31 entry daha
  • öncelikle geçmiş olsun. 7.06 derinlikte gerçekleşmiş ml4.2 - mw4.1 depremdir. ordu, korgan depremin merkezidir. suskun fayların uyanması, riskleri tekrar ama tekrar gözler önüne seriyor. her ne kadar bugünlerde salgın ile uğraşıyor olsak da, tüm bu felaketlerin yanında, deprem yine kendini unutturmuyor. gelin hep beraber ordu depremine bakalım;

    ordu aslında sürekli yeni fay hatlarının ortaya çıktı bir şehrimiz. mart 2020 yılına kadar, tespit edilemeyen fay hatları, öncelikle 2017'de sonrasında da 2020 yılında varlıklarını ortaya koydu. karadeniz’in açıklarından, ordu'nun gülyalı ilçesi üzerine bir fay hattı geçmektedir. bu fay hattı, kayabaşı, zafer, sağırlı, kovancı'dan ilerleyerek son durakları olan kuzey anadolu fay hattı ile birleşiyor. asıl tehlike de burada başlıyor. karadeniz büyük depremlerin kuşağı değil. ancak yıllarca hesaba katılmayan şeylerden birisi: "kuzey anadolu fay hattı" ve vereceği zararlar oldu. ordu'dan geçen fay hattının kaf ile birleşmesi, depremin tetikleyici gücünü ortaya koymaktadır.

    baktığımız zaman: 2019 yılı sonunda, 6 şehrimizde deprem tehlikesi artarken bunlar arasında: rize, trabzon'da yer aldı. özellikle kaf ile birleşen şehirlerin fay hatları, tetikleyici güce ulaştığında, kırılmalara sebep veriyor ki, bu durumda da (bkz: 10 nisan 2020 ordu depremi) gibi depremleri karşımıza çıkartıyor. deprem aslında birbirini tetikleyen fay hatlarıyla tehlikeli bir boyuta ulaşabiliyor. özellikle fay hatlarının tetiklenmesi ile oluşan büyük yükün, zamanla daha da artması ve bu yükün dışarı atılması, aylarca sürebiliyor. tekrardan geçmiş olsun. her zaman söylendiği gibi, deprem öldürmez, panik öldürür. (bkz: deprem çantası) hazırlamayı unutmayın.
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap