• (bkz: türkiye eğitim sisteminin başarısız olma nedeni) dendiğinde sanki tek bir nedenle açıklayabilirmişiz gibi bir yanılgıya düşülebilir. dolayısıyla başlık; "neden" değil "nedenleri" şeklinde olabilirdi.

    madem "nedenleri" değil "neden", bunlardan bir tanesini tartışalım. türkiye'de zorunlu eğitim 4+4+4=12 yıl (biz daha zeki kuşak olduğumuz için 8 yıl zorunluydu, lise ile beraber de 11*. üniversiteler zorunlu olmadığı için o konu farklı olarak ele alınmalı. ben temel ve zorunlu eğitimden söz edeceğim.

    yani bugün okula başlayan biri üniversite sınavına gireceği güne kadar 12 yıl okumalı. sonra üniversite kazandı ve dört sene de o sürdü. üniversiteyi bitirdi ve çalışma hayatına başladı ve birkaç sene içinde tüm akademik bilgi birikimini ülke ekonomisinde bir çark haline dönüştürdü. kaç sene 20 sene!

    yani bir sistemin başarılı olup olmayacağını anlamamız için minimum 20 seneye ihtiyacımız var. lakin biz üç-dört senede bir üniversiteye giriş sınavı sistemini değiştirirsek ve zorunlu eğitimin müfredatını da buna bağlı olarak güncellersek, bırakın üniversite sınavını (ki illa üniversite okumak şart değil) zorunlu eğitim sistemini 5+3+3, 8+3, 4+4+4 gibi canımız sıkıldıkça değiştirirsek daha sonuçları görmeden yeni planlamalar yapmış oluruz ki bu da sorun tespit edemeden çözüm aramak gibi bir şey olur. her bakanın futbol takımının başına gelen teknik direktörler gibi sistem, taktik anlayışı değiştirmesi bir kuşağın kaybıyla sonuçlanabilir. fm oynamıyoruz burada.

    bugün dünyada en başarılı eğitim sistemine sahip olduğu kabul edilen ülkelerden biri olan finlandiya'nın başarısının altında bu istikrar yatmaktadır. istikrarı yakalayalım sonra temeli bozmadan ufak rötuşlar yapılabilir. tabii istikrarı da doğru sistemle yakalamak önemli. yılmaz vural değil alex ferguson gibi isimlerle olur bu da ancak.

    tabii ki eğitim alanında uzmanlaşmış kişiler daha iyi tespitler yapabilir, mesleğin içinde olanlar da fikirler sunabilir.
424 entry daha
hesabın var mı? giriş yap