• 60 yaş üzeri emekliliği yaklaşmış profesörlerin ülkemize kazandırdığı muhteşem terimdir. endüklenmiş...

    indüklenmiş veya uyarılmış diye daha doğru bir şekilde söylemek zulümdür onlar için. o yüzden endüklenmiş derler. öğrencilerine de böyle öğretirler. endüklenip profesör yapılmış bilim insanlarımız
  • yok kek höcre..

    hadi indüklemek beğenilmedi, uyarılmış'ın neyi vardı da "endüklemek" gibi bir ucubeyle uğraştırıyorsunuz insanları? insanları türkçeleştirmekten soğutup ingilizceye yönlendiren sizsiniz.
  • indiksiyon akımına maruz bırakılmış bir tip kök hücreye verilen isimdir.

    (bkz: indiksiyon akımı)
  • normalde bir başka hücreye dönüşme potansiyeli olmayan bir vücut hücresinin dış müdehale ile farklı hücrelere dönüşme potansiyeline geliştirilmiş halidir. bu teknik buluş japon biliminsanı yamanaka'ya nobel ödülü kazandırmıştır. bu konuda araştırma yapan biliminsanları bu hücreleri kendileri yapabilecekleri gibi artık çeşitli yerlerden hazır yapılmışını da satın alabilirler.

    bundan sonrası biliminsanının birikimine, yeteneğine ve hayal gücüne kalmıştır.

    artık bu hücreleri potansiyel parkinson tedavisi için nöron mu yapar, potansiyel diyabet tedavisi için pankreas hücresine mi dönüştürür veya potansiyel körlük tedavisi için retinal pigment epitel hücrelerine mi dönüştürür bilemem.

    ama uyarılmış pluripotent kök hücreyi endüklenmiş olarak çeviren birisi muhtemelen o hücreleri alır, laboratuvarda öldürür, üzerine de bir güzel helvasını kavurup organik hoşaf eşliğinde yer.
  • “endüklenmiş” kelimesi kulağıma çok komik geldi. sanırım cahilim bilinç altımda neler var acaba ?
  • (bkz: endürdun gaşlaruni babani mı eldurdun)

    tanım; uyarılmış çoklu yöne dönüşme kapasitesine sahip hücre..
    pluripotent(çoklu türe dönüşme kapasitesine sahip) hücreler, kök hücrelerdendir.. bunlar kas dokusuna, yağ dokusuna, kemik dokusuna, kan hücrelerine, saça, deriye vs vs yani insan vücudundaki bütün hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip olan hücrelerdir. erken embriyonik dönemde bulunurlar ve normalde yetişkin insanlarda bulunmaz. ancak bazı faktörler (bkz: yamanaka faktörleri) kullanılarak yetişkin vücut hücreleri pluripotent hücrelere dönüşebilir. pluripotent hücrelerle laboratuvar ortamında organ üretimi üzerine ve hasarlanmış organların insan vücudunda tamiri üzerine çalışmalar yapılmaktadır. gel gelelim en önemli sorunlardan birisi pluripotent hücrenin neye dönüşeceğine net olarak yönlendiremiyoruz(kasa, kemiğe, deriye dönüşebilir demiştik). bütün vücut hücrelerine dönüşebileceği gibi kanser hücrelerine de dönüşebileceğinden henüz güvenle kullanılamamakta.

    özetle; induced pluripotent hücreler, vücut hücrelerinin uyarılarak dönüşebileceği potansiyel hücre sayısının arttırılmasıdır. böylelikle birden çok şeye dönüşebilir.pluripotent hücreler karaciğerden böbreğe, kandan kemiğe bir çok doku ve organın hem sıfırdan yapımına hem de tamirine imkan sunacaktır.
hesabın var mı? giriş yap