• halk ozanı. asıl adı şemseddin mehmet'tir. doğum tarihi bilinmiyor. bursa'da doğmuş, 1429 yılında yine bursa'da ölmüştür. emir sultan, 15. yüzyılın ünlü gizemcileri arasında sayılıyor. yaşadığı dönemde çok saygı görmüş, ün kazanmıştır. "menakıpname" adlı yapıtı ünlüdür. özellikle bektaşiler arasında yaygınlaşmıştır. bu yapıtında emir sultan, başından geçenleri anlatır. yalın, rahat deyişi dikkati çeker.
  • osmanlıların kuruluş devrini yaşamış olan büyük âlim ve evliyâ. yıldırım bâyezîd hanın dâmâdıdır. nesebi (soyu) hazret-i hüseyin’e dayanır. ismi, muhammed bin ali, lakabı şemsüddîn’dir. 1368 (h.770) târihinde buhârâ’da doğdu. 1430 (h. 833) târihinde bursa’da taûn hastalığından vefât etti. kendi ismiyle anılan câmi yanındaki türbesinde medfûndur.

    türkistan'daki buhara şehrinden yola çıkarak mekke - medine'yi dolaştıktan sonra 1389 yılında bursa'ya yerleşen muhammed şemseddin, gösterdiği kerametlerle bir anda halkın sevgisini ve saygısını topladı.

    osmanlının ordularla fethettiği topraklarda ki gönülleri fethetmiş bir gönül eridir.

    yıldırım bayezid'in damadı olmasına rağmen, islam'ın hükümlerini, o'na karşı söylemekten hiç çekinmemiştir. idaresin altındaki halka adaletli davranmasını ve islam birliğini kurmayı öğütlemiş, anadolu türk beylikleri arasındaki dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberliği, sulh ve sükunu sağlamakla kendisini manen görevli hissetmiş ve bunun için çalışmış, yanında yolunu izleyen müridleriyle birlikte bunları ziyaret edip düşüncesini anlatmıştır.

    yıldırım bayezit, çelebi mehmet ve 2. murat dönemlerinde yaşayan emir sultan hz.leri, ii. murat zamanında da osmanlı sarayı’nda saygı görmüş, padişaha kılıç kuşatmıştır. 1422 istanbul kuşatmasına beş yüz kadar müridiyle bizzat katılmış, ordunun manevi gücü ve desteği olmuştur. anadolu'nun müslümanlaşmasın da emir sultan, sözleri ve öğütleriyle saraydakilere yol gösterici olmuştur.

    dilinden düşürmediği şiiri

    eğer gönlün benimle olursa
    yemen’de olsan bile yanımdasın
    eğer gönlün benimle değilse
    yanımda olsan bile uzaktasın
    dinle bak hak ne hoş söyledi
    zebur’unda dâvûd’a buyurdu
    düşman ol önce nefs belâsına
    ondan, bana uymakla kurtulasın
    gel şimdi sen de düşman ol nefsine
    zâyi eyle onu her ne dilerse
    sen bu işte atarak riyâyı
    kendine rehber kıl evliyâyı
    eğer anlarsan budur sana ol
    nefsinin şerrinden halâs ol
    nefsinin murâdından uzak dur
    düşersen eğer şeytana uzak dur

    ...

    kaynak: http://www.hasanmahir.com/….asp?action=read&hid=375
  • bursa'da sünnet çocuğu ritüellerinden, göğsüne asılmış maşallah yazısı, elinde asası, sırtında pelerini ile sünnet çocuğu ziyaret mekanıdır.
  • radyo tiyatrosu vardır bir de hazretin. hangi radyoda denk gelse mutlaka seyre dalar kulaklar..

    niğbolu savaşı'ndan cenk ederken saliseler geçmiyor ki samsun'a yük kamyonu götürürken buluyosunuz kendinizi.
  • rivayete göre; yıldırım bayezid han herkesten gizli bir şekilde içki içermiş ve bu alışkanlığı yakınındakiler tarafından bilinir ancak padişahın yüzüne karşı söylenmez/söylenemezmiş. yıldırım, bursa ulu camii'ni yaptırdıktan sonra damadı emir sultan ile birlikte camiyi gezerken "nasıl olmuş beğendin mi?" diye sorar. emir sultan hazretleri de "hünkarım, cami gayet güzel olmuş fakat şu köşeye de bir meyhane yaptırsaydınız" demiş. bu duruma çok sinirlenen yıldırım "allah'ın evinde meyhane mi olur, içki mi içilir" diye gürlemiş. emir sultan da "allah'ın asıl evi insan kalbidir. insan içerisinde allahın evi bulunan vücuduna alkol sokar mı?" diyerek cevap vermiştir. emir sultan'ın verdiği bu cevap yıldırım'ın içki alışkanlığını bırakmasına sebep olmuştur.

    tabii bu bir rivayet. bir diğeri de hammer'de mevcut. onu da başka bir başlık altında ve başka bir zamanda inceleyelim. yazdıktan sonra farkettim ki bu entry'de bahsedilen vaka, yıldırım bayezit başlığında da mevcut.
  • imralı adasının isim babası. burayı vakti zamanında feth ettiğinde emir ali adası, emir alı adası denile denile imralıya dönüşmüştür.
  • yunus'un bir şiirinde türbesi geçen muhterem.

    emir sultan dervişleri
    tesbih ü senâ işleri
    dizilmiş hûma kuşları
    emir sultan türbesinde
  • kendi cenaze namazı için 30 yıl boyunca ikindi namazının sünnetini kılan, hiç kaçırmayan birini istemiştir. bu da kimdir? (bkz: hacı bayramı veli)
  • ankara savaşına girmemesi için yıldırım bayezıt'a adeta yalvaran osmanlı damadı.
    timur'un doğudan gelişinden öyle gözü korkmuştur ki, yıldırım bayezıt'a kibrin yüzünden kaybedeceğini alenen söylediği rivayet edilir.
    bursa ulu camiini bitiren bayezıt han, kendisine nasıl olmuş diye sorduğunda:
    - eksik olmuş. dört yanına da meyhane koyman lazımdı. diyerek, yıldırımın alkole tövbe etmesine neden olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap