115 entry daha
  • maalesef, aynı adı taşıyan filminin altında ezilen, hatta resmen güme giden irvine welsh eseri.

    danny boyle tarafından çekilen film, kitabın verdiği mesajlardan çok uzak aslında. renton’un müptelalığı, uyuşturucu hezeyanları, begbie’nin psikopatlığı filmin ana temaları haline gelmiş. zaten filmle ilgili yazıların çoğunda o meşhur tuvalet sahnesi ya da begbie’nin kavgalarından bahsediliyor.

    oysa kitapta da yer alan bu hikayelerin gerisinde, dünyanın her yerinde olduğu gibi sömürülen tüm halkların din, dil, ten rengi, sınıf, hatta futbol gibi kavgaların içine nasıl çekildiği işleniyor. “seçmemeyi seçmek” kitapta sonuç iken, filmde ise sebep haline gelmiş. bizler filmi izleyip “vay be, iskoçya uyuşturucudan çıldırmış” diyoruz, halbuki kitap “iskoçya çıldırmamak için uyuşturucu kullanıyor” diyor. bence bu kitap-film ilişkisi için çok büyük bir fark.

    sonrasında yazılmış olan ve trainspoting ekibinin 30’lu yaşlarını konu alan porno’da yazarın, “trainspotting’i ne hale getirdiniz, alın bunun da filmini yapın bakalım” mesajı verdiğini düşünüyorum.

    hemen herkes gibi ben de kitabı film sayesinde öğrendim, belki popülerliğini sağlayan bir anlamda film oldu, ama yine de filmin gölgesinde kalıp içeriğinin çok gerisinde değerlendirilmiş bir eser bence.

    zaten ülkemizde kitabı yayınlayan stüdyo imge de “efsane filmin romanı” diye kapağa yazıp olayı bitirmiş, daha ne diyelim?..
325 entry daha
hesabın var mı? giriş yap