12 entry daha
  • ne kadar gri ve özensiz olduklari söylense de, kapladiklari yer bakimindan sehirde yesillik alana cok fazla yer birakirlar. o nedenle sehirin estetigini bozmak bi yana; sehrin yesil görünmesinde de en büyük etken bu binalardir.

    dev yapisik bloklar halindedirler. l seklinde olanlari baya fazladir. komunist dönemde paylastirilan sahiplerindedir bu evlerin büyük cogunlugu. tabir-i caizse götüm kadar evlerdir. bu kadar kücük olmalarinin nedeni de tamamen komunist dönemle alakalidir. evler kisi sayisina göre yapilmistir ve 2-3 kisilik bir aile icin 2-3 odali bir ev cok görülmüstür. ben 3 kisilik bir ailenin sadece bir oda sahibi oldugunu duyunca cok sasirmistim. yani hol falan yok, salon yok, sadece bir oda.
    3 odali eve bu ülkelerde rastlamak cok cok zordur. yani o dev yapisik bloklarda zaten yoktur da, köy sayilan; sehirden epey uzak yerlerde büyük ev isteyen kimseler kendi evlerini yaptirabilir.

    bloklara tekrar dönersek, bu bloklarin tamaminda dogal gaz vs gayet gerektigi gibi paylastirilmistir. mahalleler arasinda büyük santral gibi baca benzeri seyler vardi, dogal gaz dagitan. yani elinde bok gibi dogal gaz bulunduran rusya, bu dogal gazi heba etmeme yolunu komunist dönem aliskanliklarindan kopmayarak elde etmistir.
    is bu nedenle ki rusyanin eski sovyet ülkelerine olan baskinligi hala devam etmektedir. en ufak bir yamuklarinda gazlarini keser ya da uc katina yükseltebilir. bu olayin 2 canli örnegine rastlamisligim var. birincisi ukrayna secimlerde amerikanci basbakani secti diye (su basi örgülü olan hanim) gaz fiyatlari 3 katina yükselmistir. ikinci ve daha aci örnek ise gürcistan ülkesine giren rus ajanlarini tutukladi diye, rusya ülkeye olan gazi tamamen kestigi gibi bir de ülkesindeki gürcü ve gürcü asilli ruslari atmistir. bir diger taraftan da rusya'nin götü olan belarus'a dogal gaz su fiyatindan daha ucuza verilmektedir. ha bu arada bu dogalgazin rusya'ya söyle de bir kiyagini söylemek istiyorum. rusya bütün dis borcunu ödeyip bir de 200milyar dolar hazine bütcesine sahiptir. gecen yil böyle aciklanmisti. neyse, bu binalarin dogalgazin da heba edilmemesinde büyük büyük önemi vardir.

    ayrica, bu bloklar bol araliklarla insa edilmislerdir. yemyesil uzunca bir alandan sonra dev bloklar görmek, ülkeye yeni gelen bir insan icin gayet carpici oluyor. nerde la bu evler derken birden karsina cikiyolar iste. saglamligi konusunda bir fikir sahibi degilim ama bahsedilen kasvetin nedeni saglamligiyla bilinen kesme taslardan yapilmis olmasidir zannedersem.

    bu entry de ukrayna odessa icin gecerlidir
552 entry daha
hesabın var mı? giriş yap