21 entry daha
  • uzerinde neredeyse hic dusunmeden kullandigimiz binlerce alet edevattan biri. gerci birden fazla alfabeyle buyuyenler dusunmuslerdir de benim jeton daha yeni dusuyor, su korkunc ve yalin gercekle daha yeni yuzlesiyorum: bu semboller tamamen gotten uydurma.

    got kelimesini bile gotten uydurma seylerle yaziyorum ki bu yuzden her an sonsuz donguye girebilirim, suphelenen gelip ctrl-c yapsin bir zahmet.

    hadi harflerin sekil semalini gectim, gorsel olmalari, goze hitap etmeleri bile zorunlu degil. gunumuzun kor alfabesi gibi (bilmiyorum "politically correct" ismini, bilsem de soylemem) birseyler de olabilirdi, taslara oyulmus girinti cikintilarla temsil edilebilirdi harfler. tabii muhtemelen birileri bunu denemistir de ama cok daha kullanissiz oldugundan dogal secilimle ayiklanmis olabilir bu tip bir alfabe. ornegin bir belki biri 15000 sene once magara duvarina resim cizecek boyasi olmadigindan bu yolu denedi ama bir yaziyi ayni anda birden fazla kisi okuyamadigindan ogrenme hizi yavasti. oysa gorsel kullanim herkese ayni anda acik, exponential bir ogrenme/yayilma hizi var yanimdaki magara adami o cisimden yansiyan isigi kapip saklamadigi icin.

    daha da fantastigi tat duyusunu kullanan bir alfabe olur. tabii alfabeden once hiyeroglif gelirdi, ornegin geyik kavramini iki seker kamisiyla temsil ederiz. rehber agaca bu kamislari birakir, sonradan gelenler de yiyerek adamin mesajini okurlar; sekerler tatliysa geyikler sinirli kacalim, aciysa(?) cok geyik var yakala yiyelim gibi. (bu sistem pek tutmadi tabii, herkes aclik ve yorgunluktan oldu). yeterince cesit yemek ve tat oldu mu, soyut kavramlar da gelisti mi alfabeye gecilebilir. tas tabletlerin ustune belli siralarla bezelye bambu muz konulursa yeni gelenlere gecen seneki kurakligi anlatip bilgilendirirsin. tabii cok kurak gecmisse yazacak harf bulamazsin, bulamadigin icin kurakligi nasil onleyeceklerini ogrenemez yeni gelenler, surekli kuraklik yasanir, dongu olur, taa ki 3000 sene sonra bunu okuyan biri zamanda geriye gidip ctrl-c yapana kadar (ahaha ulan igrenc bir espri ama birakamiyorum). kisaca zor bir alfabe olur ama olur, imkansiz degil. kuvayi milliye ruhuyla bu ise dort elle sarilirsak yapariz. tabii karmasik konulari birbirimize anlatmak zor olur; edebiyatcilarin, filozoflarin hepsi obez olacaktir. ama ascilar icin iyi bir sistem, en cok yemek kitaplari satar.

    tabii zor isler bunlar, butun ekonomik sistemin degismesi gerek, daha mazotun fiyati 1 ytl olmadan kokulu, tatli alfabelere filan gecemeyiz. anca elimizdekiyle idare edecegiz. misal 5 trilyor dolarim olsa (ki allaha sukur neredeyse o kadar paramiz var, hayatim boyunca ne zaman "5 milyon versem bokumu yer misin" sorulsa evet yerim dedim, o paralari biriktirdim ve simdi holdingler kraliyim) gider lost adasi gibi bir ada alirim. biraz daha az tropik olanindan ama, yoksa o kadar bortu bocekle ugrasilmaz, paramizla rezil mi olacagiz. neyse aldim gitti adayi; sonra birkac bebek getiririm annelerinin kucagindan koparip; hic oyle anne sevgisi falan diye gelmesinler, en guzel al pacino sesimle "biyokimyasal olarak cilek, muz ve bambu karisimi yemekten farksiz" derim. (evet eski tat alfabesini bilenler oradaki o ince espriyi kacirmadilar). sonra bunlara alfabe diye rakamlari, rakam diye de harfleri ogretirim. yani 19944444444 yazinca "anneeeeeeee" diye okuyacaklar ama mesela hala onlari arayan annelerinden sansina mektup alirlarsa bunu bilemeyecekler, asil annelerini kendilerine surekli bir suru rakam yollayan manyak bir kadin olarak taniyacaklar, ve , ve hic kavusamayacaklar muahahahaaa. evet biliyorum fikir mukemmel ama asil eglence bu cocuklari boyle buyutup, sonra bir anda normal dunyaya birakmak olacak. kafayi yiyecekler. iste bes trilyorun besini de o andaki saskin ifadelerini gormek icin harcayacagim. ebedi dumura ugraticide biraz yaraticilik olsa boyle seylerle ugrasir, uzay gemisiyle piyasa yapip camdan kufretmeyi herkes akil eder.

    not: evet, gercekten de alfabe hakkinda fazlasiyla agir ve akademik bir yazi oldu, o nedenle bitirisi daha hafif bir tonda yapalim: hepiniz topsunuz bu bir. ikincisi de, ege bolgesindeki alfabeler hakkinda duzeltme babinda, linear a halen cozulmemistir cunku cok az sayida belge var, cross reference yapilamiyor,vs ama linear b cozulmus, takir takir okuyanlar var. hatta onun hikayesi de ilginc, ikinci dunya savasinda codebreaker olarak calisan biri ayni prensipleri buna uyguluyor ve eski yunancaya bire bir oturtuyor bu alfabeyi. iste bu kadar ilginc.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap