14 entry daha
  • moliere tarafından 1670 yılında yazılan le bourgeois gentilhomme, ali yunus gencer’e göre, türk kültürünün fransız sanatı üzerindeki etkilerinin ilk örneklerinden biridir. tiyatro eserinin müziklerini jean-baptiste lully bestelemiştir. marche pour la ceremonie des turcs de bu kapsamda yazılan bestelerden biridir.

    hikaye şöyle: orta sınıftan gelen m. jourdain sınıf atlamak ateşiyle yanıp tutuşmaktadır, bu nedenle versailles çevrelerinde kendini burjuva gibi göstermeye çalışır. kızı lucille, kendi sınıfından olan cleonte ile evlenmek ister. bunun üzerine cleonte’u osmanlı sultanının oğlu olarak tanıtmaya karar verirler. marche pour la ceremonie des turcs de tam olarak cleonte’un kendini padişah soyu olarak tanıttığı yerde çalmaktadır. yoksa ne bu beste ne de bu eser "türklerin görgüsüzük hikayesi" değildir, aksine sınıf atlamaya çalışan bir kısım fransızların ve ona çanak tutan yozlaşmış burjuvanın "görgüsüzlük hikayesi"dir.

    peki eserin meşhur süleyman ağa ile ilgisi nedir? süleyman ağa osmanlının elçisi olarak paris’te yaşarken osmanlı temalı çılgın partiler vermekte, fransız burjuvazisini egzotik kültürüyle etkisi altına almaktadır. bunun eserle doğrudan bir ilgisi yoktur.

    dolaylı olarak ise; kimsenin tanımadığı cleonte’un kendini burjuvaziye kabul ettirebilmesinin tek bir yolu vardır, o da kendini osmanlı soyundan geliyormuş gibi tanıtmak. zira o dönem turquerie prim yapmaktadır.

    sonuç olarak belki şaşalı partilerimizin yozlaşmışlığı ve fransız burjuvazisinin buna çanak tutması eleştirilmiş olabilir. ancak eser türkleri yüceltmek veya alçaltmak amacıyla yazılmamıştır.

    o halde bayrakları asabilirsiniz.

    (bkz: as bayrakları)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap