5325 entry daha
  • bu ülkeye karşı çin'i savunanlar, çin'de komünizm yok dediğinizde, hayır orada serbest piyasaya dayalı komünizm var demektedir.

    ne bileyim dünyanın en antidemokratik ülkesi olan kuzey kore'nin en büyük dostu olan, halkın attığı her adımı, yazdığı çizdiği her şeyi kontrol altında tutan çin'i savunup, abd'de demokrasi ve kişisel özgürlüklere falan dil uzatırlar.

    lan tamam, yine eleştirin, özgürlük yok deyin, insan hakları çok kötü deyin, ama eleştirirken ne bileyim savunduğunuz ülke çin olmasın.

    edit: çin'de market komünizmi var diyen entry şu. bu da görseli. bir de savunurken kapitalizm aynı kalmadığı gibi komünizm de serbest piyasaya göre şekillenmiştir demiş. kavramları da sikip atıyorlar. kapitalizm işçi haklarıyla falan değişti demiş, kapitalizm işçi hakları ile taban tabana zıt olan bir şey değildir.

    hatta adan smith falan demiş, smith'in ise şöyle bir sözü var. "her birey kendi karını arttırmaya çalışırken amacı hiç de bu olmadığı halde bütün toplumun zenginliğinin artmasına hizmet eder. bunu yaptıran piyasanın gizli elidir." yani işçi de kendi karını maksimize etmeye çalışır. buna hakları da dahil. piyasanın gizli eli teorisi hakkını arayan işçinin üretimi durdurması ile karından olan işverenin belirli hakları vermesinde de vardır.

    hatta üstüne bir de "üyelerinin büyük bir bölümü yoksul ve perişan durumda olan hiçbir toplum elbette, gelişkin ve mutlu olamaz." demiştir. yani adam smith dediğin adamın, şu yukarıdaki görüşlerinin hiç bir noktasında "işçi 0 hakka sahip olmalıdır" gibi bir ibare de yok. sosyal devlete aykırı bir laf da yok. kapitalizmin sosyal devletle taban tabana zıt bir durumu da yok yani "smith zamanındaki gibi değil, sosyal devlet ve işçi hakları doğrultusunda değişti" dediğin şeyin aksini, sosyal devlet olmamasını, işçiye hiç bir hak verilmemesini bahsettiğin adam hiç savunmamış. hatta aksine paragrafın ilk cümlesi direkt sosyal devleti anlatan bir şey. sadece bu haklar genişlemiştir, ki bu da zaten dinamik dünyada normaldir.

    fakat serbest piyasa ekonomisi dediğin şey komünizmin tam zıttıdır amk. herkesin istediği paraya adam çalıştırıp(alt sınır var tabi, ona laf edilir şimdi de) mal sattığı komünizm mi olur ulan?
7762 entry daha
hesabın var mı? giriş yap