3 entry daha
  • miyazaki’ye göre hepimiz, dünyaya bir yetenekle geliriz. ve dünyaya gelme sebebimiz de sahip olduğumuz bu yeteneği ortaya çıkarmaktır.

    --- spoiler ---

    örneğin kiki’s delivery service’te (küçük cadı kiki’de) kiki, bir cadı olduğu için son derece kolayca uçabilmektedir. süpürgesine atlaması yeterlidir. ama bir gün, uçma yeteneğini kaybeder. uçmaya çalışırken süpürgesi de kırılınca kendine yeni bir süpürge yapmaya başlar. o sırada kiki’nin ormanda tanıştığı ressam arkadaşıyla aralarında şu diyalog geçer:

    kiki: dünyanın en normal şeyiymiş gibi uçabiliyordum. ama şimdi, nasıl yaptığımı bile hatırlamıyorum.
    ressam: belki de çok üstüne düşüyorsun. belki de ara vermen lazım.
    kiki: ama ya uçamazsam?
    ressam: denemeyi bırak. yürüyüş yap, manzarayı izle, öğle uykularına yat. birdenbire yeniden uçacaksın.

    miyazaki’ye göre eğer bir yeteneğiniz varsa, onu sırf bu yetenek sizde var diye kullanamazsınız. kiki, sırf bir cadı olduğu için ya da uçmak istediği için uçamaz. peki yeteneğini kullanabilmesi, tekrar uçabilmesi için ne yapmalı?

    ressam: senin yaşındayken ressam olmaya karar vermiştim. resim yapmayı çok severdim, uykumda bile resim yapardım. bir gün, durup dururken resim yeteneğim gitti. resme devam ettim, ama güzel olmadı. bir yerlerde gördüğüm resimlerin kopyalarıydı hepsi. hem de kötü kopyalar. yeteneğimi kaybetmiş gibiydim.
    kiki: aynı benim gibi.
    ressam: aynen öyle, ama sonra cevabı buldum. resmin benim için anlamını çözmemiştim. tarzımı bulmamıştım. uçmak için büyü mü kullanıyorsun?
    kiki: ruhumdan güç alıyorum.
    ressam: ruha güvenmek, işte ben de bundan bahsediyorum. aynı ruh bana resim yaptırıyor. arkadaşına da kek… bazen ilhamın gelmesini beklemek gerek. çok kolay olmuyor tabii.
    kiki: bunu neden yapmak istediğimi çok da düşünmedim galiba. eğitime falan çok kaptırdım kendimi. benim de ilhamımı bulmam lazım.

    kiki’nin tekrar uçabilmesi için ilhamını bulması gerekiyordu. çünkü miyazaki’ye göre, sahip olduğumuz yeteneği kullanmak için bir ilhama yani bir “nedene” ihtiyacımız var. peki bu “neden” ne? sizden daha büyük bir amaca hizmet eden bir sebep olması yeterli.

    filmin sonlarına doğru kiki, arkadaşı tombo’nun tehlikede olduğunu görüyor. tombo, arızalanan bir zeplinin içinde havada süzülmektedir. ve düşmemek için de zeplinin ucuna tutunuyor. ama zeplin de saat kulesine çarpmak üzeredir.

    kiki’nin tombo’yu kurtarması için uçması gerekir. ama yeteneğini kaybetmiştir, nasıl uçabilir ki? üstelik, süpürgesi kırılmış ve kendisine yeni bir süpürge yapamamıştır henüz.

    kiki o sırada, yoldan gördüğü bir çöpçünün süpürgesini alır. onunla uçmaya başlar. çünkü, uçmak için süpürgeye ihtiyacı yoktur. sadece bir nedene ihtiyacı vardır. arkadaşını kurtarmak da çok iyi bir nedendir.

    miyazaki’ye göre her birimizin bir yeteneği var. ve bu yetenek ancak onu bizden daha büyük bir amaç için kullandığımızda ortaya çıkabilir.
    --- spoiler ---

    yazının tamamını blog'umdan okuyabilirsiniz: miyazaki'nin anlamı
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap