4 entry daha
  • kendi içinde de üçe ayrılan bir hareket. fat fire, lean fire ve son olarak coast fire. fat ve lean, retire early bölümüne hizmet etse de coast fire daha ziyade financial indepedence bölümüne hizmet eder.

    fat fire için emekli olmaya karar verdiğiniz günden itibaren 25 sene için her yıl ne kadar harcamak istiyorsanız onu biriktirirsiniz. örneğin emekli olduğunuzda hiçbir lüksünüzden kısmak istemiyor ve aynı yaşam tarzınızı sürdürmek istiyorsanuz. bu durumda bir yıl içinde diyelim ki ortalama 150 bin tl harcıyorsunuz. o zaman emekli olmaya karar verdiğiniz gün banka hesabınızda 25 x 150 = 3.7 milyon bulunmalı.

    lean fire içinse emekliliğinizde lüks sizin için öncelik değildir. örneğin yurtdışına seyahat etmeseniz de olur, arabayı ikinci el alırsınız hatta hiç almasazsınız olur biter. çalıştığınız zamanla karşılaştırınca giderlerinizi kısmak sorun değildir sizin için. yılda ortalama 60 bin tl harcayarak yaşamayı planlıyorsunuz. o zaman da emekli olmaya karar verdiğiniz gün, banka hesabınızda 25 x 60 = 1.5 milyon bulunmalı.

    gördüğünüz gibi hem fat fire hem de lean fire da öncelikli olan erken emeklilik. ikisi arasında tek fark planlanan yıllık harcama miktarı.

    coast fire'da ise dediğim gibi financial independence ön planda. kişi yine emeklilik için birikim yapar ama bunu bir yerde durdurur. diyelim bu kişi 1 milyon biriktirip emekli olmak istiyor. burada yıllık faizi de hesaba katarak belli bir miktara ulaştıktan sonra birikim yapmayı durduruyor. biriktirdiği para o emekli olmak istediği yaşa gelene kadar faizle artıp 1 milyona ulaşıyor. yani kişinin burada çok da erken emekli olmak gibi bir hayali yok. finansal bağımsızlık kazanıp daha rahat etmek istiyor sadece.

    bu işin kendi içinde üçe bölünmesi cidden çok iyi oldu. böylece farklı gelirlerdeki insanlara da hitap edebilecek duruma geldi. çünkü ortalama geliri olan bir insanın normal şartlar altında fat fire'a ulaşması olası değildi. üst gelire sahip kişiler ancak genç yaşta o birikimi ve yatırama ulaşabiliyorlardı. şimdi orta gelire sahip kişiler de isterlerse erken emeklilik için birikim ve yatırım yapabilecek.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap