34 entry daha
  • danimarka ve norveç kültüründe yer alan bir yaşam felsefesidir. sosyal medya kullanan insanların sık sık gördüğü ortam olan ''kitap, kahve, kedi, mum, battaniye, kurabiye, şömine, yağmur, kar, loş ortam'' konseptinin kelime tanımı diyebiliriz. kısaca ''hayatın basit nimetlerinden keyif alarak sıcak, rahat ve samimi bir yaşam sürmek'' olarak da özetleyebiliriz. hygge kavramı, hayatın içindeki küçük mutlulukların yarattığı naif ve güvenli hisse karşılık geliyor. türkçeye tek bir kelime ile çeviremeyeceğimiz hygge, bizim gibi sıcak ülkelerde rahatlama* ve keyif ortamı olarak nitelendirilir. çok zor iklim koşullarının hakim olduğu iskandinav ülkeleri gibi soğuk ülkelerde ise bu durum bir yaşam tarzı halini alıyor doğal olarak. hygge felsefesinin özellikle ''yuva'' kavramı ile bağdaştırılması ise bahsettiğim gibi tamamen iskandinavya’daki iklim koşullarının sertliğinden ileri geliyor. çünkü havanın soğuk ve genellikle karanlık olduğu bölgede evler, aynı zamanda sıcak ve güvenli bir sığınaklar olarak algılanıyor. nasıl ki bizim ülkemizde sokak kültürü diye bir tabir varsa, orada da bu şekilde bir ev kültürü var yani. ayrıca bu hygge felsefesinin insan psikolojisi üzerinde ciddi katkıları olduğu kapsamlı bir raporla ortaya koyulmuştur. uygulamak isteyenler için aşağıya 7 basit kuralı yazıyorum;

    1- duyularınızı harekete geçirin
    duyguları harekete geçirmenin en kestirme yolu elbette duyuları uyarmaktan geçer. işte, tam da bu yüzden evde çabasız bir huzur, mutluluk ve güven ortamı yaratmak için size iyi gelen kokuları evden eksik etmeyin. bu koku en sevdiğiniz aromatik mum olabileceği gibi her gece yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatabilir ya da sabah kahvenizi içmeden önce çekirdekleri güzelce kavurarak bu şahane kokunun tüm evi sarmasını sağlayabilirsiniz.

    2- ortamı ısıtın
    hygge’ın en önemli kurallarından biri de mekanlardaki sıcaklık hissidir. bunun için ille de bir şömineye gerek yok. sıcak tonlu loş aydınlatmalar, evin köşelerine yerleştireceğiniz mumlar veya ev dekorasyonunda tercih edeceğiniz sıcak renkler, ortamı bir anda ısıtabilir.

    3- konforlu ve yumuşak eşyalar edinin
    özellikle soğuk kış günlerinde altına sığınıp en sevdiğiniz filme ya da kitaba odaklanacağınız yumuşacık battaniyeler, üzerinde keyif yapabileceğiniz puflar veya vintage bir sallanan sandalye, size kendinizi çok daha iyi hissettirebilir.

    4- doğanın etkisini mekanlara taşıyın
    hygge felsefesinin temelinde her ne kadar evde bir güven ortamı yaratmak bulunsa da doğanın yenileyici enerjisini kapı dışarı etmek olmaz. bu yüzden evinizde mutlaka bitkiler bulundurun, yağmur yağarken pencereleri açın ve ıslak toprak kokusunun içeriye dolmasına izin verin.

    5- renklerden faydalanın
    renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri malum. bu şekilde bir yaşam alanı tasarlamak için tercih edilmesi gereken renkler ise sakinleştiren ve odaklanmayı kolaylaştıran pastel tonlardır. eğer iskandinavlar kadar mutlu olmak istiyorsanız ev dekorasyonu söz konusu olduğunda çok koyu ya da haddinden fazla iddialı renklerden uzak durmalısınız.

    6- evde kaliteli zaman geçirmenin yollarını arayın
    danimarkalılar, gerçek mutluluğun ve huzurun kaynağının her zaman ev olduğuna inanıyorlar. bu yüzden de hemen her danimarkalı aile, hygge felsefesine uygun olarak evde kaliteli zaman geçirmeyi sağlayacak iç mekan aktiviteleri, oyunlar, yemek davetleri ve partiler düzenlemeyi ihmal etmiyorlar. ancak belirtmeden geçmemekte fayda var ki sevdiğiniz insanlarla kaliteli vakit geçirmek ne kadar önemli ise sadece kendinize ait zamanlar yaratmak da o kadar önemli.

    7- kendinize korunaklı bir ortam yaratın
    kaç yaşında olursanız olun içgüdüsel olarak sahip olduğunuz en temel şeylerden birisi korunma ihtiyacıdır. bu duygu korunma ve güven ortamını, yatak üstüne kuracağınız tüller ve kış aylarında üzerinize örteceğiniz nispeten daha ağır bir yorgan ile tatmin edebilirsiniz.

    sonuç olarak danimarka’nın dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, bu yaşam tarzının yün kazaklardan, kahveden ve şömineden ibaret bir şey olmadığı ortada.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap