24 entry daha
  • --- star wars sevenlere tavsiye ettiğim oyundur. neden mi?

    içinde jedi benzeri soldıer'ların kılıç düelloları var, onların force tarzı güçleri var (spell-materia-ability vs), farklı kültürlerden ve yüzyıllardan esinlenilmiş bolca mekan ve karakterler var, arka planda enfes müzikler var, karakterlerin geçmiş hikayesi var, iyiyle kötünün çarpışmasının anlatıldığı enfes bir hikaye var (light side/dark side gibi), vs.

    --- oyunun hikayesi, tarih çizelgesi ve yapım süreci:

    bu seri hakkında biraz yazmak isterim. zira bu oyunun çıkmasını 10 seneden fazla bekledim. en sonunda hayallerim gerçek oldu.

    ffvıı: remake'in hikayesini anlamakta zorlanmış olabilirsiniz. size kesinlikle hak veriyorum. zamanında psp'de, ffvıı: remake'in hikayesinin öncesini anlatan ffvıı: crisis core oyununu oynamamış olsam, benim de kafam çok karışırdı. benzer duyguları crisis core oynarken yaşamıştım, ama oynadıkça tuğlalar bir bir yerine oturmuştu.

    crisis core çok duygusal ve devamını merak ettiren bir sonla bitmişti. yani hikaye tamamlanmamıştı. game of thrones'daki pek çok bölümün sonu gibi düşünebilirsiniz; red wedding gibi, oberyn martell hikayesinin sonu gibi, ilk sezonlarda no face man'in arya'ya "valar morghulis" diyerek verdiği tarikat parası gibi, vs.

    crisis core'un sonunda gözyaşlarımı tutamamıştım. büyük bir şehvet ve açlıkla devamını oynamak istemiştim. ama o da ne? meğerse devam hikayesi 90larda ps1'e çıkmış. ben ise ana hikayenin öncesinde geçenleri oynamışım. yani bunun benzediği olay, bir izleyicinin star wars'ı prequel'larla izlemeye başlayıp, devamında orijinal üçlemeyi izlemesi gibi. hem oyunun hikayesinin geçtiği zaman, hem de oyunların yapım tarihi olarak olarak aynı benzerlikte.

    remake olmayan orijinal ff vıı, 90ların sonunda ps1 için çıkmıştı ve oyun tarihinde kült rütbesine ulaşmıştı. ancak günümüzdeki oyuncuların dokunmak istemeyeceği türden modası geçmiş mekaniklere ve epey ilkel 3d grafiklere sahip.

    film kalitesinde upuzun 'cinematic cut'ları olan crisis core'u oynadıktan sonra orijinal oyunu bu sebeple oynayamamış, başlayıp bırakmıştım. ama hikayesini okumuş, oynanış videolarından hikayeyi takip etmiştim. cinematic cut kalitesini star wars old republic veya blizzard oyunlarının sinematikleri düzeyinde düşünebilirsiniz, ancak kanlı canlı psp içinde. bu arada crisis core, diğer çıkmış psp oyunları arasında en yüksek notlara sahip, psp'niz varsa mutlaka oynanması gereken, cihazın donanımını sonuna kadar kullanan yapımlardan biri. oynanış mekaniği ffvıı: remake'i epey andırıyor. remake kalitesinde bir yapımı psp'ye çıkarmışlar gibi düşünün.

    ben dahil diğer tüm hayranlar tarafından remake uzun süredir istenen bir şeydi. ilk olarak e3 2005'de yeni tanıtılan ps3 üzerinde ffvıı: remake'in açılışını bir teknolojisi demosu olarak göstermişlerdi. aradan 15 yıl geçti ve oyun nihayet çıktı.

    kısaca, 'crisis core' oyunu final fantasy vıı evreninde anlatılan hikayenin ilk bölümünü, 'ffvıı: remake veya ffvıı' ise ikinci bölümünü anlatıyor. ancak, crisis core, ff vıı'den sonra çıktı, yani star wars gibi hikayenin öncesini sonradan öğrenmiş olduk.

    star wars'ı prequel'lardan başlayarak izlemiş biri, 4. filmde luke ben kenobi'ye babasının nasıl öldüğünü sorduğunda, ben'in "young jedi named darth vader, who was a pupil of mine until he turned to evil, helped the empire hunt down and destroy the jedi knights. he betrayed and murdered your father. now the jedi are all but extinct. vader was seduced by the dark side of the force." diye yanıtlaması üzerine duygulanır. çünkü, izleyici aslında geçmişte ne olaylar döndüğünü biliyordur. benzer duygular remake'i oynarken epey yaşanıyor. özellike aerith ile cloud arasında geçen konuşmalarda, örneğin aerith eski sevgilisinin de soldıer olduğunu cloud'a söylediğinde. ne demek istediğimi star wars'dan şu videoyla açıklayayım:

    [https://www.youtube.com/watch?v=wythmldwegk https://www.youtube.com/watch?v=wythmldwegk]

    umarım yazdıklarım birbirine karışmamıştır. diğer türlü rica ederim beni yeşillendirin, teşekkürler.

    --- remake hakkındaki ilk görüşlerim

    öncelikle fiyatı:
    oyunu 10 seneden fazla beklememe rağmen, fiyatı almama engel oldu. burada ps4 oyunlarının ne kadar pahalı olduğunu hatırlatmak isterim. tabi crisis core'u oynamamın üzerinden epey zaman geçtiği, üzerimdeki 'şehvet ve gaz' duygusu söndüğü için acele etmedim. bir süre indirim bekledim ve geçen indirimlerde last of us: part ıı ile arasında kararsız da kalsam seçimimi remake'den yana kullandım.

    oyunun daha ilk andan itibaren ruhumu ele geçirerek sunduğu derin atmosferle fiyatını bana tamamen unutturdu. içimde fiyat konusunda bir pişmanlık kalmadı.

    böylesine detaylı ve uğraşılmış bir oyun, yılın oyunu ödülünü last of us'a kaptırdı. şaşırdım. demek ki ps4'e özel çıkan oyunlarda bir keramet var. remake'den bu kadar etkilendiysem, kim bilir last of us nasıl?

    henüz oyunu bitirmedim. her yere giriyor çıkıyor, tüm yan görevleri yapıyorum. beni şimdiye kadar en çok etkileyen şey, kasabalardaki karakterlerin birbiriyle etkileşimi ve diyalogu oldu. gta'daki npc'ler gibi sokakta boş boş rastgele yürümüyorlar. hepsi birbirinden farklı hikayelerle birbirleriyle diyalog veya eylem içinde. yani kasabaları doldurmak için yapılan kopyala yapıştır npcler değiller. bu beni çok etkiledi ve yüzümde kocaman bir gülümseme açtı. sanki bir filmi izlemiyor, oynuyorsunuz.

    diğer çok beğendiğim şey ise grafikler. bu oyundan önce star wars: jedi fallen order oynamıştım ve star wars'ın ne kadar çamur grafiklere sahip olduğunu şimdi çok iyi anlamış oldum.

    şimdilik bu kadar. oyunu oynarken gaza gelirsem yine burayı düzenleyip genişlerim.

    saygılarımla,
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap