2 entry daha
  • eğer zekayı soyutlamaya ek olarak nedensellik ilişkilerini de hızlı kurabilme kabiliyeti olarak kabul edersek, miyelinizasyon impuls iletim hızını doğrudan etkilediğinden ötürü zekanın genetik aktarımında da önemli rol oynayan bir süreç olarak tanımlanabilir.

    beynin enerji bütçesinin yüksek bir oranını tüketen ak maddeye rengini veren miyelinin impuls iletim hızını etkilemesinin en temel nedeni akım sızıntısını önlemesidir. miyelin 4/5 oranında lipidlerden, 1/5 oranında proteinlerden oluşur. bu bilgiler ışığında miyelinizasyonu etkileyen genlere bakmak faydalı olacaktır. buna ek olarak, diffusion mri gibi radyolojik teknikler sayesinde mental aktivitenin hızını objektif olarak ölçmek mümkündür.

    zekanın aktarımında genetiğin oynadığı rolün önemini ortaya koyan önemli çalışmalardan biri paul thompson ve ekibinin bir çalışmasıdır. ekip bir grup monozigotik ve dizigotik ikiz üzerinde çalışmıştır. böylece hangi grubun genleri %100 paylaştığı, hangi grubun genleri yarıya yarıya paylaştığı oldukça net iken, zeka için önem arz eden bölgelerdeki miyelin kalitesinin büyük ölçüde genetik değişkenlerle belirlendiği doğrulanmıştır.

    özellikle sağ ve sol lobun harmoni içinde çalışmasını sağlayan corpus callosum, matematik ve mantık becerisi için önem arz eden parietal lob veya planlamada etkin olan ön lob işlevleri büyük ölçüde genetik olarak belirlenen miyelin kalitesinden doğrudan etkilenmektedir. bu bölgelerdeki miyelin kalitesi ayrıca zeka testlerinde alınan puanlarla da tutarlı bir korelasyon göstermiştir. (bkz)

    miyelinizasyona etki eden 100'den fazla gen mevcuttur. bu genlerden bazıları merkezi sinir sistemini ilgilendirirken bazıları pmp22 geni ve schwann hücrelerinin miyelinizasyonu örneğinde olduğu gibi çevresel sinir sistemini etkiler.

    plp1 ise merkezi sinir sistemi için verilebilecek bir örnektir. plp1 mutasyonları, x kromozomu ile kalıtılan ve bundan ötürü erkeklerde daha yaygın görülen pelizaeus-merzbacher hastalığı ile ilişkilidir. pek çok genetik hastalıkta olduğu gibi zeka gelişimi bu hastalıkta da olumsuz etkilenir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap