54 entry daha
  • "esasen arketip bilimsel bir sorundan ziyade, acil bir ruhsal hijyen meselesidir." diyor jung ve bu düşüncesini şöyle açıklıyor:

    "arketiplerin var olduğuna dair her tür kanıttan yoksun olsaydık, tüm akıllı insanlar böyle bir şeyin olamayacağı konusunda bizi ikna etselerdi bile, en yüce ve doğal değerlerimizin bilinçdışına gömülmemesi için arketipleri icat etmemiz gerekirdi. zira bunlar bilinçdışında kaybolduğunda, ilk deneyimlerin tüm gücü de yok olur. o zaman da bunların yerini anne imgesinin saplantısı alır ve bu yeterince rasyonalize edildiğinde, insanın ratio'suna bağlı kalıverir, o andan itibaren de yalnızca mantıklı olana inanmaya mahkum ediliriz. bu bir yandan erdem ve avantaj, bir yandan da kısıtlama ve yoksullaşmadır, çünkü doktrinciliğin ve 'aydınlanma' nın ruhsuzluğuna daha da yaklaşılmış olunur."

    bunun sonucu en temelde yaratım süreçlerinin felce uğramasıdır. mantıksız, gereksiz, anlamsız, ahlaksız, pratikte faydasız bulunduğu için yazılmaz, gidilmez, aranmaz, bakılmaz, bulunmaz, denenmez...

    yazın, gidin, arayın, bakın, bulun deneyin. becerebiliyorsanız yaratın. arketiplere inanın ama hiçbiriyle özdeşleşmeyin diyor yani. bence. :)
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap