14 entry daha
  • genellikle kendimizi başkalarıyla kıyaslar ve hatalarımızda kendimizi acımasızca yargılarız. bunu yaptığımızda bedenimizde bazı değişiklikler olur

    dr. kristin neff öz eleştiride devreye giren biyolojik mekanizmayı şöyle açıklıyor:

    kendimizi eleştirdiğimizde bedenimizin kendini tehlikeden savunma sistemini, sürüngen beyini kullanmaya başlarız. bu sistem devreye girer çünkü fiziksel bütünlüğümüze tehdit olduğunda adrenalin ve stres hormonu olarak bilinen kortizol salgılarız, savaş veya kaç tepkisine hazırlanırız. bu sistem bedenimizi hedef alan tehditler için gelişmiştir. ama modern zamanlarda tehdit genellikle bedenimize değil, benlik algımızadır. böylece kendimizle ilgili beğenmediğimiz bir şeyi, bir eksikliğimiz olduğunu düşündüğümüzde, kendimizi tehdit altında hissederiz.
    ve soruna saldırırız: yani kendimize saldırırız.
    kendimizi eleştirdiğimizde bu sorun ikiye katlanır çünkü aynı anda hem saldırgan hem de saldırıya uğrayan oluruz. böylece öz eleştiriyle çok miktarda kortizol salgılarız. sürekli kendini eleştiren biriyseniz sürekli yüksek düzeyde stresiniz vardır ve sonunda bedeniniz kendini korumak için kendini kapatır ve bütün bu stresle başa çıkabilmek için depresyona girer.
    depresyon ise kendimizi kapattığımız ve artık motivasyona giremediğimiz bir ruh halidir.

    genellikle kendimize en kötü eleştirileri yönelten gene kendimiz oluruz. üstelik bunu gündelik hayatımızda sıklıkla yaparız. içimizdeki bir ses, kendi kendimizin en büyük düşmanıymış gibi davranır. hata yaptığımızda, bir şeyi mükemmel yapamadığımızda, zorlandığımızda bize hakaret eder, eleştirir, sorgular. kendimizi başkalarıyla kıyaslatır. hatalarımız için bizi cezalandırır, hedeflerimize ulaşmaktan alıkoyar.

    öz şefkat, yani kendimize şefkat göstermemiz ise kendimize en iyi arkadaşımız gibi davranmak, zor zamanlarda kendimize sevgi ve anlayış göstermek, en iyi arkadaşımıza söyleyeceğimiz sözleri ve davranışı kendimize de yöneltmektir. öz şefkat sadece ruhsal sağlığımızı değil, bedensel sağlığımızı da korur. motivasyonumuzu arttırarak hedeflerimize ulaşmamızı sağlar.

    kaynak: lebriz canpoyraz
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap