5 entry daha
  • her bir noktası değerli olan, dolu dolu bir okuma hazzı yaşatan nadir eserlerden. hakkındaki yorumlar ve popülerliği (başka bir mecra olsa popülerlik olumsuz bir algı yaratırdı ancak çizgi roman gibi bir sanat dalında popüler olan bir şeyin "kalitesiz" olma ihtimali oldukça düşük) sayesinde nitelikli olduğunu biliyordum ancak yine de beklentimin üzerinde, hem ufuk açıcı hem de öğretici bir kitapla karşılaştım. bence bu eseri değerli kılan şey de anlatma/öğretme işini yine çizgi roman sanatının nimetlerini çok isabetli şekilde kullanarak yapabilmesi. yani sadece mesajı iletmeyi başarmıyor, bunu yaparken kendisi de çizgi roman sanatının değerli bir örneği haline geliyor. scott mccloud'un anlatıma yedirdiği çizgisel/metinsel numaralar çok keyifli ve yer yer yenilikçi çünkü.

    diğer bir ilginç yanı da, kaliteyi elden bırakmadığı halde, hakikaten her seviyede çizgi roman severine hitap edebilmesi. her seviyede izleyiciye hitap edebilen nitelikli bir film veya her seviyede okura hitap edebilen nitelikli bir roman bulmak zordur mesela (bu da çizgi roman sanatının kendine has doğasından geliyor olabilir). tarih öncesi iletişim anlayışlarını günümüz çizgi romanıyla ilişkilendirmesi ve bu sanatın önemini vurgularken insanoğlunun tüm iletişim çabası ile köprü kurması da özellikle değerli. çünkü esasında, orijinalinde yayınlandığı tarihi göz önüne alırsak, bir sanat formu olarak çizgi romanın literatürdeki yerini sağlamlaştırma amacı taşımasından mütevellit, bu yaptığı büyük anlam kazanıyor diyebiliriz.

    sabaha kadar övebilirim understanding comics'i ancak esas değeri yukarıdakiler benim için. okumakta biraz geç kaldım ama bu kitabı ne zaman okursanız okuyun bir şeyler katacaktır diye düşünüyorum, o yüzden sorun değil. umarım devam kitapları olan reinventing comics ve making comics de türkçeye kazandırılır. yerli çizgi roman piyasasının gelişmesinde bu tür yayınların payı da önemli. sırtlan kitap'a teşekkür etmek gerek.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap