4 entry daha
  • medine'yi olağanüstü bir şekilde savunan fahreddin
    paşa'nın karargahındaki 'çekirge hakkında tavsiyeler' adlı günlük bir emir;

    "çekirgenin serçe kuşundan ne farkı var? yalnız tüyü yok... o da serçe gibi kanatlı ve uçuyor. bitki ile besleniyor. serçe gibi huysuz serçe gibi asabi... yediği şeyleri özenle seçiyor ve temiz şeyler yiyor. hicaz, asır, yemen ve afrika araplarının başlıca beşini çekirgedir. bedeviler sağlamlık ve zindeliklerini, çevikliklerini yedikleri çekirgelere borçludurlar. çekirgeyi deve ve hecinler de büyük bir zevkle yiyorlar. etkin ve kesin olan sağaltıcı özellikleri, -dizlerinin ağı çözülenlere, zayıflara, bedensel hastalıklara, basurlulara- büyük etkisi vardır.

    çekirgeyi doktorlarımıza incelettirdim. bunlar, inceleme sonucunda çekirgeden övgüyle söz etmekte, sağaltıcı ve besin özelliklerini saymakla bitirememektedirler.

    dün karargah sofrasında 'çekirge tavası' vardı. arkadaşlarımla birlikte pek tatlı yedim ve bunu dil konservesinden daha iyi buldum. hele zeytinyağı ve limon suyu ile salatası pek nefis oluyor.

    hangi bölgeye çekirge düşerse, tarif ettiğim gibi yararlanılması ve bana da hediye olarak çekirge gönderilmesini arkadaşlardan rica ederim''

    gerçekten de seferi kuvvetler karargah müfrezesi'nde hazırlanan çekirge tavası ilk önce paşaya sunulmuştu... ve ardından da sıtma, iskorbüt gibi hastalıklar almış yürümüştü.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap