuşma olduğunu düşündüğüm için. siyasetçiler her gün bir yere gider ve konuşurlar. onları anca önemli zamanlarda can kulağı ile dinleniriz.

    bölgesel kalkınma projelerinizi, sistemsel sorunları nasıl çözeceğinizi, insanlara sunacağınız iş modellerini sunmadan önce bir bekleti içine sokun. beklenti içine giren insanlar o konuşmanın sadece bir kısmını dinlemek yerine tamamını dinleyip anlamaya çalışır. hiç mi apple etkinliği izlemediniz ey kurmaylar.

    kemal kılıçdaroğlu'nu koyun tarlanın ortasınagörsel
    kameraya anlatsın projesini sonra kamera uzaklaşsın ve tarım yapılamayan taş dolu arazileri gösterin. sonra güneş enerjileri yerleşsin o çorak arazilere. üretilecek elektrik ile neler yapılabileceğini sunumlarla anlatın. insanların gözünde canlandırın bunları. bunu da mı biz yazalım.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------

    kemal kılıçdaroğlu'nun şanlıurfa'da verdiği vaat. kaynak

    bu nasıl bir vaattir? gerçekten akıl almaz iş. insanlar sizden bedava bir şey beklemiyor. sizden sürdürülebilir sistem içerisinde refah, huzur ve özgürlük istiyor.

    burada bütün çiftçiler derken urfa'daki bütün çiftçiler mi yoksa türkiye'deki bütün çiftçiler mi tam olarak anlaşılmıyor. eğer urfa'daki çiftçiler ise balıkesir'deki, manisa'daki, rize'deki çiftçiye neden verilmiyor. urfalı çiftçinin özelliği nedir? üretimi destekleyici politikalarınız bu mu? üretimi destekleyin tabiki fakat bu nasıl bir sistemdir? elektriği bedava verelim, mazotu bedava verelim, işçi parasını verelim, destekleme verelim... böyle bir sistem mi olur kardeşim.

    chp'nin en büyük sorunu ikna edici çözüm önerileri sunmaması. şu vaadi duyunca açık konuşmak gerekirse ülkem adına ümitsizliğe kapılıyorum. zaten zor durumdayız siz de gelip günü kurtaran çözümler sunacaksanız vay halimize.

    edit: aktroll olduk hadi bakalım :)

    burda eleştirdiğim nokta bedava verilmesi. kardeşim çiftçiye bedava bir şey vermeyeceksin. alım garantisi ver, belli standartları sağlayanlara destekleme ver kısacası çiftçinin en verimli şekilde üretim sağlayacağı bir sistem sun. belli standardı olmayan ama çiftçilik yapmak isteyen insalara devlet arazisini kirala, devlet ortaklı iş modeli sun. örnek olarak bu modeli sunabilirsiniz . çalışmak isteyen, üretmek isteyen insanları teşvik edici projeler sunun, bir sistem sunun.
  • şanlıurfa'da pek bir fark yaratmayacak söylem, bedava elektriğe ihtiyaçları yok.
  • vaad güzel, söylediği yer ironik.
  • (bkz: neden) ? hayır neden?

    yapmayacaksın da, hadi yapmaya kalktın diyelim, çiftçi neden elektrik hizmeti için ödeme yapmasın? bir çiftçi maaşlı benden çok kazanıyorken, ben neden onun ödemediği faturayı üstleniyorum?
    aynı şekilde ben neden devletin engelleyemediği, kaçak elektrik kullanan insanımsıların maliyetini üstleniyorum?
    ben sadece kendi aldığım hizmeti kaliteli almak, kararında bir ödeme yapmak istiyorum. ben dümdüz bir vatandaşım. kimseden bedava bir şey istemiyorum. kimsenin bedava içtiği ejder meyveli smoothieyi de, kaçak elektriği de ödemek istemiyorum. ben bu mantığı çok kolay kurabiliyorken, ana muhalefet liderinin bunu müjdelemesi... inanılmaz gerçekten.
  • bunu duyan urfalılar sessizce haykırmıştır.

    (bkz: oksimoron)
  • çiftçiye ve köylüye hiç bir şeyi bedava vermeyiniz.
    zira onlar bize hiç bir şeyi bedavaya vermiyor...
  • kılıçdaroğlu'nun huyudur bu. yeliz'e nasıl muazzam bir gol attıysa burada hemen ardından bildiğin en olmayacak yerde en olmayacak lafı etmiş.

    edit: mevzu güneş enerjisiyle ilgiliymiş la. sazan gibi atladık he. ama olsun, kılıştar bir ara illa ki kendi kalesine bir gol atar.
  • bizim millete bunu yaparsak ki hiç sanmıyorum her mısırın dibine aydınlatma ampül takarlar.
  • çiftçiye elektriği bedava vereceğim dersen, herkes kağıt üzerinde çiftçi olur. her yer de tarla, sera. yine kağıt üzerinde.
  • urfalılar: elektrik paralı mıydı amk :d

    t: bedava versinler zaten parasını alamıyolar. hiç olmazsa devlet bedava veriyor der geçeriz. kayıp kaçak bedeli bize girmez.
hesabın var mı? giriş yap