5 entry daha
  • söylenmemesinin sebebi askerin ne siyasi ne de etnik bi kimliği temsil etmemesindendir. bu kadar absürd bi konuda fikir belirtmek zul geliyor insana ama n'apalım başa gelen çekilir.

    hrant dink'in öldürülmesi üstüne "hepimiz ermeniyiz" denmesinin sebebi tıpkı solingen'de öldürülen türkler'den sonra almanların "hepimiz türküz" demesine benzer bi şekilde iki benzer kriteri taşımaktadır. bunlardan birincisi;

    öldürülen kişi(ler)in etnik kimlikleri yüzünden öldürüldüğü önkabulünden sonra, insanların etnik kimlikleri yüzünden öldürülmesini protesto etme amacı taşımakta, öldürülen insanların kardeş olarak görüldüğü belirtilmekte ve onlara karşı gösterilen haksız nefreti kınamaktadır.

    ikinci benzer nokta da, sloganlaştırmanın temelde gerçekçi bi temelinin olmamasıdır. yani almanlar "hepimiz türküz" derken gerçekten türk değillerdir, bu bi empatidir, kendinin olmadığın bi şey olduğunu, belli amaçlar doğrultusunda (bkz ilk madde) ifade etmektir.

    gelelim ölen onüç insanımıza. ilk madde geçerli değil, çünkü askere hepimiz gidiyoruz. çerkez asıllılar, lazlar, kürt asıllılar, ermeni asıllılar, kısacası türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan herkes askere gidiyor. askerin öldürülme sebebi etnisitesi yüzünden deği, zaten temsil ettiği bi etnik kimlik yok.

    siyasi fikirleri yüzünden de diyemeyiz çünkü askerlik siyasi fikre de bakmıyor. yani bu satırları yazan adam da asker, dincisi de asker, ulusalcısı da asker, solcusu da asker.

    ikinci maddeye gelince, olmadığımız bi şey değil üstelik. şu yukarda dediklerim zaten bizim hepimizin asker olduğu demek değil midir? hepimiz askeriz zaten, asker dediğin star wars evrenindeki gibi birinden klonlanarak çiftliklerde mi yetiştiriliyor?

    gerçi sözlükte son seçimlerden sonra "şehitlerimizin kemikleri sızlıyor" diyenine bile rastladım. bu cümlenin yazarına göre bütün askerler ulusalcı, milliyetçi gençler olsa gerekler. bu lafı diyene "asker dediğin bütün memleket sathında toplanan bi grup olduğuna göre askerlerin de yüzde kırkyedisi akp'ye oy verirdi" desen devreleri anında yanardı herhalde.

    son söz, hepimiz zaten askeriz bu bir, ikincisi sırf bu sebepten haaaaala "hepimiz ermeniyiz" lafına giydirme çabası asıl samimiyet içermeyen bi belden aşağı vurma hareketi değil de nedir.. bu da iki.

    edit: entry'deki "hepimiz askeriz" ve "tc vatandaşı herkes askere gidiyor" ifadelerinin memlekette tek bi cinsiyet yaşadığı intibaı yarattığına, biraz fazla erkek jargonu ile yazılıp fazla genelleyici olduğuna dair idyl beni mesajla uyardı. haklıdır, ifadelerin doğrusu "bütün erkekler askeriz" ve "tc vatandaşı her erkek askere gidiyor"dur.

    yukarıdaki ifadeleri değiştirmek yerine böyle bi edit notunu tercih etmemin sebebi ise, kendisine de anlattığım gibi, bu entry'nin yekten yazılmış bi entry olmaması, öne sürülmüş başka bi fikre cevaben yazılmış olmasındandır. yani "e hadi hrant dink'le özdeşleştiğiniz gibi askerle de özdeşleşsenize" cümlesine "e iyi de biz hepimiz zaten askeriz yahu" cevabıdır niyetim. o yüzden entry'ye dokunmadım. ama evet doğrusu bu nottaki gibidir.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap