149 entry daha
  • yin: ay-dişil-soğuk-durgunluktur.
    yang: güneş-eril-sıcak-hareketliliktir.

    yin yang sembolü taijitu olarak bilinmekte ve adlandırılmaktadır. 'yüce nihai diyagram (çizim)' demektir.

    taoizm ve zen budizmi tarafından kullanılmaktadır.

    yin bir dağın 'gölgeli-karanlık kısmına atıfta bulunduğu için siyah olan tarafıdır. yang ise dağın 'güneşli-aydınlık kısmı' olarak adlandırılan beyaz kısmıdır. aydınlık ve karanlığı içeren bu dualite dağı iki farklı dağ yapmaz. ikisi birlikte hala tek bir dağ oluşturur. yani aydınlığın ve karanlığın dualitesi bir yanılsamadır, onlar sadece görünendir.

    sembol bir dizi ikilikler sunar. ışık ve karanlık, pozitif ve negatif, nesnel ve öznel, zihinsel ve fiziksel, yaşam ve ölüm, sıcak ve soğuk, kadın ve erkek gibi...

    karanlık olmadan aydınlığa ulaşamayacağımızı, kadın olmadan erkek, negatif olmadan pozitif olamayacağını anlatır.

    dualite gerçekliğin yapısının bir parçasıdır. taijitu'da, sembolün siyah kısmında beyaz bir nokta, beyaz kısmında siyah bir nokta görülür. dualitelerin zıtlıkların içinde birbirini barındırdığı sembolize edilir. bir erkek feminen yönlere sahip olmalı, bir kadın da maskülen yönlere sahip olmalı gibi. her zıtlık karşıdakinin tohumunu içerir.

    hiçbir şeyin tam anlamıyla iyi veya kötü olmadığını, her negatifin dengeleyici bir pozitifi olduğunu anlatır. bize gerçekleri olduğu gibi kabullenmemiz gerektiğini öğütler. olumlu ve olumsuz, iniş ve çıkışların karışımıdır. bize öğrettiği şey dengenin önemidir. gerçekliğin tümü bir dualite dengesidir. karanlık gün ışığını ve ölüm de hayatı takip eder. bu doğanın gidişatıdır. gerçek sürekli hareket halindedir, kendi ritmine ve kendi döngüsüne sahiptir.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap