• kisi melankolik de olsa sizofren de olsa gecmis hayatından ona geriye hicbirsey bırakmayacak , yeniden bir hayat kurmasını engelleyecek ; bir doktorun hastasına uygulayabilecegi en dusuncesiz, en adil olmayan , en gereksiz yontemdir.

    elektrigin bulunmasindan sonra elektrigi nasil kullanabiliriz diye kendilerini maymuna ceviren bir takim bilim adamlarinin ortaya atıp insanlari insan olmaktan cıkarıp beyni olmayan bir robota donusturdugu yontemleridir.
  • yapildiktan sonra oncesi ve esnasinda neler yasandigi unutuldugu bellek kaybi goruldugu icin ceza olarak kullanilmayan elektro sok.
    (bkz: faraday)
  • yillardir sizofreni tedavisi goren birisi dert yanmisti yillardir kendisine ekt yapildigindan.evinin telefon numarasini bile unutmustu ekt sonrasi.
  • (bkz: #8277722)
  • modifiye edilmeden yani anestezi ve kas gevşetici kullanılmadan, yapılan ekt avrupa işkenceyi önleme sözleşmesi'nce 2002'den beri işkence olarak kabul ediliyor.

    türkiye'de işkence hastanelerde de tam gaz sürmekte..
  • beyni pişirip kıvama getirme yöntemi.
  • requiem for a dream'de, ellen burstyn'in çok güzel canlandirdigi sara goldfarb karakterinin maruz kaldigi terapi
  • 1934'te ladislas joseph von meduna epilepsi ile şizofreninin birbirini antagonize ettiğini gösterip "lan o zaman biz şizofrenili hastaya epileptik nöbet yaşatırsak o iyileşir" mantığından hareket etmesi üzerine yapay nöbet yaratma çabalarının bir meyvesi olarak 1936'da ugo cerletti ve luciano bini tarafından bulunmuş ve uygulanmış bir tedavi yöntemidir. bu mantıkla hareket eden bir diğer tedavi yöntemi için (bkz: insülin koma tedavisi)

    hakkında pek çok şey yanlış bilinmektedir.

    - sanılanın aksine öyle çok da öcü olmayan, anestezi altında, kas gevşetici ile uygulandığında çok etkin, güvenilir ve ekonomik bir sağaltım metodudur.

    - sanılanın aksine ülkemizdeki kliniklerin %99unda anestezi altında uygulanmaktadır. anestezisiz ekt diye bir şey söz konusu değildir. varsa öyle bir şey (bkz: bunu yapan insan olamaz).

    - sanılanın aksine sadece şizofreni tedavisinde kullanılmayıp özellikle majör depresyonda farmakoterapiye tercih edilebilir olmakla beraber, maninin, bipolar duygulanım bozukluğunun, nöroleptik malign sendromun, deliryumun ve hatta parkinsonun tedavisinde başarıyla kullanılabilir. hatta va hatta epilepsi tedavisinde de başarısı gösterilmiştir.

    - sanılanın aksine kontrendikasyonu da yoktur ekt'nin. sadece artmış risk durumundan söz edilebilir ki bunlar da kibas, serebral infarkt, mi, aktif kanamalı akciğer tüberkülozu gibi durumlardır.

    - sanılanın aksine öldürücülüğü anestezi altında yapılan diğer tıbbi uygulamalardan yüksek değildir ve ekt ile görülen morbidite ya da mortalite hızının antidepresan ilaçlarla yapılan tedavide görülen morbidite ve mortalite hızından daha az olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.
  • bir pskiyatri hocamizin, 'eger bana major depresyon tanisi konursa medikal tedavi yerine ekt uygulanmasini tercih ederim ' dedigi tedavi yontemidir. anestezi altinda yapilan bir ekt izlemistim, sadece gozleri kaymisti hastanin. biz de travmatize olmadan cikmistik odadan. genelde yasli hastalara falan anestezi uyguluyorlarmis. anestezi uygulanmadan yapilan bir ekt'yi izleyen arkadasim aglayarak anlatmisti olan biteni. soyledigine gore hastanin kasilmalarini kontrol altina almak icin bir saglik gorevlisi ustune oturmus, uc dort kisi de kolunu bacagini tutuyormus. niye her hastaya anestezi uygulayamiyoruz diye sormustum saf saf asistan bir doktora, 'yeterince anestezistimiz yok, her ekt icin en az yarim saatini harcamasi gerekiyor bir anestezistin, gunde yirmi hastaya ekt yapsak bir hesap et' falan demisti. oldukca matematik kokan bu aciklama midemi bulandirmisti ozaman.
  • elektroşok işkencesini önleyecek yasa çıkarın

    sivil toplum örgütleri, ruh sağlığı uzmanları hükümete seslendi: "anestezisiz elektroşok derhal durdurulsun; psikiyatrik ayrımcılığa karşı yasa çıkarın." ihgd'den ataman "türkiye bm işkenceye karşı ek protokolü derhal onaylamalı" dedi.
    ----------------------------------------------------------------
    bia haber merkezi
    01/03/2006 tolga korkut
    -----------------------------------------------------------------
    bia (izmir-istanbul) - sivil toplum örgütleri ve ruh sağlığı uzmanları, psikiyatri kliniklerinde anestezisiz elektroşokla işkencenin önlenmesi için inisiyatif oluşturdu; hükümetin bu uygulamayı yasaklayan bir yasa çıkarmasını istedi.

    ataman: bağımsız, sivil denetim acil

    insan hakları gündemi derneği'nin (ihgd) genel sekreteri hakan ataman, psikiyatrik ayrımcılığın ve zihinsel engellilere uygulanan işkencenin önlenebilmesi için, türkiye'nin birleşmiş milletler (bm) "işkenceye ve diğer zalimane, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele veya cezaya karşı sözleşmeye ihtiyari protokol"ü bir an önce onaylayıp yürürlüğe koyması.gerektiğini, bianet'e söyledi.

    türkiye bu protokolü eylül 2005'te imzalamıştı; ancak hâlâ yürürlüğe koymuş değil.

    ataman, sivil denetim için türkiye'de bağımsız bir insan hakları kurumuna da ihtiyaç olduğunu ekledi.

    "bu koşullar sağlandığında, şu an kurumların inisiyatifine bağlı olan izleme süreci, izne gerek olmaksızın, önceden haber vermeksizin gerçekleşebilecek."

    uluslararası zihinsel engellilik ve psikiyatride insan hakları kuruluşu (mdri), eylül 2005'te "kapalı kapılar ardında" başlıklı bir rapor yayınlamış, devlet hastanelerinde "elektrokonvulsif terapi" ya da "şok tedavisi" olarak bilinen ekt'nin, kas gevşeticileri ve anestezi kullanılmadan ve yaygın biçimde uygulandığını açıklamıştı.

    "anestezisiz elektroşoku derhal durdurun"

    istanbul bilgi üniversitesi'nde 21-22 şubat'ta toplanan zihinsel engelli dernekleri, , şizofreni dernekleri temsilcileri ve ruh sağlığı uzmanları, zihinsel engelli ve psikiyatrik sorun yaşayan bireylerin maruz kaldığı insan hakları ihlallerine karşı birlikte hareket etmek üzere bir araya geldi.

    katılımcılar, hükümetten şu konularda acil reform ve uygulama talep etti.:

    * mdri'ın kapalı kapılar ardında raporunun ardından, kurumlarda hangi değişiklikler yapıldı; kamuoyuna açıklanmalı.

    * anestezisiz elektroşok uygulaması, tüm hastanelerde derhal durdurulmalı.

    * psikiyatri hastanelerinde anestezisiz elektroşok uygulamasını yasaklayan bir yasa acilen çıkarılmalı

    * psikiyatri hastaları ve zihinsel engelli bireylere yönelik ayrımcılığı önleyici ve yaptırımı olan bir yasa acilen çıkarılmalı. sivil toplum kuruluşları yasanın oluşturulması sürecinde aktif rol almalı.

    * avrupa birliği ve birleşmiş milletler'in ilgili sözleşmeleri gereğince psikiyatri hastaneleri ve zihinsel engelli rehabilitasyon merkezlerine yönelik bir sivil izleme kurulunun acilen oluşturulabilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı.

    * ruh sağlığı ve zihinsel engellilere yönelik hizmetler, acilen büyük kurumların toplum temelli hizmetleri yönünde yaygınlaştırılmalı.

    avrupa işkenceyi önleme komitesi (ecpt), 1997 yılında sağlık bakanlığı'nı anestezisiz işkence konusunda uyarmış ve bakanlık bu uygulamanın durdurulacağına dair taahhütte bulunmuştu. (tk)

    çağrı metninde imzası bulunan kuruluş ve kişiler şöyle:

    insan hakları gündemi derneği, mental disability rights international, öğretilebilir çocukları koruma derneği, özel çocuklara destek derneği, zihinsel engellileri eğitim derneği, özel eğitim ve rehabilitasyona muhtaç çocukları koruma derneği , gaye sevgi öğretilebilir gençler derneği, umutlar sönmesin derneği, ulaşılabilir yaşam derneği, ilhan aydoğan (zihinsel özürlüler federasyonu ve sakatlar konfederasyonu), bilal kızartıcı (zihinsel özürlüler federasyonu), mesut demirdoğan (şizofreni dostları derneği başkanı), yalçın eryiğit (şizofreni dayanışma derneği başkanı), yrd. doç. murat paker (istanbul bilgi üniversitesi psikoloji bölümü), güno bilger (klinik psikolog), billur uğursal (psikolog), fatma tanış (psikolog), harika yücel (psikolog), zafer kıraç (sosyal kültürel yaşamı geliştirme derneği)

    kaynak:
    http://www.bianet.org/2006/03/01/75292.htm
hesabın var mı? giriş yap