424 entry daha
  • ortada iflas eden bir medeniyet var bence. bu çürüme de başta ekonomi olmak üzere her alanda ahlaksızlık, torpilcilik, adam kayırma ve hukuksuzluk olarak kendini gösteriyor. öncelikle bunu görmek lazım. yaşadığımız süreç cumhuriyet idealiyle yükselmiş medeniyetin iflası. bizden önceki iflas eden medeniyet de tanzimat dönemi medeniyetiydi. alltaki alıntıda "abdülhamit" ismi geçen yerleri "tayyip" olarak okuyun. belki bir fikriniz olur.

    "...
    - asıl hedefi göremiyorlar. sadece abdülhamit ile meşgul oluyorlar. onu yıkmak, onu devirmekten başka bir şey düşünmüyorlar. abdülhamit tek adam... beride otuz milyon adam var.
    - iyi ama bu tek adam, bu otuz milyona göz açtırmıyor. bütün hayat hakkını gasp etmiş...
    -orası doğru. kimse itiraz edemez. hepimiz onun nasıl bu memleketi yıktığını biliyoruz. fakat mesele o değil. mesele bu istibdat düşmanlığının asıl düşünülmesi lazım geleni unutturmuş görünmesinde. hepimiz abdülhamit ile meşgul oluyoruz. onun fenalıklarını saya saya cezbeye geliyoruz. memlekette iki ses var: padişahım çok yaşa ! - kahrolsun abdülhamit !
    - hele bir kere o gitsin de...
    - işte tam onların ağzıyla konuştun. hele bir o gitsin... hele bir sabah olsun... biz sanıyoruz ki bütün fenalıklar sadece ondandır. halbuki değil; fenalık daha derin, daha köklü. abdülhamit gibi bir ifriti doğuracak kadar büyük. iyice yerleşmiş.
    -hükümet şekli meselesi ?
    - o da değil, daha derine ineceksin. daha derine inmemiz lazım. bu karanlığa inmeden bulamazsın. mesele bu karanlığın kendisinde. mesele şurada: niçin bu kadar biçareyiz, ümitsiziz? hiçbir faziletimiz kalmadı mı? mesele yıkılış halinde olmamızda... sen bir medeniyetin iflası nedir bilir misin? insan bozulur, insan kalmaz; bir medeniyet manevi kıymetler manzumesidir. anlıyor musun şimdi derdin büyüklüğünü? cahilsin; okur, öğrenirsin. gerisin; ilerlersin. adam yok; yetiştirirsin. her şeyin bir çaresi vardır. fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur."

    ahmet hamdi tanpınar - mahur beste
4336 entry daha
hesabın var mı? giriş yap