26 entry daha
  • tarif edilen kişilik bozukuluklarının tüm özelliklerini aynı kişide gözlemlemek çok nadir olduğu için tespiti de zor olmaktadır. genelde bir spektrumun parçası olarak görülür. ayrıca bu özellikler toplum veya partner tarafından "iyi kalpli insan" olarak da görülebileceği için ilk etapta sorun teşkil etmeyebilir. gözlemlediğim şeylerle bağımlı kişilik bozukluğu özelliklerinin pratik hayattaki yansımlarını başlıklarla tariflemeye çalışacağım. psikiyatrinin patoloji tanımlamalarına, popülist kaygılara olan yatkınlıklarından dolayı her ne kadar çekincelerim olsa da birilerine faydalı olması ihtimaliyle paylaşıyorum.

    1.etiyoloji: kontrolcü ve baskıcı ebeveynle sıkça karşılaşılır. çocuk zamanla sorumuluk almaktan çekineceği için bağımlılık başlar. burda örneğin anneye bağımlılık devam edebilir. anne hala en büyük danışman ve en iyi "arkadaş" olarak tüm aşamalarda onay istenen otör olarak görülebilir. aile onayı türk toplumunda sıkça görüldüğü için bunun kültürel olup olmadığı da tartışabilir.
    2. cinsellik: mazoşist özellik gösterirler. hem otoriter ebeveyni aramaları hem ilişkideki sorumluluğu almamak, suçun karşı tarafta olduğuna inanmak için mazoşist deneyimlere maruz kalarak süperegoyu ikna eder, cinsel haza alan bırakır.
    3. ilişkiler: tipik olarak herkese "iyi" davrandıklarına inanırlar. bu şekilde davranışlarının altında "ben sana bir şey verdim, artık bana borçlusun" alışverişi yatar. böylece etrafında bağımlı olabileceği bir ilişki ağı oluşturur. bu sayede sürekli kararlarında onaylanma ihtiyaçlarını karşılar.
    4. aşk hayatı: ilişkilerdeki bu alışverişi aşk hayatında da sürdürürler. örneğin partnerin narsist paternli baskıcı tarafıyla sömürülmek pahasına ilişkilerinin devam ettirirler. sonuçta narsist için övülme, bağımlı için iyilik yapan mağdur rolü sağlanmış olur. ayrıca anlamsız buldukları ya da haz almadıkları bir ilişkiyi yıllarca sırf güvende hissetikleri için devam ettirebilirler. kişi bu durumun farkında bile olsa sosyal düzende yer edinebilmesi muhtemeldir. ne zaman ki karşı taraf yapılan sözde fedakarlığın çarpıklığının farkına varır ve tavrı değişirse; buna bağlı olarak kendisinin yaptığı sözde fedakarlığın kıymetinin anlaşılmadığına ikna olursa işler bozulmaya başlar. bir şekilde partneriyle alışverişini sağlayamadığı zaman en tipik özelliği güçlü bir anksiyete yaşayıp bağımlılığını devam ettirecek başka bir partnere hızlıca bağlanmalarıdır. bu açıdan bakıldığında yapılan ilişki yatırımının yüzeysel kaldığı, bağımlılığı gidermeye yönelik olduğu düşünülürse her iki taraf için de yıkıcı sonuçları olacaktır. tabi bu bağımlılığı vefat edeceği annesinden, güven vermeyen partnerinden karşılamayacağını düşündükten sonra hızlıca bir aile kurup çocuklarına sığınması çok olasıdır (not: bu her aile kurmak isteyen ya da partnere hızlı bağlanan bağımlıdır demek değildir. ayrıca bunlar sadece bir kişilik örüntüsü de olabilir).
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap