120 entry daha
  • aslında hiç sevmem dil jandarmalığını ama kendisi twitter'da ona buna "türkçe bilmiyor, dili berbat" dediği için ben de rastgele bir yazısına baktım anlatım bozukluğu var mı, dili nasıl kullanıyor diye; sonuçlar aşağıda. kendisi özellikle orhan pamuk'u falan günaşırı dil bilmemekle suçluyor fakat maalesef -hadi dil bilmiyor demeyeyim ama- kendi de türkçeyi pek iyi kullanamıyor.

    tipik bir başkasının ırkçılığını ortaya çıkararak kendi ırkçılığını gizleme kurnazlığına başvurduğu yazısı üzerinden yaptığı anlatım bozukluklarına bakalım:
    öncelikle google'da adını yazınca ilk çıkan gazete yazısı buydu, onu belirteyim.

    https://www.aydinlik.com.tr/…kcilik-hakkinda-226357

    dakika bir gol bir daha ilk cümleden anlatım bozukluğu…
    “fakir futboldan anlamaz, sevmez de!” (neyi? futbolu. nesne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu.)

    “beyaz tenliler dışında hiçbir uygar kavim görülmediği gibi, eylem ya da kuram bakımından seçkin bir kişi bile yetişmiş değildir.” ,(beyaz tenlilerin olmalıydı; tamlayan eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu. bir de cümle her haliyle sakat. "beyaz tenlilerden başka" dense cümle daha sağlam olacak. bir de bu haliyle de hiçbir’in de hiç olması gerek burada ayrıca)

    “peri, denizkızı gibi demiş ama bunları övgü biçiminde algılanma,” (algılama olacaktı. gereksiz edilgen çatı eki kullanımı. hadi buna harf hatası diyelim, neyse…)

    “… afrikalıların mı maymun soyundan, maymunun mu afrikalılardan geldiğini sormuştu” (ikinci afrikalılar birinci kısımla uyumsuz. afrikalıların soyundan denmeliydi ikinci kısımda.

    25-30 satırlık bir köşe yazısında bu kadar galiz dil hataları yapan birinin milletin romanından tek tük cümleler çekip "dil bilmiyor" diye ortalığa düşmesi nerden bakılırsa bakılsın haddini aşmadır. ömer asım aksoy'un dil yanlışları kitabını da kendisine salık vermiş olayım buradan.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap