• bugünün türkiyesi'nde iş imkanı en geniş mühendislik dalıdır.kariyer sitelerine girip bir arama yapmanız gerçeği görmek için yeterli. sadece enerji sektöründeki hareketlilik bile bu bölümü seçmek için yeterlidir.
    garantisi olmamakla birlikte bazı üniversitelerden mezun olunca alınabilecek maaş aralıkları şöyledir ;

    odtü : 2200 - 3500
    itü : 2000 - 3000
    ytü : 1800-2500
    boğaziçi : 2500-3500

    eğer odtü elektrik elektronik mezunu 1200 lira alan bir tanıdığınız varsa ; özelden yazarsanız ben istanbul'da maaşını ikiye katlayacağı işin garantisini veriyorum . bizzat ilgilenip işe sokacağım .

    edit : itülü ve odtülü arkadaşlardan uyarı geldi , üst sınır 4500 tl olmalıymış . bunu ekleyip , bordro görmeden yukarıya dokunmuyorum *
  • benim babamin meslegi.. ituden donem arkadaslarinin hepsi iyi yerlere geldiler.. hemen hepsi iyi firmalarda mudur ya da kendi firmalari var.. hepsinde ayri bi hava var.. ben o zamanlar 7 8 yasinda cocuktum, teslayi bilirdim.. nedir ne yapmistir bobin nedir bi sik anlamiyodum tabi ki ama, asiri ukala ve kibirli statukocu yanimin olusmasina sebebiyet veren tohumlar aslinda o cevrelerle atiliyodu farkinda olmadan.. tipik sarhos muhabbetleri yoktu hicbirinin.. sonralari aradigim, ozledigim ve butun gotumu yirtmamin sebebi olan dolu sohbetler vardi isin icinde.. 7 yas zekasinin anlamakta gucluk cektigi ama subliminal olarak seviyeyi hissettigi bi ortam vardi.. memleket tirt kahramanliklarla, sarki turkulerle kurtarilmiyodu mesela.. "hanimlar" baska masada diger memur arkadaslarinin dedikodusunu yapmiyo mesela.. baskaydi.. paranin degil egitimindi basrol.. zira hepsi fakir ailelerden gelmis zeki adamlardi..

    herkesin super kahramani aslinda babasidir.. benim babamin meslegi diye benim icin de superkahramanlar eeeciler oldu..

    tipcilarin hepsinde bulunduguna inandigim (belki de baska motivasyonlari olmazsa yapilmasi imkansiz bi meslek oldugundan) o asiri ukalalik ve baska hic bi meslegi adamdan saymama durumu sidetle venlerime girerken, tek bi meslek grubuna hep kendiminkinden daha degerli gozuyle baktim o da elektrik elektronik muhendisligi oldu..

    profesyonellikten, politically correct olmadan uzak, cocukca ama durust dusunceler.. dile gelmesi uygun olmayan, baskasinin gelip " mesleklerin ve ossnin muhim olmadigi" lakirdisina kurban gitmesi isten olmayan hayaller..

    benim icin her elektrik elektronik muhendisi biraz magdur biraz magrur biraz tesla biraz sosyalist biraz baskadir.. biraz daha zeki biraz daha anlamis biraz daha cozmustur..
  • zor işlerin insanı.

    bu ülkede hak ettiği değeri bir türlü göremeyen insan. yeri gelir programcı niyetine kullanır şirketler, yeri gelir bilgisayar mühendisi gibi kullanır, sonra bir bakmışsın kontrol mühendisi gibi otomasyon işindesin, sonra hoop embedded yapıyorsun, sonra bir bakmışsın pcb çizerken duruma göre high speed signal integritye dallanırsın. derler ki "oo sen bu signal integrity" i hallettin emc sorunlarını da çözersin o zaman.

    şirketlerin olmazsa olmazlarıdır. joker mühendistir. özellikle rekabetin tavan yaptığı ortamda işleri daha da zor olan mühendislerdir. yeni mezun arkadaşlara üzülmemek gerçekten elde değil. çünkü "ben çok donanımlıyım, üniversitede kendimi geliştirdim." lafı benim gözümde çok geçerliliği olan bir laf değil. iş gerçekten işte çok hızlı öğreniliyor. 1 yılda öğreneceğin şeyi aldığın sorumlulukla belki de 1 haftada öğreniyorsun. özellikle; etrafınızda ciddi anlamda bilginizle ezeceğiniz adamların, torpillerle sizden daha iyi konumda olduğunu görünce sisteme söveceksiniz.

    yine de güzel meslektir. sevmiyorsanız sakın zorlamayın eziyet olur size. sadece seviyorsanız güzel meslektir.
  • (bkz: generator)
    (bkz: jeneratör)
    (bkz: generatör)

    bir "ben mühendisten daha bilgili teknisyenim" baslıgına hos geldiniz asdfadf.

    not: "akademik alemler"de generatör diye okuyormus. ulan gece gece yine güldürdünüz. ha ayrıca yazılısı jeneratördür, türkçesi de üreteçtir, bilim dili falan enteresan seyler bunlar tabi, jargon falan degil basbayagı esperanto gibi bir dil olsa gerek.
  • öncelikle #47589850

    insanın ufkunu genişleten bazı detaylar için:

    (bkz: 2000er sayfalık kitaplar)
    (bkz: labta lab)
    (bkz: nedir bu teorik merakı)
    (bkz: teknisyenden değil mühendisten bahsediyoruz)
    (bkz: 3500-4000 den aşağı çalışan arkadaşım yok)
    (bkz: 4 ayda logic öğrenecekler)
    (bkz: power worldün)

    arkadaşın vurucu bitiş cümlesi ise en iyisi:
    ancak konuşduğu dile bile özen göstermeyen adamın da mühendislike yapabileceği bir iş yoktur. 1500 liraya teknisyen olur anca.

    özeti bu şekilde. sanırım bize bir şeyler anlatmak istiyor olabilir. hatta teknik bile olabilir. bu bölümü düşünen arkadaşların ilgili entryi okumaları beyin sağlıkları açısından sakıncalıdır.

    (bkz: lütfen sus)
  • rivayet odur ki ilk elektrik elektronik mühendisi kuran yirtmis, ibadethanelerin duvarına isemis, bu yüzden kendisi ve sonrasındaki tüm e.e mühendisleri lanetlenmislerdir. bölümü akıl sağlığı yerinde olarak bitiren kişiler yoktur, varsa da ilahi bir kuvvet tarafından kutsandiklari varsayilmakadir.
  • olduğum güne, hatta seçtiğim güne lanet olsun dediğim meslek.
  • 2-3 üniversitenin(odtü,itü,boğaziçi) dışındaki okullarda okuyorsanız yol yakınken bırakınız efendim. bırakamıyorsanız okula gitmek yerine sanayiiye gidip bedavaya çalışıp iş öğrenin. yoksa benim gibi garson ilanlarına bakarken bulursunuz kendinizi. kendinizi geliştirin olum,yazılım falan iyi öğrenin. sabaha kadar 101,king,batak oynayana iş yok. okul bitince tesla olacağınızı sanıyorsanız kıyafetlerinizle duşa girip ağlamaya başlayın derim.

    edit: özel üniversiteler hakkında bir bilgim olmadığı için onları dahil etmedim.

    mezun olduktan sonra gelen edit : iş bulamam diye korkmayın. iş çokmuş gerçekten. 7 ay oldu mezun olalı çoktan 2.işime girdim bu hafta. tabii iş çok derken istanbul'da çok. büyük maaşlar beklemeyin derim ama, ilk başta karın tokluğuna çalışırsınız ama sonra güzel güneşli günler görürsünüz. askerlik önemli , yapabiliyorsanız yapın. çünkü askerliği yapmak 500tl daha ekler maaşınıza. ben daha yapmadım bu arada. yüksek müksek kovalıyoruz işte. bir tavsiye olaraktan yabancı menşeili şirketlere girmeye çalışın, şartları çok iyi oluyor.
  • normal şartlar altında...her şey yolunda giderse...3buçuk yıl sonra elde edeceğim ünvan...hayat şartları beni bu bölümü seçmeye zorladı...sayısal bölümler arasında iş bulma olanağı açısından en elverişli bölüm bu denildi...yani tercih sebebim sadece -diğer mühendisliklere nazaran- makul bir maaşla iş bulabilmek avantajı üzerineydi...makus bir talih bu...bu bölümü bitirmek -hakkıyla ve layıkıyla- emek gerektiriyor...ve yanısıra sayısal zeka ve analitik düşünme becerisi...kafam bunlara basıyor...oysa kişisel ilgim sözel alanlar yönünde...ben tarih, dilbilim, hukuk, edebiyat, felsefe, siyaset, psikoloji...okumak istiyorum...heves değil; tutku derecesinde istiyorum...bunlarda hidayet, hikmet ve marifet görüyorum...kahrolsun bazı şeyler...ama n'aparsın...tanrı'nın inayetine teslim olmaktan başka...
  • selamlar arkadaşlar bir süre önce bi entry atmıştım devamı için bu güzel, kafamında iş yoğunluğundan biraz olsun rahatladığı bu cuma akşamını seçtim. öncelikle ne tip bir öğrenci geçmişi profiline sahip olduğumu önceki entrylerde anlattım. burada amacım salt çoğunluğu oluşturan benim gibi vasat arkadaşlara meslek yaşamları hk. doneler vermek.
    tamamen profesyonel 1.5 yıl toplamda 2.5 yıllık mühendislik kariyerim oldu. benim gibi arkadaşlar; evet çok zorlanıyorum. hala çok zorlanıyorum inanın stresi iliklerime kadar hissettiğim zamanlar oluyor. mesailer, haftasonları tekbaşına işe gelmeler, işi yetiştirmeye çalışmalar, termin tarihini yakalamaya çalışmalar, testler, milestoneları yakalama ürün hazırlama derken cidden yoruluyorum. üniden boş ayrılmış ve benim gibi arge istiyorsanız bunu göze alın sakın pes etmeyin. şu an donanım da yapıyorum yazılım da ama çok büyük şeyler değil. zaten büyük şeyleri yapacak kapasitem var tamam okey ama istenilen zamanda yetiştirecek tecrübem ve birikimim yok. okuyan arkadaşlar öğrenci ise elektronik derslerine asılsınlar transistör, mosfet nedir ne değildir. hocalarına endüstriye dönük devre tasarımları hk. sorular sorsunlar tvs diyot nedir schottky diyot nedir nerelerde kullanılır emc nedir emi nedir, pi filtre nedir, smps tasarım nasıl yapılır, stajlarda boş yapmayın elime çok geliyo öyle sikesim geliyo böyle tipleri. gömülü yazılım düşünen arkadaşlar c yi ögrenin felan demicem artık yani yuh.. fakat kendini de tani, kod yazamıyorsan, standart peripheraldeki kodlar sana arapça gibi geliyorsa ne döndüğünü çözemeyorsan sen c bilmiyorsun demektir, eğer c biliyorum diyorsan. structure, enum, union, typedef, function pointer, hardware abstraction gibi dil ve mimari mekaniklerini, bunları nasıl kullanacagını biliyorsan c'de belli noktalara geldin diyebiliriz. bunlar yeter mi ? bazen testler oluyo boyle detay sorular onlari da cozun mulakatlarda baya ise yarar. neyse dağıtmadan yazılım düşünen arkadaşlar git nedir, github nedir, yazılım modelleri, metidolojileri nedir (vmodel, agile), state machine nedir, iar, kiel, iar c-stat ne işe yarar gibi çok delici mevzuları ögrensinler araştırsınlar, evet hızlıca aklima gelenleri özet geçtim. söylediğim konulara bakın öğrenin bu konular mesleğinizi sevdirir.
    yabancı forum siteleri eviniz olsun picproje iyi, kontrolkalemi eh diyebilcegim siteler, electronics.stackexhange'de üyeliğiniz olsun oralara sorunlarınızı yazın. bilgi neredeyse orda olun malesef hep keşke bir bilen olsa da bunları anlatsa diceksiniz ama çoğu zaman olmayacak bu. "self-learner" olmalısınız bunu ingilizce bilerek yazdım çünkü bu işleri bilen adamlar referance manual ve datasheet okumayı çok iyi biliyorlar ve bu yüzden senior lar. okumak ve daha önemlisi okuduğunu anlamak. terimlere hakim olmanız gerek örneğin : yeni çıkan bir mühendis bir entegreden çıkış alıcak pinin özelliği totem pole ya da open collector olabilir bunlar size yabancı gelebilir. türkce okuyan arkadaslar özellikle bu tarz mevzularda çok sıkıntı çekiyor. bunları bilmeniz gerekir.
    baya bir uzun süre sonra gelen edit:
    *bu arkadaş artık biraz tüylendi, bu arkadaş artık anladı ki gömülü yazılım aslında harbiden "yazılım" imiş. yaw halbuki bi sonraki entryde arkadas soylemis aslinda :swh. bu sektörde iyi noktalara gelmek isteyen arkadaslar ilk once algoritma bilginiz sorgulaniyor. bunu huawei ile gorustugumde gordum, biraz tokatladilar. daha donanima bagimli yazilim konularina gelmemistik oysa ki. yukarda anlattigim mevzulara ek olarak okulu bitirene kadar hackerrank gibi sitelerdeki challangeleri da bitirin algoritma yeteneginiz artsin . korkmayin, bizler algoritma dersi almadik biz yazilim mimarisi derslerini almadik, cogunuz is hayatinda ogreneceksiniz fakat ben bunun icin buradayim. yukarda baya baya baba konulari soylemisim bunlara ek olarak. uml, tdd, unit test, oop gibi kavramlari bilin ogrenmeye calisin. bilemediklerinizi gelin sorun, arastirin nebilim bise yapin bos cikmayin. son olarak eskisinden daha cok calisiyorum, bu yazdigim konularda kendimi gelistiyorum, bazen uykusuz bil kaliyorum ama verdigi zevk paha bicilemez arkadaslar. tadarsaniz anlarsiniz. yazarken imla felan dikkat etcek vaktim yok, siz her kelimemdeki satir baslarini çekin ve calisin.

    meslekte 4.yılı devirdik arkadaşlar. iş değiştirdim. ne mi oldu beyler bu dört yılda ? biliyorsunuz baya handikaplı başladık bu yola ama naptık yılmadık, çalıştık, araştırdık, stress yaşadık, bilmiyorduk, öğrendik, zor muydu zordu, değermiydi kesinlikle, yeni pozisyon full embedded sw, ve artık takıma lead ediyorum:) peki sizce handikaplı başlamak bir avantaj mıydı? peki zamanında hem sw, hem hw yapmak bir handikap mıydı ? küçük bir yerde başlamak ya da ? bu baktığınız yere göre değişir. bunların hepsi birer challange. bunları aşmak için 1x lik sürede 2,3x lik çalıştık belki bazı zamanlar ama noldu? altindan kalktik ve kariyerimizde bu yogunluk snowball etkisi yarattı ve bilgiler çığ gibi buyudu. umarim yazdiklarim , zamaninda bnm gibi umutsuz baslayan bir cok elemana moral olur. son olarak deneyimli arkadaslar icin bi kac keyword vereyim:
    standartlar: mısra, autosar, ıso26262
    software naming convention for sw teams.
    requirement analysis.(ears requirement writing notation)
    unit test için : cpputest, ceedling.
    youtube da : miro samek reyiz.
    hierarcial state machine tasarim icin: quantum leaps. bunlara bakin bunlarsiz guvenli yazilim gelistiremezsiniz.

    6. yıl da gelen edit:

    poz: lead embedded software engineer (6.yil için baya challenging ama fırsatı değerlendirdim diyelim)
    maas: 45k net + yol+yemek ( 1 eylül 2022)
    arkadaslar oncelikle keywordlerimizi vereyim. ya vallahi amme hizmetinin krali bu burdaki keywordleri krali vermez neyse.
    1. cmake : artik bu noktadalarda ide bagimsiz ve cross compile calismaniz gerekiyor. ozellikle linux tarafinda gelistirme yapmaniz gerektiginde cmake+vscode+sh scriptler projeniz buyudukce yonetmeniz için sart araçlar.
    2. jenkins or bitbucket cı/cd: seviye yukseldikce karsiniza cikacaktir. ne ise yaricak ? yazdigimiz tum testleri biz commit attiktan sonra calistircak, mesela yaptigin degisiklikler onceki testlerden fail alirsa commitini gecersiz sayacak. eger sistemin karisiksa yani birkac gomulu cihaz, masaustu uygulama, komut satiri uygulama, matlab simulasyonlar vs varsa bunlari yine remote da build edicek ve artifact olarak sana sunacak build error verirse kommit atmicak. tabi bunlari yapmasi icin ogretmen gerekiyo .yaml file icinde. ekip sayisi artinca kritik oluyo ama bence tekken bile yap ogren.
    3. protobuf: dil bagimsiz structure olusturma, datade decoding-encoding yapma, yani sen bir structure olusturuyorsun efendim bunun c,c++,python,go,js vs hepsinden karsiliklarini verebiliyo felan cok genis mevzu ama efsane bisey.
    4. c++. avrupaya cikis biletin.
    5. amk algoritmalarini hala mulakatlarda soruyorlar benim en zayif noktam malesef. bu yuzden elendigim yerler oluyor arkadaslar hala :( belki 100 tane acayip detay soruyo cevapliyorum bi algoritma testine geciyoruz shdjdjjfjfkf neys calismicam amk ama siz bana bakmayin
    6. rtos -> freertos: yetmez ama evet.

    neyse gel gelelim bana. bende cok bise yok ya iyiyiz cok sukur. siz sorabilirsiniz bana. ama emin olun su dediklerimi bilirseniz tum galakside aranilan bir muhendis olursunuz. aksini soyleyenin teeeeee..

    ve 7.yıl edit: elveda ülkem! ağustos 2023
    türkiye simulasyonundan kısa bir süre sonra cikiyorum. kariyerim ve ailem için ingiltere'ye tasiniyoruz.
    türkiye kariyerim agustos 2023 itibari ile 70k net ücret ile tamamlıyorum yani sorun maddiyat değil (4k kira veriyordum :) ) zaten öyle olsa uk iyi bir adres değil.
    bakıyorum da nerden nereye..
    neyse biz amme hizmetimize devam edelim.

    chat gpt: junior in en büyük düşmanı. bir junior i herşeye bundan çalışmasından, sorulara burdan bakıp cevap vermesinden, burayı kutsal saymasindan, kolaya kacmasindan ve tabiki yeterli gelişimi gosterememesinden dolayı işten cikardigimizi belirteyim.
    chat gpt: senior' in en büyük silahı. burda pek bişe soylemicem zaten kullanacağı yeri biliyordur.

    yeni bir rtos doğdu yukarda anlattım mı bilemem pek yeni değil aslında fakat başbelasi bişey: zephyr.
    ıot tarafi çok güçlü bu yüzden freertos'un buralarda yerini alabilir fakat öğrenmesi ve idame ettirmesi çok zor. linux kernelden hallice. hala freertos kulkanmasi gerkeen yerde onu kullanma taraftarıyım fakat linkedın'de kendiliğinden türeyen embedded gurulari çok parlatiyorlar. herşey iyi güzel ama ins bi yerde gıcık bir build error yada run time error, bir crash almazsınız :)
    gençler bir gomulü yazılımcı ne için yüksek yapsın derseniz buna kontrol derim. alanımız çok multidisipliner ve en çok dirsek teması da bu alanla oluyor, bu entryim vardı orda daha iyi anlattım bakabilirsiniz.
    şimdi son olarak size trend alanları söyleyeyim.
    power electronics : ev ve mobility alanlarının arkasındaki esas core teknoloji güç elektroniğidir arkadaşlar, donanımcisi da yazilimcisi da iş yapar.
    her ikisi de donanimci iyi seviye, yazılimcisi da yerine göre iyi kontrol bilmelidir.
    autonomous drive : data science + kontrol + application ve gömülü yazilimin iç içe oldu bir alan .
    genelde ürünlerin koştuğu platformlar artık güçlü aı, ml ozellikleri barindiriyorlar yanında slam, sensor fusion, edge detection vb. algoritmalar koşuyor, bu algoritmalar input olarak kameralardan, sensörlerden gelen verileri alıyorlar, bunlarin iyi yönetilmiş, filtrelenmiş olması gerekiyor işte burada gömülü yazılım devreye giriyor, bir çok zaman kritik işler, dsp gerektiren işler, çok çekirdekte çalışma, hafıza yönetimi vs vs. gerekiyor.

    autosar: otomotiv için olmazsa olmaz. piyasası çok var avrupa yolu da açık. bence kendi içinde artıları eksileri var. ilk söylediklerim artıklarından eksi olarak ise bu işi yapan ekipler çok koordine ve aşırı branslasmis hani herhangi bir katmanda sadece bir kısım işi yapmak size goreyse müthiş is.
    hadi kolay gele.
hesabın var mı? giriş yap