aynı isimde "dark" başlığı da var
3788 entry daha
  • muhteşem finali ile beraber genel bir soy ağacı çözümlemesi yapacak olursak;

    --- spoiler ---

    nielsen familyasi ile başlarsak;

    -bu familyanın en tepesinde agnes görünüyor. agnes’in tronte isimli bir oğlu vardır.

    -tronte ile jana evlenir. ikisinin ulrich ve mads isimli iki oğulları olur.

    -ulric, katherina ile evlenir ve mikkel, martha ve magnus isimli üç tane çocukları olur.

    -ulrich’in üç çocuğundan biri olan mikkel, zamanda geriye gider ve orada kalır. daha sonra michael olarak hannah ile evlenir ve jonas isimli çocukları olur.

    -jonas paralel evrendeki martha ile birlikte olur ve adı bilinmeyen bir oğulları olur.

    -jonas ve martha’nın adı bilinmeyen oğlu, nielsen familyasının en tepesindeki agnes ile birlikte olur ve tronte isimli oğulları olur.

    işte nielsen ailesinin sonsuz döngüsü bu şekilde işliyor. burada jana, katherina ve hannah dışındaki herkes bir paradoks sonucu ortaya çıkmıştır. onlar ise ayrı bir soydan geldikleri için ana dünyada da var olan gerçek karakterlerdir.

    *****

    doppler familyasına gelirsek;

    -familyanın en tepesinde bernd ve greta bulunmaktadır. ikisinin helge isimli bir oğlu vardır.

    -helge’nin ise peter isimli bir oğlu vardır.

    -peter ile charlotte evlenir. elizabeth ve franziska isimli iki kızları vardır.

    -elizabet, noah ile evlenir ve charlotte isimli kızları olur.

    burada elizabeth’in kızı olan charlotte aslında annesi olan charlotte’dur. yani hem anne hem kızdır. kuşkusuz dizinin en algı zorlayıcı paradoksudur. ikisinin de var olabilmesi için bebek olan charlotte’un gelecekten geçmişe götürülmesi gerekmektedir. burada bernd, greata, helge ve peter dışındakiler tamamen paradoksdur.

    *****

    tiedeman familyası;

    -en tepede egon ve dorris vardır. ikisinin claude isimli bir kızları vardır. egon’un ayrıca zamanda yolculuk yapan hannah ile de silja isminde kızları vardır.

    -claude’nin regina isimli kızı vardır.

    -regina ile alexander evlenir ve bartozs isminde bir oğulları olur.

    -bartozs geçmiş zamanda tanıştığı büyük dedesi egon’un kızı silja ile evlenir ve agnes ile noah isimli 2 çocukları olur.

    buradaki en büyük paradoksu bartozs yaratıyor. hannah ve egon’un paradoks sonucu olan kızı silja ile beraber olarak nielsen soyunu başlatan agnes’in doğmasına sebep oluyor. aynı zamanda doppler soyunu da paradoksa dönüştüren noah da yine bu birlikteliğin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

    burada diğer bir önemli ayrıntı ise regina’nın babasının kim olduğudur. finalde yer alan fotoğraftan anladığımız üzere regina’nın babası bernd doppler. regina’nın babasının tronte çıkmaması onun ana dünyada da yer alan gerçek bir karakter haline getirmiştir.

    bartozs’a da ayrı bir parantez açmak lazım. dark evreninde herkes ya paradoks ya da gerçek bir karakterken, bartozs bu iki duruma da uymayan tek karakter olarak göze çarpıyor. bartozs aslında bir olasılık karakteri. yani ana evrende var olabilmesi için regina ve alexander’ın bir şekilde tanışıp, evlenmesi gerekiyor. bartozs’a bu yüzden paradoks diyemiyoruz.

    *****

    sonuç olarak tannhaus’un deneyi başarılı olmuştur. bu deney sonucu oluşan iki evrendeki karakterler sayesinde oğlu, gelini ve torunu kurtulmuştur. bir anlamda amacına ulaşmıştır.

    --- spoiler ---

    dizinin finali ile ilgili ayrıca yorumum
1441 entry daha
hesabın var mı? giriş yap