166 entry daha
  • gıda takviyesi adı altında satılanları - yüksek ihtimalle - para koparma amaçlı olan protein. bence kesin öyle de, yapılmış küçük ve şüpheli araştırmaları göz ardı etmeden yorumlamış olalım diye yüksek ihtimal dedim. kolajen, beyin yiyince beynin gelişmesi, dana döş etinden yapılmış harikulade bir hamburger yiyince memelerin büyümesi gibi bir mantıkla yola çıkılarak tüketilen bir protein. oysa vücudun işleyişi böyle değil tabii ki, senin aldığın kolajeni ihtiyaç yoksa parçalayıp kafasına göre kullanır. nurilla'daki gibi direkt mala gitmek yerine, belki dermise hiç uğramaz bile. tipleri, tedarikleri, kullanımı falan zaten defalarca anlatılmış, ben daha çok işe yarayıp yaramadığı kısmıyla ilgileneceğim. kendisi ile ilgili baktığım türkçe kaynakların hepsi birbirinin kopyası. hal böyle olunca, bunları kaynak alanlar da aynı şeyleri tekrarlayıp duruyor. benim burada paylaştığım gibi farklı kaynakları açıp okursanız, hakkında daha geniş bilgiye ulaşmış olursunuz.

    öncelikle şöyle bir kaynak var. burada anlatılanlar, ekşideki başlık altında "yapılan araştırmalar" diye belirtilen araştırmaları da kaynak olarak gösteriyor. anlatılanları özetleyecek olursam; öncelikle burada tiplerinden, eldelerinden ve hangi formlarda tedarik edildiğinden bahsediyor. sonra hangilerinin, insanda nerelere iyi geldiği düşünüldüğünü anlatıyor. sonra bazı küçük araştırmalara göre ciltte kırışıklara ve osteoartrit kaynaklı eklem ağrılarına iyi geldiğini gösterdiğini ancak bunların küçük araştırmalar olduğunu belirtiyor. devamında ise; kemik, kas, saç, tırnak, selülit, bağırsak ve kilo verme konusunda etkisi anlatılmış. ama bu saydıklarım ile ilgili araştırmalar daha az. devamında ise bu küçük araştırmalara göre ne kadar tüketilmesi istendiği belirtilmiş ve 40 mg ile 15 g arası tüketimde, küçük yan etki ihtimalleri ile, olumlu etki görülebileceği belirtilmiş. makale boyunca, sanırım 3 yerde, bu araştırmaları kolajen üreticilerinin fonladığı ve bunlar küçük araştırmalar olduğu için güven vermediğinden de bahsedilmiş. bu arada entrye gıda takviyesi açısından başladık ancak aklıma gelmişken, kozmetik alanında satılan kolajen içerikli krem, pudra vesairenin zaten kandırmadan ibaret olduğu bilinen bir şey. bu proteinin yapısı sebebiyle deriden emilmesi gibi bir şey söz konusu olmadığı için, kozmetik sektöründe kolajen katkılı diye yalan yanlış reklamı yapılan ürünlere direkt çöp diyebiliriz.

    diğer bir denk geldiğim de the new york times'da çıkan ve kolajenin işe yarayıp yaramadığını sorgulayan bir makale. adamlar bizdeki gazeteler gibi kopyala yapıştır değil, doktorlarla konuşarak ve makaleleri referans göstererek haber yapmışlar. son kısımdaki bir bölüm ilgimi çektiği için buraya alıyorum. bunlar da yazı boyunca konunun tartışmalı olduğundan, araştırmaların yetersiz olduğundan, ilerleyen zamanlarda yapılacak doğru düzgün araştırmalar ile yararı olup olmadığının anlaşılacağından falan bahsetmişler. son kısmı da "kolajeni denemeli miyiz? belki. ama kullanırsanız ve gerçekten de işe yarıyorsa, kolajen ile uzun süreli ve ciddi bir ilişki yaşamaya hazır olun. çünkü hayatınızın sonuna kadar kullanmak zorunda kalacaksınız. peki ama neden? cevabı kollajenaz. vücut sürekli bu enzimi üretiyor ve bu da vücudumuzdaki kolajeni parçalıyor. durum böyle olunca da, kolajen desteği almak cidden yararlı bir şeyse, hayatınız boyunca bu takviyeyi almanız gerekiyor" şeklinde bağlanmış.

    bir de başlıkta gördüğüm "ohoo sen 100 kase kelle paça içmen lazım ki bu takviyelerdeki kolajen miktarını alabilesin" mevzusu. piyasadaki kaliteli ürün olarak ismi zikredilen bir markanın, paketi 200 dolar fiyatlı, günlük tek kullanımlık tableti 18 gram kolajen içeriyor. ancak açıp kelle paça çorbasının ne kadar içerdiğine bakıyoruz, 25000 mg diyor. firma ile bir alakam yok, bu kelle paça yorumu da araştırma verisi içermiyor ve sözlükte yapılan yorumlar karşı tamamen benim yorumum. gıda takviyesi adı altında satılan kolajen hapları ile bu kelle paça çorbası aynı bakanlık onayı ile piyasada sonuçta.

    başka bir gördüğüm yer olan researchgate'de de griffith üniversitesinden bilim insanı claudia gasparini bir tartışma başlatıyor. soru basit, kolajen desteklerinin yararına dair bir bilimsel araştırma var mı? altta paul canavan isimli bilim insanı bu soruya cevap olarak, kolajen ile ilgili yapılmış olan 46 çalışmaya yönelik bir gözden geçirme çalışmasındaki ilgili kısmı paylaşıyor: "46 çalışmaya yönelik yapılan gözden geçirme çalışması sonucu, klinik sonuçları cesaret verici olsa da, klinik çalışmaların tam olarak doğrulanamadığı ortaya koyulmuştur. şu anda kolajen takviyelerinin kullanımına ilişkin herhangi bir kesin sonuç çıkarmak mümkün değildir. ". sonrasında ise, çalışmaları binlerce atıf almış, yüksek h indeksli başka bir bilim insanı, subhash juneja, bu alanda çalışmalar yaptığından, gıda takviyeleri adı altında satılan şeylerin çoğunlukla para tuzağı olduğundan ve yarardan çok zarar getirebileceğinden, aslolanın sağlıklı beslenmek olduğundan ve illa takviye alınacaksa kan değerlerine bakılarak doktor kontrollü alınması gerektiğinden bahsediyor.

    şimdi önümüzde bi ürün var. mucize iksir değil, ilaç değil. tarım bakanlığı onayı ile piyasada satılıyor ve reklamlar, araştırmalar, doktorlar fonlanarak millete satılmaya çalışılıyor. alandaki araştırma eksikliğinden de kimse çıkıp net şekilde çöp demiyor, diyenlerin sesi de reklamlardan daha az duyuluyor. ben de sıradan bir vatandaş olarak, ekşi sözlük isimli dandik bir forum sitesinde yazmanın rahatlığı ile, sıraladığım makaleleri de destek alarak kolajen takviyelerinin çöp olduğunu burada belirtmek istiyorum. ha kolajen almışsın, ha kalkan balığı. işe yaramıyor ama süper oluyor.

    edit: ek olarak, doktor olan bir suser şöyle bir entry (bkz: #120324596) yazmış. bunu da okumanızı tavsiye ederim.
121 entry daha
hesabın var mı? giriş yap