5 entry daha
  • çekimler biter bitmez filmin sinemalarda gösterimine kadar olan film yapım evresine post production diyebiliriz.
    teknik ve pazarlama olarak ikiye ayırırsak ;
    teknik kısım, çekimler bitip filmin dop negative halinde (sinemalarda gösterilebilecek durumda) elimize gecene kadar gecen süredir.

    bundan sonrası filmin dağıtımı , reklamı, pazar arayışı vs. gibi süreçlerin yaşandığı pazarlama evresine girer.
    çekimler 35 mm, 16 mm gibi formatlar ile analog; hd, minidv, dvcam gibi formatlarda dijital olarak yapılır.
    35 mm film formatı da 4 e ayrılır*; 1/85 kaşlı, sinemaskop, full academy ve süper35 mm olarak.
    bunlar birbirinden görüntü kalitesi, pratiklik, sağladığı olanaklar vs ile ayrılırlar.

    1 85 kaşlı 35 mm formatı yaygın olarak kullanılan formattır. film şeridinindeki her karenin üstünde ve altında kaşlar vardır. şeridin sol kısmında ses dalgası bulunur. standarttır.
    süper35 ise tüm kareyi kullanması ve oldukça kaliteli görüntü vermesi ile reklam sektöründe kullanılır.
    full academy ve sinemaskop ise amerikan film endüstrisinde kullanılan formatlardır.

    çekimler bittikten sonra negatifleri dijitale aktarma işlemine telesine denir. telesine off line montajın yapılabilmesi için şarttır. farklı telesine metodları vardır ; tek ışık telesine, best light telesine , full grade ..
    tek ışık en ucuz ve kullanılangelen yönetm olmakla beraber tüm filme monokromatik gri bir filtre ekler. timecodelara telesine aşamasında dikkat edilmelidir, filmin negatif montajı bu timecodelar ve offline montajın birlikteliğyle yapılır.
    full grade her bir karenin tek tek renk değerlerine bakıldığı telesine türüdür, reklam sektöründe kullanıılır.
    full grade ve best light aşamasında filmin renk değerleriyle ilgilenen görevli color grader dır. filmin görüntü kalitesi, sinematografisinde color grader ın önemli rolü vardır.

    telesine aşaması bittikten sonra avid, final cut ya da premiere ile off line montaj yapılır.
    offline montaj aşaması tüm yaratıcı kurgu sürecin gercekleştiği evredir. burada verilen kararlar negatif filmlere doğrudan uygulanır.

    offline montaj daki uygulamalar bir edit decision list ile -üzerinde tek tek kurgulanmış planların giriş ve çıkışlarının bulunduğu döküman- belgelenir.

    filmin en başta bahsedilen negatif leri edl ye göre kesip yapıştırılır ve bu aşamada yapılacak bir hatanın geri dönüşü yoktur. negatif montaj aşaması bitince ele gecen kurgulanmış şeritlerin bir negatifi daha alınır, buna master copy denir -negatif tabanlı pozitif kareler-. bu kopyalarda sadece görüntü bulunur aynı şekilde ses de bu tür aşamalardan gecerek bir ses dalgası haline getirilir ve master copy e eklenir . bu master copy de bir ham filme aktarılarak dop negatif denilen sinema kopyaları elde edilmiş olur.

    ses ve görüntü çoğu sinema filminde postproduction ın sonunda biraraya getirilir. o ana kadar eşleme işlemleri timecodelar vasıtasıyla gercekleşir bu yüzden time codelar ın önemi büyüktür .

    bir diğer postproduction sistemiyse, tüm filmin çekimler biter bitmez video ya aktarılması –telesine ile- ve offline kurgu dan sonra doğrudan ham filme aktarılması ile gercekleşir. bu sistem diğerine göre daha yeni ve pahalı bir sistemdir. fakat bu sisteme yönelik bir meyil vardır sinema çevrelerinde.

    filmin renk düzeni, görselliği, tonu color grader yönetmen ve sanat yönetmeninin ortaklığıyla negatif montaj sonrası planlar teker teker izlenerek düzenlenir. eğer bu aşama özensiz gercekleşirse filmin görselliğinde tutarsızlıklar, ışık, renk kaymaları, düzensizlikler görülür.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap