4 entry daha
  • başından beri covid-19 bu salgın konusunda uzmanlar dahil herkes için, "elde yeterli veri yokken" (risk almamak açısından önlem almak doğru olsa da) "fazla panik yapılıyor" diyen tek saygın bilim adamı idi. çok erken bir dönemde (kendisinin bunu söylemesi için de erken denebilir) 17 mart'ta, elde durum çok vahim denecek kadar veri yok. testlerde pozitif çıkanların içinde ölenlere bakıp ölüm oranı verilmez. test olmayan semptom göstermeyen yüzbinler zaman içinde milyonlar olabilir diyordu. o zaman ölüm/vaka oranının mevsimsel gripten fazla olduğunu nereden bilebiliriz diye sordu a fiasco in the making?

    daha sonra youtube'daki journeyman pictures video kanalında bu görüşlerini açıklayan 45 dklık bir röportajı yayınlandı. sağlık şikayetleri üzerine gelenlerle değil rastgele örneklem alıp covid-19 testleri yapıp tüm popülasyonda enfekte olma oranını tahmin etmemize yardım edecek testler yapmamız lazım, italya'daki yaşlı nüfus yoğun kasabalardaki genel nüfusa oranla ölüm oranına bakarsak, tam kapalı sistem olan tıkış tıkış yolcu gemisindeki salgınlar bize toplam popülasyon içindeki ölüm oranı konusunda fikir verebilir ama bence durum o kadar korkunç değil diye açıklamalar yaptı. o sırada italya'da durum en kötü haline geliyordu bu arada ve beni de çok şaşırtıyordu sakinliği.
    https://www.youtube.com/watch?v=d6mzy-2fcbw

    3 gün önce yaşadığı kaliforniya'daki bir ilçede (santa clara county) de yaptığı tüm nüfus içinde enfeksiyon oranını anlamaya çalıştığı 3600 kişilik örneklem üzerinden yaptığı antibody testleri içeren (seroloji) araştırmanın sonucuna göre nüfusun %3-4'ünde enfeksiyona maruz kaldığı/geçirdiğini tespit etmiş. bu da tespit edilen sayıdan teslterde belirlenenin 50 katına kadar fazla kişinin aslında enfekte olduğunu söyleyebiliriz ve bu ölümlerinde mevsimsel griple eşit riski içerdiğini kanaatimiz güçlendi diyor. https://www.youtube.com/watch?v=cwpqmloza4s
    bu bir saatlik bir mülakat. özetleri ve anafikirleri şunlar: 3 dk. https://www.youtube.com/watch?v=jgugrefsgauve şu: https://www.youtube.com/watch?v=pc3nptwy50i 4 dk.

    özetle trump bunu duyunca tüm önlemleri kaldıracaktır tedricen diyorum. genel olarak da dünyada insanlarda ve devletlerde bir rahatlama yaratacaktır. sonra da birileri sizin yüzünüzden ekonomi battı diye bir başkalarını suçlayacaktır. ancak bu şahsın kendi halinde işini yapan bir stanford profesörü olarak bu taraflardan birinin işine gelsin diye böyle konuşmadığını düşünüyorum.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap