32 entry daha
  • eldiven gıda işlemede çok büyük bir risktir. parçaları kopup ürüne karışabilir ve bu çok geç fark edilebilir. bazı gıda ürünlerinde eldiven ürüne yapılabilir. ( marshmellowlu bisküviler yıllar önce gördüğümde elle paketleniyordu. eldiven ürüne yapıştığı için) eldiven malzemesi kullanılan ürüne göre ürünle reaksiyona girebilir. bu videodaki zeytinyağı ve salamura suyu eldiven için risk yaratacaktır. kaldı ki eldiveni takan kişinin hijyen bilinci düşükse eldivenli eliyle de her yere dokunabilir, çıplak eliyle yaptığı her şeyi yapabilir. neyse ki işlemi kadınlar yapıyor, erkek olsa bir de el kılı sorunu olabilir :)))) gerçi kadınlarda da olabilir ama daha az.
    buradaki paketleme sisteminde hijyen kurallarına uyulduğu takdirde (ellerin yıkanması ve dezenfeksiyonu) elle paketleme yapmak çok sorun olmayabilir ama tabi ki gıda güvenliği risk analizi yapılmadan karar vermemek lazım.
    bazı tür ürünlerde otomasyona geçilemiyor fabrika ne kadar teknolojik olsa da. ürünün doğası gereği elle işleme gerekiyor. ki elle işleme bugün meyve sebze ve et işleme yapan tesislerde çok yaygın hala. dediğim gibi elle olmasında sorun yok yeterli tedbir alınıyorsa.
    bir de video altında bir not var. içerikte salamura suyu yazmıyormuş. eğer gıda maddesinde salamura suyu üründen süzülüyorsa zaten yazılmıyor diye hatırlıyorum yine de etiketleme yönetmenliğini kontrol etmek lazım. orada önemli bileşen tuz. o da yazıyordur büyük ihtimal.
    edit: youtube'dan konserve balık prosesine baktım. zaten bu pouch dolumu sonrası ürün sterilizasyona giriyor. yani 121c 15 dakika kombinasyonu ile içindeki canlılar öldürülüyor. yani bu ürünler tamamen steril. yani elden herhangi bir organizma geçse bile zaten ölüyor. burada gereksiz duyar kasıyorsunuz da herhangi bir restoranda masanıza gelen tabak kontaminasyona çok daha açık. ön yargı ayrı, bilimsel gerçekler ayrı.
619 entry daha
hesabın var mı? giriş yap