5 entry daha
  • ne kolor bilemiyorum ama (technicolor olsa gerek) kolor olayının dibine vurmuş film. sadece arkada laplacivert bir deniz önce tusturuncu çiçekler yemyeşil bir çimen bembeyaz bi ev olayı da değil, sahnelerin bir çoğu olayın havasına uyan bi renkte, yerliler dansederken turuncu bali ha'i şarkısında pembe mor, sabahları masmavi, gibi. doğrusu şikayetim de yok renk dolu filim mefhumundan.

    bu filim rodgers and hammerstein (ştayn diil ştiyn yannız) uyarlamalarının en güzeli değil belki (en güzeli neşeli günler sonra oklahoma deniliyo da bence kral ve ben sonra yine kral ve ben) ama şarkılarının bissürüsü amerikan bilinçaltına nüfuz etmiş hala havalı havalı yüzmekte...

    benim favorimse kızlar tarafından bir yıkanma esnasında söylenen "i'm gonna wash that man right outta my hair." gerçi amerikan yetkililerince uygunsuz olduğu kafasına kakılan elemanı kafasından falan atabildiği yok hatunun, iyki de atmıyo zaten ama gerçekten atılası adamlar söz konusu olduğunda (gözlerinde parıltılar ararken donuk gözlerle bakan adamlar, şarkının sözlerinde) kız arkadaşlarına söylemek ister insan, onlar saçlarını yıkarken, neşeli neşeli. neyse işte kız yetkililer deyince değil de eskiden adamın yerli bir karısı olduğunu öğrenince uzuyo bi süreliğine -ki o zaman da bu şarkıyı adamla söylemeli değil mi ya- amaaaaaa dönüyo tabi.

    bu da filmin ve mesela kral ve benin de, zaman zaman ırkçılığın sınırlarında gezen ama diğer zamanlarında "öteki"ni tanımayı seven tarafına ışık tutabilir heralde.* o kısım önemli hem, biraz daha ışık, biraz daha renk ve belki turuncu dumanın biraz azalmasını gerektirir...

    * ekleme not: hammerstein carmen'i sadece zencilerden oluşan bir ekiple sahelenmek üzere carmen jones olarak yeniden yazmış bi kişidir bu arada.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap