19 entry daha
  • orta birde okulda* ingilizce derslerinde ders kitabi olarak okudugumuz muhtesem sherlock holmes oykusu.
    oyku mukemmel bir sekilde kurgulanmistir ve dogaustu ogeler ile bilimsel gercek arasinda gidip gelirken size "acaba mi?" dedirtir. tabi sonunda herseyin doga kanunlarina uygun gerceklestigini anlar ve bir kez daha sir arthur conan doyle'un zekasina hayran kalirsiniz.

    bu oykunun bircok film uyarlamasi mevcuttur. bu filmlerden birkacini izlememe ragmen hicbirini tatmin edici bulmamisimdir. zira 1959, 1983 ve 2003'te cevrilen buyuk butceli yapimlarinda oyku, nedenini anlayamadigim bir sekilde kitaptan onemli olcude saptirilmis ve daha az surukleyici, daha az gizemli bir hal almistir. aslinda tabiri yerindeyse oykunun icine edilmistir. kitaba sadik kalinan bircok yapim ise dusuk butceli oldugundan dolayi kitabi okuyanlarin hayalinde canlandirdigi dartmoor'u, baskerville hall'u yahut grimpen marsh'i izleyicinin onune serememistir. bu nedenle yuksek butceyle kitaba tamamen sadik kalinan bir versiyonunun cekilmesini istemisimdir hep.

    * * * spoiler * * *

    oykunun film uyarlamalarinin cogunda tazi ya fosforsuz gosterilmis, ya da tazinin fosforlu olusu uzerinde yeterince durulmamistir. halbuki - belki de cocukluk doneminden kaynaklaniyor olsa gerek - bizler sinifta oykunun en son bolumunu okudugumuzda, en cok tazinin fosforla boyanmis olma fikrinden etkilenmistik. bu sayede tazi, tipki sir hugo'yu anlatan efsanedeki gibi geceleri parliyor, gozleri yaniyor ve urkutucu bir isik saciyordu. bu sayede adeta bu dunyaya ait olmayan, kitaptaki tabiriyle bir "hell hound"u cagristiriyordu. zira kitaptaki kurbanlardan sir charles, taziyi gorunce korkudan kalp krizi gecirip olmemis miydi? iste oykunun film uyarlamalari, bu denli onemli bir hususun altini yeterince cizmedigi ve cocuk beyinlerimizde tasarladigimiz o atmosferi bize yasatmadigi icin, bu oykunun tatmin edici bir film uyarlamasinin olmamasi hep icimde ukte kalmistir.

    * * * spoiler * * *

    son olarak oykunun orijinal resimlerinde* tazinin danua olarak gosterildigini belirtelim.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap