• işlevselciliğe* karşı ned block‘un ortaya attığı düşünce deneyi, bir reductio ad absurdum. ismi john searle‘in çin odası düşünce deneyinden gelmektedir.

    işlevselcilik, zihinsel durumların içinde bulundukları sistemde gerçekleştirdikleri işlev cinsinden tanımlanması gerektiğini savunan bir kuramdır. “tamam o zaman” diyor block, “çin’deki her insana bir telsiz verelim ve insanları bir nöronun verdiği tepkilere göre davranmaları konusunda eğitelim. öyle ki, her insan belirli bir nöron görevi görsün, girdileri ve çıktıları elindeki telsiz aracılığı ile ilgili insana (nörona) iletsin. tüm ulus büyük ölçekte bir beyin gibi davransın. o zaman işlevselciliğe göre bir zihin ortaya çıkacaktır. çin’in bir bilinci, yönelimselliği, amaçları ve bir zihnin sahip olabileceği tüm özellikleri olacaktır. fakat bu absürd. o halde işlevselcilik yanlıştır.”

    an itibariyle şahsi fikrim çin’deki insanları bir beyin gibi organize etmenin bu şekilde mümkün olamayacağıdır. prensipte mümkün olabilir ancak block’un önerdiğinden çok daha zor ve karmaşık yollar gerekecektir. peki eğer bu başarılırsa? o zaman bilemiyorum. yine de bize absürd gelen her şeyin doğada imkansız olduğuna inanmıyorum.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap