99 entry daha
  • herşeyi görsel hale getirmeye çok meraklı bu açıdan beceriksizce kolayı seçen holywood mantığından farklı, "ben en az şeyi görsel kılarım ama siz yine anlarsınız, hatta daha güzel olur." diyen yapımcılara, yönetmenlere senaristlere sahipmiş.

    savaş sahnelerinin olmaması zaten göze batan bir özelliği dizinin ama bunu hissettirmemiştir hiç bir zaman. bu bilinen bir gerçek. dahası, bu minimalistlik dizinin genelinde de vardır. ikinci sezonun ilk bölümünden örnekler verelim;
    --- spoiler ---
    brutus ile marcus antonius'un halka seslenişini göremezsiniz, kesin download da bişey oldu tüh derken, barda romalı bir eleman, mafyadan arkadaşlarına hem halka seslenişten bahseder, hem de bunu oynar. yer yer kendi yorumlarını yapar. ve siz neden brutusun zor durumda kaldığını anlarsınız. konuşmayı duymamışızdır, ama en önemli kısımlarının halk tarafından nasıl göründüğünü gözlemlersiniz. eğer bu konuşmayı oynatsalardı, halkın bakış açısını bu kadar net anlayamazdık, tam yerine oturmazdı parçalar.
    diğer yandan, pullo ve vorenus'un barı dağıtıp kafa kesmelerini, dövüşmelerini de çekmemişler. (zaten fazlalık olurmuş) sadece hiddetten kıpkırmızı, gözleri körelmiş vorenusun hamama girdiği bölümü görürüz, içerideki ses kesilmiş ve vorenusun her tarafı kandır. o an içeride neler olduğu gözümüzde canlanır. ve rejiye, kurguya, oyunculuğa hayran kalınasıdır; yoksa vur-kır da gösterilirdi pek güzel, ama bu kadar elegant, ince olmazdı.
    --- spoiler ---

    bir çok nedenin yanında bu yalınlığı ayrı güzeldir rome'un, ne de olsa bbcnin parmağı var.

    ekleme: marcus antonius'un konuşmasının verilmeme nedenlerinden biri, konuşma metninin elimize ulaşmamış olması olabilir. günümüze kalan bilgi ise bu konuşmanın çok güçlü olduğu, ve romalıları komploculara karşı kışkırtmada başarılı olduğu.
443 entry daha
hesabın var mı? giriş yap