9 entry daha
  • el işi ve beyin işi arasındaki ayrım gibidir ama ayrımı iyi yapmak gerekir.
    diyelim ki ben çok güzel manzara resimleri yapıyorum. öylesine güzel ki böyle dokuymuş, ışıkmış peeh yalamış yutmuşum. görenler vay be bu gerçek mi diyor o derece.
    çok yetenekli diyorlar bana. ama ben bu resimlerime kendimden bir şeyler katmıyorum. gördüğümü çiziyorum. yorumum yok.
    eser kategorisinde yerim de var. doğa resimleri yapıyorum ben .şimdi benim eserlerime gelin de sanat eseri deyin.
    işler bu noktada kopuveriyor. ben gerçekten yetenekli bir zanaatçi miyim. yoksa sanatçı mıyım?
    onlarca resim sergisi açılıyor. hangisi sanat hangisi zanaat.
    bizler genellikle sanat eseri kategorisine tuval üzerine çizilmiş şeylere, taşa yontulmuş figürlere, mekanı yaratan tasarımlara sanat eseri deme eğilimindeyiz. zanaat ise daha çok işte ağaç oymacılığı, ayakkabıcılık, dokumacılık gibi dalları kapsar.
    zanaat işe yarar. sanat ise estetik kaygılarla oluşturulmuş insanda hoş duygular uyandıran çalışmalara verilen addır. ( çok genel bir tanım tabii bu)
    halbuki tanımlamaların allak bullak olduğunu "sanat" a şöyle bir baktığınızda görebilirsiniz. zanaat anlamında bazen çok daha özgün çalışmalar çıkabiliyor ortaya. ama biz onları kullandığımız için onlara zanaat diyoruz. ya da bu değeri biz onlara biçiyoruz da onları sanat nesnesi haline getiriyoruz ( duchamp ın pisuvarı dolaylı bir örnek olabilir)
    son olarak diyebiliriz ki özellikle yaşadığımız yüzyıl ile birbiri içine geçmiş bu iki kavram arasındaki ayrımı beyin işi diye tabir edebileceğimiz yaratıcılıktan ne denli pay aldığına bakarak sınıflandırabiliriz.
    el işi ve beyin işi'nin bir arada bulunduğu çalışmalar da elbette sanat eseridir. fakat sınıflandırmada belli bir üstünlük taşımıyor en azından benim için.
    ayrıca jimi the kewl in yeni söylemine katılmamak içten değil. sanatın ve zanaatin ötesinde evet..
    saygılar sunarım
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap